Fredrik Molin – ung framgångsrik fastighetsmäklare


Posted 2012-04-16 in Näringsliv

– Jag är född och uppväxt i Glanshammar strax utanför Örebro. Där kom jag tidigt i kontakt med idrotten som blev och fortfarande är en viktig del av mitt liv. Då är det glädjande att få bo och verka i Örebro som förra året blev vald till Sveriges idrottsstad. Annars är aktiv rekreation med familj både på vintern och sommaren det roligaste nuförtiden, berättar Fredrik Molin och fortsätter.

– I mitt arbete som fastighetsmäklare och ansvarig för Fastighetsbyrån i Örebro får jag jobba för och med människor vilket känns mycket inspirerande. I mina samtal med medarbetare och kunder lär jag mig mycket, utvecklas hela tiden. Jag gillar när det händer saker.

 

Bakgrund

Det är snart fyra år sedan – 1 juli 2008 – som Fredrik Molin blev franchisingtagare av Fastighetsbyrån i Örebro och Lekeberg. Trots sin ringa ålder, 39, har Fredrik hunnit med en hel del i livet. Efter elektrikerutbildningen vid Rudbecksskolan i Örebro fick Fredrik jobb vid NEA, Förenade Elektriker och Björka Mineral. Samtidigt med jobbet läste han in en full behörighet som elektriker. Att starta eget har emellertid alltid lockat Fredrik. I sin nuvarande roll som vd på Fastighetsbyrån har han nytta av sina tidigare erfarenheter.

Marknad Örebros utsände sitter tillsammans med Fredrik Molin i foajén till Örebros äldsta hotell. Det är en elegant lounge med blankpolerade marmorplattor i golvet, vita väggar och riktigt stora glasade fönster, både mellan de skilda delarna i foajén och i fasaden.

Den internationella prägeln förstärks av fransk- och tysktalande gäster som checkar in på hotellet framför våra ögon. Vi sitter bekvämt i mörkgrå clubfåtöljer. Annars är loungen möblerad i svart och stramt lila. En del av marmorgolvet är belagd med en elegant gulfärgad ryamatta som dels effektivt dämpar sorlet där vi sitter och samtalar, dels tar upp tonen i de dörrpartier – i både karm och blad – som är utformade i stilfull massiv gulmetall.

 

Mäkla hus – så började det

– Det var en kompis i Hallsberg, Thomas Andersson, som var mäklare. Han fick mig intresserad av fastighetsmäkleri. Kanske var det mina möten med Thomas och min nyfikenhet på boendemiljöer som ledde fram till mitt intresse för fastighetsaffärer, funderar Fredrik högt och fortsätter.

– Fram till 1998 jobbade jag som elektriker. Under tiden pluggade jag för att bli fastighetsmäklare. Det fanns i bakhuvudet att jag en dag skulle ägna mig åt fastighetsaffärer. Väl färdig med studierna fick jag anställning på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro. I december 1999 blev jag erbjuden att bli delägare i företaget. Jag stannade som delägare till 2007 då jag sålde min del av företaget.

– Redan 2004 hade jag, vid sidan om mäkleriet, tillsammans med en kompis startat en elfirma. Jag ville inte helt släppa taget om min tidigare utbildning, även om det bara var en ”hobbyverksamhet”. Drömmen om att bli egen företagare på riktigt fanns där, att få driva verksamheten efter eget huvud.

 

Egen företagare på ”riktigt”

Hösten 2007 fick Fredrik Molin möjlighet att bli ensam franchisingtagare för Fastighetsbyrån i Örebro. Nu sålde han sin del i elektrikerföretaget som hade vuxit till sex anställda.

Det är alls inte ovanligt – snarare tvärtom – att tidigare välutbildade hantverkare med gedigen erfarenhet blir skickliga fastighetsmäklare. Exemplen är flera bara i Örebro. Nu fick Fredrik möjlighet att sätta fokus på att sälja fastigheter tillsammans med personalen på Fastighetsbyrån i Örebro. Hans dröm att jobba för och med människor var nu uppfylld. Målet blev nu att utveckla byrån ytterligare.

Fastighetsbyrån är idag marknadsledare på den svenska bostadsmarknaden både när det gäller omsättning och antalet affärer. Man har cirka 250 kontor över landet med drygt 1 400 anställda. Företaget grundades 1966. Bolagsformen är franchising, varför varje kontor har en eller flera franchisetagare.

– Under de snart fyra år jag ansvarat för Fastighetsbyrån har det hänt mycket. Vi är idag drygt 20 anställda i våra lokaler på Drottninggatan 18 ovanför Swedbank. Mäklare, assistenter och en värderingsman arbetar tillsammans under mottot: ”göra bostadsbytet enklare och tryggare”, säger Fredrik och fortsätter.

– Vi är ett fantastiskt bra team på Fastighetsbyrån i Örebro. Vi gjorde under 2011 närmare 700 affärer till ett samlat värde av nästan en miljard kronor. Därmed är vi marknadsledande även i Örebro. Men det gäller att inte slå sig för bröstet utan fortsätta att jobba hårt och utveckla verksamheten.

 

Fastighetsbyrån är dess medarbetare

Om sina anställda har Fredrik bara gott att säga. Han mår bra av att se dem lyckas med sina uppgifter och se dem växa inför nya uppdrag. Han försöker hela tiden att själv föregå med gott exempel. Om han lyckats får andra avgöra. För Fredrik Molin är det självklart att alla är delaktiga i framgången. Fredrik företräder ett modernt ledarskap och är väl medveten om att det inte handlar om en person. Han är också angelägen om att det inte skrivs överdrivet gott om honom. Vi förklarar att det är vår uppgift att beskriva mötet och ställa frågor kring den research tidningen Marknad gjort inför intervjun.

 

Affärsmässig, Trovärdig och Engagerad

– Fastighetsbyråns vision grundar sig på insikten om att våra kunders krav och behov förändras och ökar. Med våra ledord Affärsmässig, Trovärdig och Engagerad i ryggen strävar vi mot vår vision att leda utvecklingen från traditionellt mäkleri till att bli ett kunskaps- och serviceföretag, menar Fredrik och fortsätter.

– Anledningen till att vi människor byter bostad handlar ofta om i vilken fas i livet vi befinner oss. Några flyttar ihop, andra isär och några bestämmer sig för att flytta utomlands. Det här är inget konstigt idag. Oavsett vilka skäl det är till att man önskar byta bostad så är det en stor händelse – för de flesta av oss är det den största affären i livet – och därför ska kunderna be- handlas därefter. Affärsmässigt, tro- värdigt och engagerat, det vill säga professionellt, menar Fredrik bestämt.

– Detta gör vi för att kunna möta våra kunders önskemål om en helhetslösning för boende. Och vi har inget emot att bli kopierade. Tvärtom! Vi ser det i så fall som ett kvitto på att det vi gör är bra och rätt. I Örebro har vi konkurrens med en mängd aktörer på samma marknad. Det ser vi som en utmaning. Det sporrar till att ständigt förbättra oss.

Så kan vi konstatera att Fastighetsbyrån i Örebro är en av Team ÖSKs medlemmar, det vill säga den grupp företagare som tillhör de främsta sponsorerna till ÖSK Fotboll – det gäller att synas och att delta i många sammanhang – och att engagera sig!

Vi lämnar hotelloungen efter vårt samtal och passerar en smakfullt designad stor platt-TV som via CNN ger de senaste internationella nyheterna. Utanför entrén står våren och nya utmaningar för dörren.

 

Fredriks favoriter

Mat – Lassagne
Dryck – Ett bra rödvin
Bok/författare – Spelaren av Harlan Coben
Film – Stieg Larssons filmer
Musik – Allätare, gärna Madonna
Bil – Audi, annars är drömbilen Audi RS6
Idrott – Fotboll, ishockey – särskilt ÖSK och Örebro Hockey
Hobby – Skidor – utför och på längden i Sälen och i Kilsbergen
Familj – Fru och två flickor 6 och 9 år samt två bonusbarn
Bor – Villa i Adolfsberg

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.