Angelo da Silveira med på Stockholm Fashion Week


Posted 2017-01-30 in Mode & Shopping, Näringsliv

Angelo da Silveira har de senaste åren på sin fritid utvecklat ett eget streetwearmärke, där komfort, kvalitet och attityd är ledorden. DieMonde skapar minimalistisk och medveten design som uppmanar till att låta subkulturer korsbefruktas och spegla verkligheten så som den ser ut i dag.

 

Under Stockholm Fashion Weeks anordnas otaliga modevisningar och events, men som med de flesta andra modeveckor runt om i världen kan de vara väldigt exkluderande för alla inte direkt kopplade till modebranschen. Det vill skivbolaget RMH (Respect My Hustle) ändra på. Därför har de tagit fram konceptet Space, ett modeevent under två dagar som är öppet för allmänheten och det kostar ingenting att besöka Space.

Grundidén är att låta sex mindre etablerade kläddesigners presentera sina kläder under två dagar, samtidigt som artister från RMH kommer uppträda. Man har även bjudit in modeskaparna Virgil Abloh och Heron Preston för att hålla ett modererat samtal kring mode och skapandeprocessen.

Under Space kommer klädmärket DieMonde, som grundades av örebroaren Angelo Da Silveira, att medverka. Märkets nya kollektion, som kommer under 2017, är inspirerad av den svenska mångsubkulturella ungdomens resa från förorterna till stan, från att vara exkluderande till att bli inkluderade i kulturlivet och dess utveckling. Vi vill ge vår tolkning av sofistikerad streetwear, anpassad för ”den moderna hustlern” som rör sig mellan möten, mingel, jobb och fest i innerstaden.

Vi träffade Angelo för att ta reda på lite mer om Space.

 

Vad kan vi förvänta oss av Space by RMH?

– En stor inspirationskälla till vårt skapande är det vackra som föds ur kontraster. Vi kommer sträva efter att ge en tolkning av det med våra plagg samt miljön de presenteras i, för att visa vad DieMonde är. Vår kollektion kommer att bestå av streetkläder med minimalistisk design och influenser av sportmode. Ni kommer få se en blandning av vad DieMonde har varit, vad det är och vad det ska bli, säger Angelo.

 

Hur ser ni på förhållandet mellan mode och musik?

– De är båda kreativa sätt att uttrycka sig på, och har alltid haft ett starkt samband. Vi vet att flera subkulturer inom mode har vuxit fram ur olika musikgenrer så som hip hop och punk. Att kombinera mode med musik är naturligt för oss i strävan efter att skapa rätt stämning, samt förstärka känslan vi vill förmedla, fortsätter Angelo.

 

Vad tror ni om framtiden för svenskt mode?

– Vi tror att vi kommer få se större influenser av stilar från olika delar av världen. Vårt samhälle kombinerat med skandinavisk minimalism inom svenskt mode, och det är på grund av två anledningar: det är dels enklare att hämta inspiration från andra kulturer och subkulturer idag med hjälp av sociala medier och internet. Det gör det möjligt att inspireras och kombinera olika stilar utan att nödvändigtvis ha gjort en resa genom den specifika kulturen som inspirationen hämtats ifrån.

 

Och den andra anledningen?

– Det mångkulturella Sverige får mer utrymme i samhället, samt de kulturella finrummen och subkulturerna inom mode får även de större utrymme på den stora modescenen. Det bidrar till nya uttryck att hämta inspiration från, menar Angelo.

 

Under Space by RMH kommer DieMonde att visa två nyckelplagg från kollektion Season 1 från 2016 för att definiera DieMonde. Det huvudsakliga fokuset ligger dock på de plagg man släpper under 2017.

Space by RMH anordnas mellan den 30-31 januari på Scenkonstmuséet i Stockholm.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.