Under ytan för första gången


Posted 2014-03-31 in Musik

Frimis vårevent 2019 – banner

Många har vid det här laget hört eller läst Mårten Anderssons mörka berättelse. Om hur han efter en blöt krogkväll ramlade i vattnet och höll på att mista livet. En uppmärksam vakt drog upp honom i tid, men händelsen satte djupa spår och fick Mårten att ifrågasätta sitt liv och sitt leverne.

 

Händelsen blev katalysatorn till arbetet som mynnade ut i showen Under ytan som har Sverigepremiär i Örebro på fredag. Idén om att göra en show om personlig utveckling har han haft länge, men det var den där ödesdigra kvällen förra sommaren som blev det egentliga startskottet. I efterdyningarna till händelsen började han fundera och rannsaka sig själv och utgångspunkten blev frågeställningen: ”Lever jag det liv jag vill leva? Om inte, varför gör jag inte det?” Det var då han kom fram till att han tidigare levt något slags låtsasliv och att han nu ville bli vuxen på allvar och leva ett riktigt familjeliv.

Ett av många ämnen i Under ytan är det faktum att komiker och stå upp-artister numera ska vara så allvarliga. Det verkar inte längre räcka med att bara vara rolig och enligt Mårten kräver publiken också det allvarliga. Även om trender kommer och går har han också en idé om varför allvaret har blivit så viktigt för komikerna.

– Tittar du på Özz Nûjen, Marika Carlsson eller Henrik Schyffert är de i den åldern när man börjar fundera mer på livet och det har jag också börjat göra. Tidigare var jag inte redo för en sådan här show, men nu vet jag exakt vad jag vill säga.

Eftersom hans föreställning har en del mörka inslag får han frågan om det är så att de främsta komikerna också är de med de mörkaste sidorna, men enligt Mårten behöver det inte vara så. Han nämner några av världens största komiker, som Jerry Seinfeld, Chris Rock eller Dave Chapelle, som exempel på motsatsen.

– De pratar inte om sig själva. De pratar om vardagliga saker, och Chris Rock pratar väl en del om politik, men ingen av dem blir särskilt personlig, menar Mårten.

Han medger dock att det är svårt att beröra besökarna med bara skämt, speciellt om showen håller på i en och en halv timme.

Vi glider in på ämnet fans och för första gången under intervjun skiner en viss osäkerhet igenom hans självsäkra yttre. Egentligen vill han inte riktigt kännas vid att han har några fans, det känns som att han tar sig själv på för stort allvar då, men han medger ändå att han har en publik som kommer för att se just honom.

– Men det där är en helt ny grej för mig. Tidigare har jag ofta varit ute och uppträtt tillsammans med andra och jag är inte van vid att det bara är min publik. Att de som kommer gör det för att de gillar vad just jag gör, säger Mårten.

Även när det gäller relationen till kritikerna anar man en viss skörhet som han dock försöker arbeta bort. När Henrik Dorsin nyligen var i Örebro med sin show skrev en lokal kritiker att det var ”lagom roligt”. Frågan är om det värre att få ett mellanmjölksbetyg än att bli sågad. Mårten svarar lika snabbt som säkert att han väljer det förstnämnda och att det kanske värsta med sågningar är när de inte är rättvisande.

– Det som har stört mig mest är när jag har fått 600 personer i publiken att skratta samtidigt som en kritiker sågar mig utan att nämna att övriga i salongen hade kul, men jag försöker att inte bry mig lika mycket längre. Mycket i showen handlar just om att sluta bry sig så mycket om vad andra tycker.

På fredag, 4 april, är det dags för premiären som är förlagd till Conventum Club 700 och det är ingen slump att det blev just Örebro. Utöver Stockholm är Örebro den stad han uppträtt mest i under sina 15 år som stå upp-artist och han gillar att komma hit.

– Jag har vänner här och har alltid gillat Örebro och Örebropubliken. Det var därför jag bokade in Eddie Izzard här istället för något större ställe där vi kunde sälja ännu fler biljetter. Men nu känns det som om det är första gången jag uppträder här på riktigt, konstaterar Mårten.

Och visst är känslan av att han nu prövar sina vingar för första gången tydlig. Han hoppas att besökarna ska bli berörda och kanske våga titta på sina egna liv. Hans egen resa har bara börjat men han har redan svaret på frågan om vilket liv han vill leva. Det är det showen handlar om och enligt honom själv är det första gången örebroarna får se Mårten Andersson på riktigt.

Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.