Fler tar lån till resor och nöjen


Posted 12 månader sedan in Leva & Bo, Näringsliv

Casinotopp banner

Lån till konsumtion har ökat kraftigt under det senaste året visar en ny rapport från Zmarta Group. Under 2017 var det genomsnittliga konsumtionslånet strax över 109 000 kr, en ökning med 11,9 procent jämfört med 2016. Örebro län hamnar sexa av Sveriges 21 län över antalet konsumtionslån per invånare.

 

Investeringar i bostaden är fortfarande den största anledningen till att svenskarna tar konsumtionslån. Och det är främst lån till kontantinsats och renoveringar som ökat.

– Svenskarna lånade under året 19,5 procent mer till renoveringar i hemmet, jämfört med föregående år. Samtidigt ökade det genomsnittliga lånebeloppet till kontantinsats till bostaden med 35,2 procent, från 182 949 kronor under 2016 till 247 348 kronor under 2017, uppger Zmarta Group i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar andra rapporter att snabblån och lån utan uc blir allt populärare. Antalet aktörer som erbjuder lån utan inkomst och sms-lån har också växt kraftigt under de senaste åren.

Svenskarna är dessutom mer benägna än tidigare att ta lån till nöjen och resor. Denna typ av lån ökade med hela 29 procent mellan 2016 och 2017, och det genomsnittliga lånebeloppet ökade med 31 procent under samma period.

Trots ökningen är det dock fortfarande förhållandevis få svenskar som tar lån för konsumtion. I Örebros län togs 1,86 konsumtionslån per 1 000 invånare år 2017, strax över genomsnittet för riket. Flest konsumtionslån togs i Västmanland, Göteborg och Stockholm, och minst i Västerbotten och Kronoberg.

Stockholm är även det län där invånarna tog störst konsumtionslån, i snitt 130 487 kronor.

 

Mer än 3 000 miljarder i bolån

Även bolånen ökade mellan 2016 och 2017. Enligt en rapport från Finansinspektionen var svenskarnas genomsnittliga bolån 411 procent av nettointäkten under 2017, en ökning med nio procentenheter jämfört med året dessförinnan.

Invånarna i Örebros län har en belåningsgrad i förhållande till bostadens värde på 67 – 68 %, vilket är högre än genomsnittet. Samtidigt ligger man bra till vad gäller lån i förhållande till inkomst. 

Trenden med större bolån har varit tydlig i många år. Förra sommaren översteg svenskarnas sammanlagda lån den symboliska summan 3 000 miljarder, vilket fick Avanzas sparekonom Claes Hemberg att varna för utvecklingen.

– Det är en farlig chansning som det svenska folket gör. Det är väldigt lätt att låna när räntorna är de lägsta vi har haft de senaste hundra åren. Att då trycka på knappen och rekordlåna är som att gå på en skör tråd. När räntorna sedan stiger kommer vi att se vad det här kalaset har kostat, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Men det finns aktörer som vill förbättra situationen och utmana storbankerna. Idag finns det mängder med jämförelsesajter såsom coolfinans.com.se och Compricer där låntagarna kan hitta de lägsta räntorna.

Dessutom har ett flertal nya bolag dykt upp bara under det senaste året. Ett exempel är Enkla, som vill erbjuda bolån med 0,95 procent ränta upp till fem miljoner. Bolaget har fått stor uppmärksamhet och fick in över 8 000 ansökningar redan under det första dygnet efter att tjänsten lanserats.

– Vi erbjuder marknadens lägsta bolåneränta. Men vi gör bara byten av existerande bolån med en belåningsgrad på högst 85 procent. Det är samma villkor för alla, 0,95 procent bundet på tre år. Vi har inga dolda avgifter, ger inga rabatter och man kan låna upp till fem miljoner kronor, säger Enklas vd Alexander Widegren till Di Digital.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.