Årets Innovation 2019 är Moon Smart Focus

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2019-03-21 in Leva & Bo, Näringsliv

Moon Smart Focus

Tänk dig ett detaljstyrt arbete som kräver hög kompetens och lång erfarenhet och som kan kosta ditt projekt runt en miljon kronor när det går fel – vilket det gör i uppemot 20 procent av fallen. Tänk dig att det problemet går att lösa med hjälp av avancerad AI. Tänk dig Moon Smart Focus.

 

Det är ovanstående problematik och dess lösning som Örebro-företaget Moonlighting Industries gett sig i kast med. På Örebrogalan i slutet av februari tog man hem Inkuberas pris Årets innovation för sin produkt Moon Smart Focus.

Bakom företaget står Miko Lazic som är regissör och producent. Han hade ett problem som behövde lösas men visste inte riktigt hur.

– Miko hade förlorat en hel filmproduktion på grund av det här och såg det som ett jättestort problem. När han kom i kontakt med Inkubera 2012 kunde de matcha honom med kompetens här i Örebro, berättar Mathias Farnebo som sedan ett år tillbaka är vd i bolaget som fått namnet Moonlighting Industries.

Under en filminspelning är det B-fotografen som ställer in fokus och skärpa manuellt. Dagens tekniker för autofokus räcker inte till och fokus är en mycket viktig del av berättartekniken inom rörlig film. Det är ett känsligt arbete som leder till många omtagningar och i Mikos fall kostade det honom till slut en hel film.

– Under en bra filmdag kan man få ihop 3-4 minuter användbar film, säger Mathias Farnebo och berättar vidare att en inspelningsdag innehåller många omtagningar och uppåt 20 procent av dem beror på att fokuset blivit fel.

– Det handlar om en miljon som kan sparas in för en svensk filmproduktion eller en större tv-
episod, slår han fast.

Inkubera plockade in Moonlighting Industries i sitt inkubatorprogram där han bland annat fått hjälp med affärsutveckling och patentsökande. Dessutom tog man med företaget på en affärsresa till Kanada vilket gav nya branschkontakter som visade stort intresse för Moon Smart Focus.

Idag är produkten patentsökt i Kina, Indien, USA och i Europa, men det är i första hand USA man siktar mot i ett inledande skede.

– Har man bara en idé och inte kunnandet kan en inkubator hjälpa till och Inkubera har många kompetenta rådgivare, säger Mathias.

Tillsammans med forskare på Örebro universitet satte Miko igång att ta fram en lösning med hjälp av AI. När han insåg att han behövde spetskompetens för att sköta bolaget gick han till Mathias som tidigare fungerat som rådgivare och frågade om denne ville gå in som vd. Det var i mars förra året och sedan dess har pusselbitarna fallit på plats en efter en. Under förra året fick man in ett tjugotal ordrar med ett värde på en miljon kronor från ett par ledande aktörer i Sverige.

Nästa steg i processen är att få ned formatet på innovationen till kortstorlek, men för det behövs investerare. I ett längre perspektiv har man siktet inställt på den amerikanska filmmarknaden.

I slutet av februari fick Miko och Mathias ytterligare ett kvitto på att de är på rätt väg med Moonlighting Industries. Att vinna Årets Innovationspris på Örebrogalan var speciellt, inte minst för örebroaren Mathias Farnebo.

– Det är jättekul och vi är väldigt stolta. Det är en kvalitetsstämpel som innebär att fler har granskat vårt arbete. Vi känner uppskattning från hela Örebro och vi känner av intresset från både regionen och universitetet när det gäller att stötta nya företag, berättar han.

Mathias ser också nyttan för Örebro med vad Moonlighting Industries åstadkommit så här långt.

– Big data är ofta diffust medan det här är konkret. Kan vi ta idéer från universitetet och göra verklig nytta med dem så blir det en positiv effekt för hela Örebro, slår han fast.

 

 

Om Inkubera

Inkubera är Örebroregionens företags- och tillväxtinkubator. Inkubera erbjuder kvalificerad affärsrådgivning och utvecklingsstöd till innovativa företagssatsningar med tydlig tillväxtpotential. Inkubera arbetar med att utveckla företag i hela regionen och har kontor i Örebro och Karlskoga.

Läs mer om Moonlighting Industries.

Läs fler artiklar om Inkubera-företag.

Läs mer om Inkubera.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.