The Happy Hippo Family på turné i Japan


Posted 2013-11-22 in Musik

För ett år sedan släppte The Happy Hippo Family sitt debutalbum Monacoville i Japan och samtidigt väcktes drömmen om en Japanturné. Nu har drömmen blivit verklighet och i början av december sätter de sig på flyget med destination Tokyo.

 

Örebrobandet The Happy Hippo Family släpper inom kort sin andra skiva på det japanska skivbolaget ThisTime Records. Denna gång handlar det om en dubbel-ep med titeln Cherries & Cheese som släpps exklusivt för den japanska marknaden. I samband med släppet sticker de iväg på en veckolång turné fylld med spelningar, pr-framträdanden och andra äventyr i den japanska huvudstaden Tokyo.

– Det snackades om en turné redan för ett år sedan när vi släppte Monacoville på samma bolag, men vi tog det hela med viss ödmjukhet, berättar sångaren Martin Qvarfordt.

cherries_cheeseFörsäljningen av Monacoville har gått enligt förväntan och representanterna på skivbolaget är nöjda, vilket resulterade i önskemål om att släppa en andra skiva med bandet – och så har det också blivit. Ep:n Cherries & Cheese består av totalt tolv låtar varav två är helt nya. Dessutom ryms det ett par alternativa remixer och några akustiska versioner av låtar som tidigare har släppts i annan tappning.

– Skivbolaget gick igång helt och hållet på idén med en sådan här skiva. Det verkar vara något som går hem i Japan, de är mycket för specialutgåvor, säger Martin Qvarfordt.

The Happy Hippo Family har jobbats in på den japanska marknaden under en längre tid. Bandet gillar skivbolagets långsiktiga strategi och ser fram emot att äntligen få chansen att visa upp sig på plats.

– Vi vet att våra låtar är bra och det är när vi spelar live som vi är som bäst. Inspelningarna är tighta och bra, men det är svårt att fånga livekänslan på skiva. Vi vill göra avtryck hos den japanska publiken, ge dem något speciellt och på det sättet skaffa fans, och så länge vi levererar våran grej kommer det bli bra. Målet är ju att få komma tillbaka och spela i Japan igen, kanske under två veckor eller en månad, berättar basisten Timmy Bjärnebro.

I skrivande stund har de fyra stycken spelningar inbokade och en av dem sker i samband med skivbolaget ThisTime Records 10-årsjubileum. Dessutom kommer de att jobba en del med pr, bland annat genom att spela och signera skivor i skivbutiker.

– En annan viktig grej är att försöka utöka vårt kontaktnät eftersom vi inte behärskar språket eller har så bra koll på den japanska marknaden själva. För att kunna ta nästa steg med bandet känner vi att vi behöver få till riktigt bra samarbeten med folk i musikbranschen, så att vi kan fokusera mer på musiken, konstaterar Martin Qvarfordt.

Även om turnén främst handlar om hårt slit kring marknadsföring och att skapa nya kontakter ska de försöka hinna med att uppleva ett och annat som inte är direkt musikrelaterat också. För att de ska ha bra koll på läget när de anländer kommer de läsa in sig ordentligt på den japanska kulturen.

– Det finns ju en del speciella traditioner och artighetsgrejer att hålla reda på. Sedan vore det kul att testa på lite olika grejer som är typiskt japanska, som sumobrottning, sushitillverkning och deras teceremoni. Vi ska se till att filma och dokumentera mycket också. Det ska bli kul, säger Timmy Bjärnebro.

Vad den annalkande turnén resulterar i förutom ett spännande äventyr återstår att se. Något som däremot är klart är att bandet just nu jobbar med sin nästa fullängdare och att delar från den skivan kommer att presenteras vid Europas största musikbranschmässa, MIDEM, i februari nästa år.

–  Vi har lyckats knipa en av platserna på showcasescenen på MIDEM i Cannes. Det kommer att vara mycket branschfolk på plats, både svenska och utländska, och vissa av dem har vi varit i kontakt med tidigare. Det känns riktigt bra, säger Martin Qvarfordt.

Mellan Japanturnén och showcasespelningen, på annandag jul närmare bestämt, anordnar dessutom The Happy Hippo Family sin alldeles egna hemvändarfest på Satin.

– Vi kör festen för femte året i rad nu och det har varit riktigt lyckat tidigare. I år blir det livemusik med Tangerin, H.M. Hammarin och en ny konstellation, med medlemmar från bland annat Ape, som spelar house. Sedan kommer vi själva stå i dj-båset. Det kommer bli en skön blandning på musiken och riktigt bra stämning, avslutar Martin Qvarfordt.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.