1177-läckan: När dumheten kom till IT-branschen

Text: Thomas Helsing
Posted 2019-03-15 in Leva & Bo, Näringsliv

1177-läckan

Thomas Helsing skriver återkommande i Nollnitton och här på Totally Örebro om trender och intressanta företeelser runt teknik och internet. 

 

Det tog inte lång tid från det att 1177-läckan var förstasidestoff tills det att företaget bakom det hela var både sågat och förlöjligat. Först av halva den svenska IT-kåren och sedan av resten av folket som snappat upp alla turer.

 

Bortsett från att det är något allvarligt som hänt – riktigt allvarligt till och med – så har det varit en skrattfest utan dess like. Tv:s bästa satirprogram hade troligen inte kunnat göra det bättre. Och det bästa av allt – mannen bakom Voice integrate nordic AB (som är de som levererat tjänsten och därmed de som kopplat upp sin oskyddade hårddisk mot internet) är den som själv skrivit manuset till sin egen undergång med sina försök att förklara sig för media.

Den mannen heter Tommy och här är hans 10 bästa uttalanden hittills i den här 1177-läckan.

 

Vanliga personer klarade inte av det, men de som kan sådant här kunde göra någon slags speciell kommandorörelse och slinka in bakvägen
Kommentar: Pratar han om någon som gjort ett ’jedi mind trick’?

 

Det är jämförbart med en personlig hemmahårddisk. Man övervakar inte den för intrång, för det går ju inte att komma in i den.
Kommentar: Bortsett från det mest uppenbara, som att vi visst övervakar våra hårddiskar hemma (det kallas för brandvägg), så fastnar vi hela tiden vid frågan: Vad är vitsen med en hårddisk som man inte kan komma in i?

 

Av någon anledning har den fått en egen liten sladd mot internet. Det hade inte gjort något om man inte kände till att servern hade det här problemet, men det fick Computer Sweden reda på.
Kommentar: Det låter som om det plötsligt växt ut en alldeles egen liten sladd på hårddisken vilket får oss att börja nynna på ”The circle of life”. Dessutom fick någon reda på det ingen kände till, men hade de inte fått reda på det hade ingen vetat vad alla nu vet, så egentligen är allt lugnt… eller?

 

Det går inte att skydda sig hundra procent från sådant här, men vi måste se över våra rutiner, och det gör vi nu. […] Sådana här incidenter beror ju på att man har mycket folk i omlopp, inte att någon gör medvetet jävelskap.
Kommentar: Det går uppenbarligen inte att skydda sig till 100 procent mot inkompetens heller. Men vad tusan innebär ”mycket folk i omlopp”? Har de svängdörrar i sin serverhall?

 

Men det visar sig att även den simplaste hårddisk är nåbar om den ansluts till nätet.
Kommentar: Och det visar sig att även den blindaste höna kan någon gång hitta ett korn. Hur ska man annars kunna förklara Tommys position som vd i ett IT-företag? Eller Voice integrate nordics position som leverantör av viktiga IT-tjänster?

 

Vi har folk som är otroligt duktiga på detta.
Kommentar: Det är kommentaren han fäller efter att just ha talat om att klåparna som ställt till med denna röra är de som tydligen ska utreda hela händelsen. Som bankrånaren som ska åtala sig själv.

 

Men samtidigt, har man en avancerad teknologi så är det omöjligt att skydda sig mot allt.
Kommentar: Senast någon tänkte så var när Kejsaren såg sin kära Dödstjärna sprängas i bitar av Luke Skywalker. Det var en lika dum svaghet som utnyttjades i den filmen som nu skett med Tommys hårddisk i verkligheten.

 

Det är inte så enkelt i dag att man bara har en server med allting på, det är ett enda jox med en massa involverade, massa olika delar utanför vårt eget företag.
Kommentar: Vad vi tror att han egentligen säger är ”Det här med high-tech är så high-tech att hjärnan smälter av alla sladdar, kretskort, Joltcola-burkar, folksamlingar och hundparader”. Vad vi säger är: ”Shiit vad komplicerat livet är, mannen”.

 

Att nån troligtvis vid nån uppdatering nån gång sett att det satt ett ledigt nätkabelsuttag i servern och så har de väl tänkt då, nån tekniker: ’Jaha, här ska nog en kabel sitta, som ramlat ur’, och så har man stoppat in en nätsladd där, och då blivit ansluten till internet. Det är så man går tillväga, liksom.
Kommentar: När jag var sex år tänkte jag att där i väggen finns två hål och här i handen finns en pincett med två spetsar på. ”Jaha, där ska nog sitta en pincett i väggen”. (Morsan blev tokig när strömmen gick i hela huset). Skillnaden mellan mig och Tommys anställda? Jag var sex (6!) år.

 

Det är ett fruktansvärt wake up-call. Att inte ens vi klarar av att vara 100 procent vattentäta.
Kommentar: ”Inte ens vi…”

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.