En Ica-handlare i – Afrika!

Text: Torbjörn Karlgren Foto: Dan Lindberg
Posted 2019-02-25 in Mode & Shopping, Näringsliv

Ica-handlare i Afrika

Han kom till Sverige och Örebro, ensam, som 16-åring. Nu återvänder Prince Cherry till Sierra Leone för att göra en insats som Ica-handlare i Afrika. Och han gör det med sex års erfarenheter, två Ica-handlare och en kompis i ryggen. Att han skulle bli affärsman av något slag stod klart tidigt, säger Prince Cherry.
– Det visste jag som tioåring hemma i Freetown, säger han.

 

Nu blir han det när transportfirman i Sierra Leones huvudstad får sällskap av den matbutik han vill och tänker öppna. Men vi tar det från början. Eller i vilket fall från ett slags början.

 

Prince Cherry lämnade sitt hem och sin hemstad, sitt hemland, som 16-åring och hamnade i Sverige. Så småningom hamnade han i Örebro och här hamnade han – med praktik hos Jack & Jones och McDonald´s – på Ica Maxi Eurostop hos handlarparet Karin och Martin Matteusson.

– Jag har dem att tacka för väldigt mycket liksom en lång rad andra människor i Sverige, konstaterar Prince när vi träffas över en fika vid Örebro central, dagen innan han ska återvända till Sierra Leone och huvudstaden Freetown.

Martin och Karin Matteusson har som handlare vid Ica Maxi Eurostop backat upp hela satsningen.

– Jag berättade för Martin vad jag ville göra och jag fick allt stöd direkt från honom och Karin, berättar Prince. Det har varit avgörande för att jag ska kunna göra det här.

 

Själv konstaterar Martin Matteusson på Facebook att det är en stor glädje att få vara med om det här.

– Jag och Karin är så fantastiskt tacksamma att vi får vara med på ett hörn i detta projekt. Tänk att våra vägar en gång möttes och tänk att det bästa fortfarande ligger framför oss, konstaterar Martin Matteusson under hashtaggen #icahandlarebryrsig.

Från Ica Maxi Eurostop kommer även Joel Lundström som hänger med Prince Cherry till Freetown i den här rundan. Båda har jobbat tillsammans länge på Ica Maxi men Joel utbildar sig nu till civilekonom med inriktning mot management och hållbarhet. Under hösten har han praktiserat på Icas huvudkontor i Solna.

Joel, som alla inblandade, hyllar den anda som finns inom Ica.

– Det är en kultur som inkluderar människor och som låter människor växa. Det är också det som gör att känslan sitter i väggarna, att det finns en omsorg och omtanke i hela företagskulturen, konstaterar Joel.

Det är ju också så att handeln är ett centralt nav i hela det svenska näringslivet. Var tredje svensk har haft sitt första jobb inom handeln och inom Ica satsar man brett på en intern utbildning och att inte minst inkludera kvinnor och medarbetare med en annan bakgrund än de traditionella Ica-handlarnas i framtidssatsningarna.

Det är dagen före Cherrys och Joels avfärd mot Afrika som vi träffar dem och diskuterar satsningen. Prince är fullt sysselsatt med att uppdatera alla kontakter via datorn, Joel kommer från Stockholm och Ica-praktiken och båda är naturligtvis på tårna inför projektet. Nu handlar det om en dryg vecka för Joel i Freetown, fem veckor för Prince och under den inledande veckan ett intensivt program.

– Vi ska träffa bönder, försäkringsbolag, säkerhetsbolag och statliga myndigheter, konstaterar Prince Cherry som tillsammans med Joel Lundström även ska titta på lokaler och annat praktiskt kring butik, leveranser och annat.

Prince Cherry har dessutom fått kontakt med vicepresidenten i Sierra Leone och presidentens fru som är en ambassadör för olika kvinnoprojekt i landet och andra delar av Afrika.

– En grundläggande viktig tanke bakom att jag vill göra det här är att skapa jobb för unga tjejer i Freetown och ge dem möjlighet att finansiera sin utbildning på universitetet här genom arbete i butiken. Idag har unga tjejer det väldigt svårt att få ekonomiska möjligheter att studera och det förekommer att de anser sig tvungna till att gå på gatan för att få råd att kunna studera, säger Prince Cherry.

Prostitution är inte det enda problemet för unga kvinnor i Sierra Leone. Det sexuella våldet är ett annat där polisstatistiken konstaterar att antalet sexuella och könsrelaterade våldsbrott nästan fördubblades under förra året och uppgick till 8 505 fall mot 4 750 året innan. Enbart i Freetown handlade det om 1 491 fall där såväl unga som gamla kvinnor drabbas. I landet blev 484 unga kvinnor gravida efter våldtäkter under förra året och bland alla landets anmälda våldtäkter gällde en tredjedel – 2 579 – minderåriga.

Prince Cherry har bra uppbackning i det här arbetet via kontakter nära presidentens fru. Presidenten, Julius Maada Bio, har uttalat sig för livstidsstraff för våldtäkter mot minderåriga, hans fru har landat kampanjen ”Hands off our girls” och Sierra Leones justitieminister, Priscilla Schwartz, har själv deltagit i protestmarscher mot det sexuella våldet. Det är en aspekt av det projekt som Prince Cherry nu vill dra igång i Freetown och där han hoppas på fler butiker längs vägen.

Ett transportföretag har han redan startat och därigenom grundlagt större möjligheter att få en fungerande logistik kring verksamheten i Freetown. Och en januarimånad som 2019 finns det förstås plussidor med att driva matbutik i Freetown, Sierra Leone, istället för på Boglundsängen i Örebro.

– 30 grader varmt och solsken, messar Joel Lundström dagen efter ankomsten till Afrika och inte ens den höga luftfuktigheten får oss att tycka särskilt synd om varken honom eller Prince Cherry.

I april hoppas Prince Cherry att han ska kunna öppna sin matbutik i Freetown. Då är en slags cirkel sluten för 10-åringen som levde på gatan i huvudstaden via 16-åringen som kom till Sverige och lärde sig handel till 23-åringen som gör en insats för sina medmänniskor och samtidigt bygger business.

– På längre sikt hoppas jag förstås på fler matbutiker och butiker i flera städer, konstaterar Prince.

När han kom till Sverige 2012 och började den långa vägen via att dela ut tidningar, praktisera i butik och sedan på hamburgerrestaurang för att hamna hos Ica var det med målet att bli affärsman i egen regi och där är han nu.

– Men jag är det tack vare så många andra människor som jag varje dag känner tacksamhet till, säger Prince. Alla säger att jag har ett driv och ett engagemang och det har jag men för att nå mina mål har det behövts kapital, kunskap och kontakter och det är ingenting jag skulle ha klarat av med helt egna krafter, konstaterar han.

 

Freetown
Freetown är huvudstad och den största staden i Sierra Leone. Staden hade vid folkräkningen 2004 ett invånarantal på 786 900 medan storstadsområdet (inklusive distrikten Western Urban och Western Rural) har 950 924 invånare (2004) på en yta av 557 km². Storstadsområdet hade 2015 ökat till 1 050 301 invånare. Den ligger på Freetownhalvön vid atlantkusten. Freetowns ekonomi är starkt förknippad med dess hamn, som hanterar Sierra Leones huvudsakliga export.

Större näringar är fiskhantering, rismalning, oljeraffinering, diamantslipning och cigarettillverkning. Staden hyste fram till 2005 landets enda universitet, som sedan delades och 2009 startades även Makeni universitet.
(Källa: Wikipedia)

 

Sierra Leone
Sierra Leone, formellt Republiken Sierra Leone (engelska: Republic of Sierra Leone), är en stat i Västafrika. Den gränsar till Guinea i norr och Liberia i söder och med Atlanten vid kust i väst och täcker ett område på 71 740 km² med ett invånarantal på 7,1 miljoner invånare vid folkräkningen 2015.

Landets klimat är tropiskt. Huvudstaden, tillika landets största stad och säte för regeringen, heter Freetown. Den näst största staden heter Bo. Det gemensamma huvudspråket är krio. 1971 lämnade landet det brittiska samväldet och kring millennieskiftet rasade ett inbördeskrig i Sierra Leone.
(Källa: Wikipedia)

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.