Årets innovation räddar världens bin

Text: Thomas Helsing Foto: Inkubera
Posted 2018-03-12 in Näringsliv

När prisutdelningen vid årets örebrogala genomfördes var det ett företag som stack ut med inte mindre än två vinster i kategorierna Årets innovation och Årets digitala innovation. Det var företaget FriBi, grundat av Björn Lagerman, som kammade hem priserna.

 

Årets innovation delas ut av Inkubera och är instiftat för att uppmärksamma nyskapande och innovativa affärssatsningar som kan nå långt och vara bra förebilder för andra företag i regionen.

– Jag hade inte så stort adrenalinpåslag före galan men när de sedan läste upp mitt namn var det som en utomkroppslig upplevelse, säger en märkbart glad Björn Lagerman dagen efter galan.

Björn berättar att han under processens gång slagits av att idén fått vad han kallar för ”great social impact” och han ser det som viktigt att kunna dela med sig av sådant här pris till alla de som bidragit under resans gång.

– Från det att jag började prata om idén för ett år sedan så har det hela tiden öppnats nya dörrar, så det har bara rullat på. Därför är det viktigt att kunna dela ett sådant här pris i ett projekt, säger Björn och berättar att han skickat mejl till alla som möjliggjort projektet och tackat dem allihop.

Uppkomsten till FriBis innovation kom sig av att Björn, som själv är biodlare med 100 bisamhällen, fotograferade sina bin för att lära sig mer om dem.

– Jag började kunna se parasiter på bilder som jag inte kunde se i vimlet i bisamhället. Då väcktes tanken på om man kunde få hjälp att utveckla mjukvara för telefonen som kan analysera bilder och upptäcka parasiter och sjukdomar. Jag kopplade helt enkelt ihop telefonens möjligheter med bina och att kombinera saker är för mig ett vanligt sätt att tänka, berättar han.

I grunden för innovationen hittar man populära vetenskapliga termer som ”AI” och ”neurala nätverk”. Björn berättar att mjukvaran baseras på en teknik som kallas ”Deep Learning”. Enkelt beskrivet är det en metod för att analysera mönster i sensordata. Det som skiljer metoden från andra inom AI-området är att den är modellerad med hjärnan som förebild.

– Jag tog kontakt med många apputvecklare runt om i världen men de klarade inte av det jag ville göra. Det var då jag fick kontakt med ett svenskt företag som sa att de trodde att de skulle kunna klara av det. De hade nyligen börjat arbeta med att ta fram ett nätverk som kunde identifiera hela logotyper från bara en liten bit.

Att få tag på en utvecklare som klarade av de höga tekniska kraven var dock bara ett av hindren. Ett annat var finansieringen av det första manuella verktyget. Där vände sig Björn till Kickstarter.

– Jag hade ingen aning om vilken respons det skulle bli, säger han men kan se tillbaka på en lyckad kampanj där 317 investerare bidrog med strax över 110 000 kronor till projektets första fas.

Björns app fyller ett stort behov då situationen för världens bin är allvarlig. Enligt Björn finns det cirka 100 miljoner bisamhällen i världen och man tappar cirka 20 procent av dessa varje år. Värdet på honungen är cirka 400 kronor per samhälle och ser man till pollineringsvärdet är det 4-5 gånger större. Det handlar alltså om miljardförluster för alla inblandade i branschen.

När du läser det här har appen nyligen lanserats. Den kan testa och göra analyser och samtidigt får Björn och hans team in bilder som undan för undan förbättrar analysverktyget. Med andra ord är det ett verktyg som blir bättre ju mer man använder det.

Härnäst väntar steg 2. Då handlar det om att lägga till analys av sekvenser och rörliga bilder. Förhoppningen är att hitta ett antal nya indikatorer för att se saker som inte var möjliga innan. Björns innovation begränsas dock inte bara till att utforska bisamhällen. Antalet potentiella områden den kan appliceras på är många.

– Jag tror att det kommer bli möjligt att använda det här inom helt andra områden. Man skulle exempelvis kunna identifiera mögel på säd. Eller olika medicinska tillämpningar där man exempelvis fotograferar olika delar av kroppen för att se begynnande sjukdomar. Allt som är optiskt observerbart är möjligt att identifiera med neurala nätverk, slår Björn Lagerman fast.

 

Fakta om priset

Årets innovation delas ut av Inkubera som med detta pris vill uppmärksamma nyskapande och innovativa affärssatsningar som kan nå långt och vara goda förebilder för andra företag i regionen. Priset tilldels ett företag eller projekt med en affärsidé som:

– Är unik och innovativ
– har stor marknads- och tillväxtpotential
– utgår från örebroregionen

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.