Det gömda riskkapitalet


Posted 2017-01-16 in Näringsliv

Independent Business Partners AB är ett helt nystartat bolag som ska göra 50 – 100 miljoner kronor tillgängligt för länets företagare. Bakom det nya bolaget står Per-Ulrik Wier och Thomas Johansson.

 

Det har under längre tid funnits en efterfrågan på ett nätverk av entreprenörer som vill investera i intressanta bolag som söker kapital i Örebroregionen. Sådana nätverk finns redan i dag i exempelvis Stockholm och Linköping.

– Jag har fått den frågan flera gånger om inte jag skulle kunna tänka mig att starta något sådant och nu är det läge för det, säger Per-Ulrik Wier som tillsammans med Thomas Johansson startat ett sådant nätverk genom Independent Business Partners AB.

Thomas och Per-Ulrik lärde känna varandra för ett tiotal år sedan då de båda var engagerande i ett bolag i Hällabrottet. Per-Ulrik Wier är idag både ägare och delägare i ett tiotal bolag i Sverige och utomlands. Förra året fick han utmärkelsen Örebroregionens Guldklubba av Styrelseakademin och han är även senior advisor till Inkubera. Thomas Johansson är tidigare vd och delägare i ett antal bolag både i Sverige och utomlands och han har lång erfarenhet av turnaroundföretag inom stål- och verkstadsindustrin.

– Vi träffades igen nyligen på en lunch och upptäckte då att vi hade lite av samma idéer kring att bilda en ”hub” och vad ett sådant engagemang skulle kunna tillföra Örebroregionen, säger Per-Ulrik.

Grundidén med Independent Business Partners AB är att skapa ett nätverk av intresserade investerare och entreprenörer.

– Planen är att vårt bolag ska innehålla samarbetsavtal med mellan tio till 15 utvalda som är villiga att investera i intressanta företag som söker nytt kapital. Det handlar inte om någon välgörenhet, utan de av oss i nätverket som vill investera går då in som delägare i dessa kapitalsökande företag, påpekar Thomas Johansson.

Intressanta företag är de som expanderar och därmed söker nytt kapital, företag som genomgår ägarförändringar, men även de företag som genomgår bolagsstruktureringar eller är startups är givetvis intressanta. Tanken är att gå in där banker eller exempelvis Almi och Inkubera ser ett behov av ökat kapital.

Både Per-Ulrik och Thomas är noga med att påpeka att det inte är hela nätverks-”huben” som genomför själva investeringen utan att den utförs av nätverkets enskilda investerare ensamma eller i grupp.

– Inkubera ser väldigt positivt på alla som satsar på att samla investerare som vill investera tidigt i bolag. Vi ser positivt på Per-Ulrik Wier och Thomas Johanssons satsning. Det är även bra för Inkuberas bolag att det finns ett sådant här nätverk i Örebroregionen och att inte behöva söka kapital i storstäderna, säger Mikael Melitshenko vd för Inkubera.

Även Örebros banker och Almi har uttryckt sitt stöd för satsningen.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.