Enomic – fönster för alla behov

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 7 månader sedan in Leva & Bo, Näringsliv

Enomic fönster
Casinotopp banner

Enomics fabrik för tillverkning av fönster hittar vi på Hjälmarberget i Örebro. Här tillverkas cirka 10 000 enheter per år och företaget omsätter ungefär 40 miljoner kronor med 16 anställda.

 

Företaget Enomic fönsters historia började på Aspholmen år 1985. Idag erbjuder man sina företagskunder möjlighet till totalentreprenad när det gäller byte av fönster, vilket innebär att Enomics egna montörer sköter all montering.

– Vi inriktar oss främst mot bostadsrättsföreningar och byggföretag och vi åtar oss mer än gärna totalentreprenader, säger Andrew Fish som är försäljningschef för Enomic.

Enomic utför fönsterbyten på bostadsrättsföreningar och levererar även aluminiumpartier till nyproduktion av butiksentréer, kontor och glasfasader.

– Vårt kontor och fabrik har alltid funnits i Örebro. Vi är en av de ledande tillverkarna av PVC-fönster i Sverige och huvuddelen av vår tillverkning går till fönsterrenovering, säger vd Håkan Abramsson.

Förutom lokalerna vid Hjälmarberget så har vår profilleverantör Schüco ett kontor och fönsterutställning i Stockholm där våra fönster och aluminiumprodukter visas upp. Dessutom håller Enomic på att färdigställa ett eget showroom i Örebro.

När man idag pratar om fönster och glaspartier pratar man även om P-märkt fönstermontage för att kvalitetssäkra montaget så att inte fukt kan tränga in mellan vägg och fönster, detta kräver en certifiering.

– Vi har en sådan certifiering via RISE i Borås och är ett av de första företagen i vår bransch som fått det. Det här gör även att vi följer utvecklingen och är väl insatta i den forskning som sker inom vårt område. Det är nyfikenheten som utvecklar och som gör att vi ligger steget före våra konkurrenter.

Några av de projekt som Enomic varit involverade i är bytet av fönster på polishuset i Norrköping om 2500 fönster och Brf Blixten i Uppsala med 2000 fönster. Nu pågår fönsterbyte på Brf Byalaget i Örebro med 700 fönster.

 

 

Hur länge håller ett sådant här fönster?

– När det handlar om PVC-fönster så säger forskarna att det ska hålla i minst 50 år. Vi vet inte med säkerhet, eftersom företaget funnits i 33 år och ännu har vi inte fått byta något av de fönster vi har tillverkat.

 

Vad kostar det då att byta fönster?

– Pratar vi totalentreprenad, så blir kostnaden, mellan tummen och pekfingret någonstans mellan 8 000 och 10 000 kronor per fönster. Vi är inte dyrast, men vi är inte heller billigast.

 

Hur ser forskningen ut? Vad är nästa steg?

– Det man främst inriktar sig på är glaset. Här sker det hela tiden en utveckling och man pratar mycket om ljusgenomsläpp – att det ska vara så högt och bra som möjligt med tanke på vårt nordiska klimat. Dynamiska glas är ett exempel på detta. Det är ett solskyddsglas som ändrar sig efter temperaturen ute. När det är kallt ute släpper det in mer ljus och när det är varmt blir glaset mörkare.

 

Någon planerad flytt från Örebro?

– Vi har inga planer på att flytta. Vi är ett Örebroföretag och kommer så att förbli. Vi effektiviserar hela tiden produktionen med hjälp av den senaste tekniken. Så, vi kommer att stanna i Örebro.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.