Ungdomsdrömmen har fått nytt liv för Mats Dernánd

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 11 månader sedan in Musik, Näringsliv, Nöje

Mats Dernánd
Casinotopp banner

I slutet av förra året uppstod en liten lokal snackis när nyheten gick runt att en låtskrivare från Örebro tagit sig till final i en internationell låtskrivartävling arrangerad i Usa. Det var Mats Dernánd som tagit sig hela vägen till final i konkurrens med 48 000 andra låtskrivare runt om i världen.

 

Till skillnad från vinnaren i den där tävlingen – en miljonsäljande artist som skrivit musik i decennier – så är Mats än så länge, erfarenhetsmässigt, en entusiastisk amatör som gör detta på sidan om två andra jobb.

– Jag har skrivit hela mitt liv, men sedan 3 år tillbaka har jag plockat upp ungdomsdrömmen att skriva låtar som räcker längre än vänkretsen, berättar han.

Och låtarna har börjat sprida sig utanför den där vänkretsen. Han blev exempelvis den mest spelade lokalartisten under 2018 när P4 Örebro plockade upp hans singel ”Solid ground”. Dessutom berättar han att det var nära att P4 riks tog in ”She’s called Grace” på rotation i år. I dagsläget har han ett tiotal låtar på streamingtjänster som Spotify och Youtube music.

Det var i maj förra året som det dök upp Facebook-annonser för ”Usa songwriting competition” – en internationell tävling för låtskrivare som arrangerats 24 gånger. Annonserna rann igenom Mats Facebook-flöde men han la ingen tankemöda på dem till en början.

– Jag ignorerade det först, men efter ett tag började jag läsa och tänkte att ’ah, jag kan väl skicka in en låt”.

Valet föll på låten ”She’s called Grace” som han släppt tidigare samma år och efter att ha skickat in den i början av sommaren glömde han bort tävlingen.

– I slutet av november fick jag ett mejl från dem som sa att ”nu har vi utsett finalisterna”. Jag gick in och tittade och konstaterade snabbt att jag inte vunnit, så då glömde jag det igen. Men så kom ett nytt mejl där de undrade varför jag inte svarat dem. Det var ett mejl jag missat helt där de frågade vilka som skrivit låten. Jag undrade ’varför?’ och de svarade: Den har gått till final, berättar Mats och skrattar åt minnet.

Det visade sig att han trott hela tiden att han anmält sig till en helt annan klass och hade ingen tanke på att titta i kategorin ’Pop’ där hans låt nu var i tävlan. Totalt hade 48 000 bidrag lämnats in till tävlingen och till slut hamnade Mats låt i en fin skara på 20 personer som fick juryns hedersomnämnande.

– Hade jag vetat att det var så många bidrag hade jag aldrig skickat in något. Att de plockar ut min låt som jag klinkat fram på pianot känns helt overkligt, berättar han.

Mats Dernánd ser sig själv som låtskrivare i första hand men har i brist på samarbeten än så länge fått sjunga själv. Och för att kunna spela in har han fått lära sig att både producera och mixa på egen hand.

– Jag har tvingats bli min egen ljudtekniker. Hör man en låt på radion kan de som gjort den ha mixat 5 000 låtar tidigare. Jag har kanske mixat 6 – 7 stycken nu.

 

Jag tänker att konkurrensen måste vara tuff när vem som helst kan plocka upp en dator med lite mjukvara och göra det som det krävdes erfarna proffs för att göra förr?

– Ja, konkurrensen är ju mördande, 40 000 nya låtar släpps på Spotify varje dag. Jag spelade in 3 låtar runt 1993-94, i det som då var Örebros bästa studio. Den kanske hade utrustning för en miljon. För 3 år sen skaffade jag programvara som kostar runt 2 000 kronor och det som finns i programmet är kanske 3-4 gånger så mycket som fanns i den där studion.

 

Du har 10 låtar släppta, hur ser den närmaste framtiden ut?

– I år vill jag komma ut och spela lite mer. Dessutom har jag just släppt nya låten “Judas” som nu spelas rätt flitigt på P4. Sen har jag precis börjat att försöka skriva till en annan artist.

 

Vad har du för ambition med låtskrivandet?

– Min främsta ambition är att kunna ägna mig åt något som jag älskar att hålla på med. Jag tror att de flesta har drömmar de någon gång lagt ner, jag hoppas jag kan uppmuntra dom med att det inte är för sent.

 

Och mer än så har Mats Dernánd ambitionen att nå ut och beröra.

– Vi har olika gåvor och jag har fått gåvan att skriva låtar. Skriver inte jag de här låtarna är det ingen som gör det. Det har något slags värde! Om jag får drömma så vill jag skriva en låt som får flyga iväg och leva sitt eget liv. Jag har ingen längtan efter att bli känd, det är ingen dröm för mig, men att skriva något som når ut till människor – det är en dröm.

 

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.