Toto spelar på Stortorget


Posted 2013-06-03 in Musik

Allt började i Los Angeles året 1977 med att några collegegrabbar bildade ett band. Nu, 35 år senare, firar Toto med stor turné och att spela på Stortorget i Örebro.

 

Hade man för några år sedan påstått att Toto skulle spela på Stortorget i Örebro hade jag svarat ”Jaha, och när ska Van Halen lira i mitt vardagsrum?”. Men nu kommer det nästan osannolika att inträffa den 3 juli – då äntrar Steve Lukather, David Paich, Steve Porcaro, Simon Phillips, Nathan East och Joseph Williams scenen på Stortorget.

– Hur man håller ihop en band i 35 år? Ja du … det handlar mycket om en turlig blandning av personkemi och att älska den musik man spelar, svarar sångaren Joseph Williams som under åren 1986 och 1988 medverkade på två Toto-plattor, Fahrenheit och The Seventh One, och som sedan 2010 åter är med i bandet. Det är en rejält nedslimmad Joseph Williams som möter oss i loungen på hotell Clarion. 35 kilo lättare på fem månader och med en nyvunnen energi kommer han och bandet till Örebro.

– Jag var tvungen. Det handlade
 om överlevnad och att släpa runt
 på nästan 125 kilo var allt annat än nyttigt, förklarar Joseph som förutom att medverka i Toto även är känd som rösten till Simba i Disneys Lejonkungen.

– Ja, alltså … det är mig man hör när Simba sjunger. Annars är det Matthew Broderick som gör rösten till Simba.

Joseph är också son till kompositören John Williams. Har man sett filmer som Star Wars, Indiana Jones, Hajen, Harry Potter och Jurassic Park, för att bara nämna några, så har man hört hans kompositioner.

– Om det underlättat min karriär som musiker att vara hans son? Nej, inte precis. Däremot har han engagerat mig som sångare några gånger.

Trots sina 35 år som band har
 Toto haft sina motgångar. En bit in
på 2000-talet var det tveksamt om 
de skulle fortsätta, men lite av en återförening blev det 2010 när alla samlades för en konsert för basisten Mike Porcaro som då fått diagnosen ALS. I Totos nuvarande upplaga har han ersatts av Nathan East som bland annat spelat med Eric Clapton.

 

Vad kommer vi att få höra på Stortorget den 3 juli?

– Alltså, vi skulle i princip kunna lira varje kväll i en månads tid utan att upprepa oss. Men planen är att självfallet spela alla kända låtar. Det finns en idé om att spela två låtar från varje platta, men det är inget som är klart än.

Scenen denna kväll kommer att vara placerad vid Likkistan så att Stortorget bildar en naturlig amfiteater. Minst 5 000 personer uppskattar arrangören att Toto ska locka till 
den här konserten. Torget kommer också att hägnas in, men butikerna kommer att ha öppet som vanligt dagtid och mot kvällen stänger man grindarna in till konsertområdet.

– Det här var en idé som tog form när jag och Thomas Moberg (turnéledare för Toto 1995) funderade över vad man kunde göra på Stortorget och kom fram till att Toto var fullt bokningsbara. Vi har också för avsikt att boka ytterligare artister av den här kalibern till Örebro i framtiden, säger Henrik Elamson.

 

Vad vore drömbokningen på Stortorget?

– Ja … vad skulle sägas om Bob Dylan? Det vore en drömbokning!

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.