Årets innovationspris till TransferGalaxy


Posted 2017-03-23 in Näringsliv

Casinotopp banner

Nyligen gick Örebrogalan av stapeln där ett koppel priser delades ut till framstående örebroare och Örebroföretag. Årets innovationspris, som delas ut av Inkubera, gick till TransferGalaxy som på kort tid lyckats etablera sig och nå tillväxt inom den framväxande fintech-branschen.

 

– Det känns jättebra att ha fått det här priset. Det är ett kvitto på det hårda arbete vi lagt ned på detta. Vi har haft mycket kontakt med företag, inkubatorer och investerare i Stockholmsområdet och därifrån har det bara varit positiva tongångar. Men det är väl alltid svårare att bli profet i sin egen stad så det här är en fin bekräftelse, säger Khalid Qassim som är styrelseordförande för TransferGalaxy.

Värd för priset är Inkubera och vd:n Mikael Melitshenko är imponerad över företagets framfart.

– De verkar i fintech-branschen som är en intressant framväxande bransch. De har lyckats lösa problem som ingen annan lyckats lösa och har nått tillväxt väldigt snabbt. Som investerare vill man inte bara investera i en produkt, utan även i personerna bakom, och de här killarna har ett enormt driv och skulle lyckas vad de än tar sig för, säger han.

Khalid är tacksam för de fina orden. Han känner igen sig i Mikaels beskrivning och drivet och kunskapen de samlat på sig försöker han dela med sig av.

– Vi har haft entrepenörskap som sidointresse länge och bara väntat på rätt grej. Det stämmer nog att vi har ett driv och det gäller både entrepenörskap och samhällsengagemang. Vi har till exempel öppnat våra dörrar för ungdomar i Örebro och försökt hjälpa dem med råd och kontakter när de kommit till oss med idéer. Att ha ett nätverk är otroligt viktigt och det var vår största utmaning när vi startade TransferGalaxy.

TransferGalaxy fungerar ungefär som Swish, men för en internationell marknad där människor, företag och organisationer kan skicka pengar till mottagare i andra länder genom några knapptryckningar i telefonen eller på datorn. I dagsläget kan TransferGalaxy erbjuda tjänsten i stora delar av Afrika, USA, Australien samt några europeiska länder, däribland Sverige.

Ett av Inkuberas kriterier för priset är att företaget ska ha en stor marknads- och tillväxtpotential.

– Från början har vi haft fokus på östra Afrika där vi också har våra rötter. I de här länderna kan det kosta 10 dollar att bara resa in till stan för att hämta ut pengar. Nu kan de få dem direkt i sin telefon. Vi har fått väldigt mycket feedback och hjälp från våra kunder och då har vi känt att varför inte utöka till resten av Afrika? Sedan har andra länder kommit med inbjudningar till samarbeten och även en del i Europa, så det ser positivt ut, berättar Khalid.

Nyckeln till företagets framgångar tillskriver Khalid deras driv och engagemang. De sätter upp ambitiösa mål och stöttar varandra för att nå dem.

– En månad kan jag vara ute och träffa föreningar för att visa upp vår produkt och då kan vår vd sitta i telefon och ringa runt för att få fler att upptäcka vår tjänst. Vårt mål just nu är att synas och höras, säger han.

Marknadsföringen är något man sätter stor vikt vid, för marknaden är stor och potentialen för tjänsten likaså. Här får man stor hjälp av sina egna kunder.

– Våra kunder är väldigt lojala och stannar kvar och bidrar med både feedback och att tipsa sina vänner och bekanta. De har blivit en naturlig del av marknadsföringen, berättar han.

Anledningen till det bottnar förstås i att TransferGalaxy fått till en lika smidig som snabb och billig tjänst. Inspirationen hämtade de bland annat från den inhemska tjänsten Swish. Att göra något liknande för en internationell marknad borde inte vara någon ”rocket science”, tyckte de. Vägen till den färdiga tjänsten var lång men skulle visa sig innehålla förvånansvärt få hinder.

– Vårt mål från början var att det skulle vara lika enkelt som Swish. Men för att lyckas behövde vi studera och förstå bankernas system. Sedan hittade vi samarbeten med de här ländernas teleoperatörer där vi byggde upp ett förtroende för varandra. Därefter var vi tvungna att få det att fungera IT-mässigt, för det är det som är det innovativa i vår tjänst. Sedan tillkom det juridiska. Tillåter finansinspektionen detta? Det visade sig att de var lyriska över det här. Tänk om alla kunde jobba som ni, sa de till oss. Alla har verkligen varit positiva när vi presenterat vår idé.

Vad är då nästa steg för TransferGalaxy?

– Vi har skickat in ansökan och hoppas få tillstånd från EU för fler europeiska länder samt att även utöka med fler utvecklingsländer.Vi ser större delarna av Afrika och Asien som potentiella nya marknader. Våra kunder finns i västvärlden men det är lika viktigt för oss att tänka på mottagarna i de här länderna.

TransferGalaxy är en värdig pristagare och Inkubera hoppas att de kan vara en inspiration för fler innovatörer.

– Tanken med priset är att uppmärksamma goda innovationer i Örebroregionen som kan fungera som förebilder. Man brukar säga att det föds tio Steve Jobs på en generation och då kan det vara svårt att känna att man själv är en Steve. Företag som TransferGalaxy är goda lokala förebilder för andra innovatörer i regionen, avslutar Mikael Melitshenko.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.