Extra stöd till musikskapare

Text: Camilla Johansson Foto: Christian Gustavsson
Posted 2020-08-30 in Kultur, Musik, Näringsliv

Många kulturarbetare, inte minst musiker, har drabbats svårt i Corona-pandemins kölvatten med inställda spelningar och föreställningar av olika de slag. För att mildra de ekonomiska effekterna av den rådande situationen inför nu Stim 300 nya stipendier att ansöka om för de i musikbranschen som har drabbats.

 

Stim förvaltar ekonomiska rättigheter för över 92 000 låtskrivare, kompositörer och musikförlag. Rent konkret innebär de nya stipendierna att 300 personer anslutna till Stim kan ansöka om 10 000 kronor vardera.

Stipendierna blev sökbara från den 17 augusti och innebär att organisationens totala stipendiepott utökas från fyra miljoner kronor till knappt sju miljoner kronor. Förutom det egna bidraget för att stärka utövare inom musikbranschen så hoppas man nu från Stims sida att regeringen kommer att göra mer för att stödja musikskaparna.

– Regeringens åtgärder har varit välkomna men betydligt mer behöver göras. Den svenska musikbranschen är en viktig industri som genererar både stora skatteintäkter och arbetstillfällen. Frågan är om den kommer att överleva i sin nuvarande form ifall ytterligare offentliga stödåtgärder uteblir, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.