Age i Kumla är en av Sveriges sista kvarvarande skofabriker


Posted 2014-06-22 in Näringsliv

Fabriken i Skee utanför Strömstad är nu flyttad till Kumla. Age är en av de sista kvarvarande skofabrikerna i Sverige och nu nyanställer de.

 

Allt började för drygt 175 år sedan, två kilometer från fabriken i Kumla. Det var då som den då 18-årige Anders Andersson började tillverka arbetsskor på ett nytt sätt efter standardmodell. Succén var nästan omedelbar. Fem generationer senare omsätter familjeföretaget Arbesko drygt 220 miljoner om året. I koncernen ingår skofabrikerna Age i Sverige och Brasilien och säljorganisationen Arbesko med lager i Kumla.

För 80 år sedan hade Kumla drygt 250 skofabriker. I dag är Age Skofabrik som endast tillverkar Arbeskos arbetskor – alla 90 modellerna – en av de sista i Kumla.

– Förutom rent känslomässiga argument, och kvalitetsaspekten förstås, finns det en rad praktiska fördelar med att ha produktionen kvar i Sverige – inte minst för våra kunder och återförsäljare, konstaterar Peter Geisler som är majoritetsägare och vd i Arbeskogruppen sedan 30 år.

I dag sker tillverkningen i Brasilien och i Sverige. Det är ovandelen av skon som nåtlas (sys) i Brasilien där den kvalitet på skinn som arbetsskorna kräver finns tillgänglig.

Den nordiska marknaden är i dag uppdelad mellan tre tillverkare av skyddsskor: Arbesko, Jalas och Sievi. Dock har den finska marknaden i princip varit stängd för Arbesko.

– De köper inhemskt och det är oerhört svårt att få de finska kunderna av skyddsskor att tänka om och tänka svenskt. Men vi hoppas att ta större marknad i Finland med nya produkter, påpekar Peter.

Förutom Sverige, Norge och Finland säljer man även skor till Belgien, Tyskland (där VW har en egen skomodell) och till Island där Arbeskos skyddskängor säljer bra.

I och med flytten från Skee utanför Strömstad till Kumla blir fabriken samtidigt en av Europas modernaste. Att nyanställa minst sju personer är också aktuellt.

– Största utmaningen? Det är att hitta nya material och design och att effektivisera tillverkningen, säger Urban Klock som är plats- och fabrikschef för Age Skofabrik.

Maxkapaciteten, om man inför tvåskift, är drygt 3 000 par skor om dagen.

– Det gäller helt enkelt att vi måste både vara smartare och snabbare än kineserna i framtiden, avslutar Peter Geisler.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.