Hästens har flyttat in på Kungsgatan

Text: Pelle Blohm
Posted 2018-12-03 in Leva & Bo, Näringsliv

Hästens sängar är inget okänt varumärke i Sverige men man är inte van att finna dess butiker mitt inne i centrala delarna av en stad. Men den 24 september i år öppnade Lena Steding-Lundberg och Lasse Högberg en Hästens konceptbutik mitt på Kungsgatan i centrala Örebro.

 

Hästens varumärke är starkt, många känner igen det, men det fanns en period då det försvann lite ur folks medvetande. Det var någonting Lena Steding-Lundberg upptäckte när hon pratade med vänner efter att ha arbetat utomlands i 16 år varav 13 av dessa med Hästens som samarbetspartner. 

– Det var flera som frågade om Hästens fortfarande fanns kvar i Sverige, säger Lena. Men det handlade mer om att Hästens inte syntes lika mycket i reklam här hemma. Företaget kände att varumärket var satt och affärerna var stabila och det naturliga steget var att jobba hårt för att öppna dörren till utlandet.

För Hästens har en stark och traditionsrik historia. Den går tillbaka till 1852 då företaget började som sadelmakare. Familjeföretaget är nu inne på sin sjätte generation med produktion och hemvist i Köping. Man är kunglig hovleverantör och finns numer även i 39 länder runt om i världen.

Hästens blåvita rutmönster har blivit en fanbärare, ett sätt att kommunicera och hamra in kvalitetsbudskapet hos potentiella kunder. Blårutan föddes 1978 – alltså för 40 år sedan – och skapades av Jack Ryde, pappa till nuvarande ägaren och vd:n Jan Ryde. Han ville skapa ett mönster som skulle kunna bli ett starkt varumärke vilket vi nu vet var ett lyckat beslut. För även om den blå rutan till en början fick hård kritik av dåvarande trendsättare och journalister, i och med att det gick så långt utanför dåtidens färger och trender, så kan man väl återigen konstatera att det lönar sig att gå sin egen väg för att bli speciell och framgångsrik och inte enbart ett företag i mängden.

 

Lena Steding-Lundberg har tretton år i branschen med stor erfarenhet av att driva Hästensbutiker i bland annat München, Zürich, Basel och Luzern.

– 2005 öppnade jag den första Hästensbutiken i Tyskland, i München, vilket var väldigt tufft men lärorikt. Det var en helt ny marknad och det krävdes mycket kraft för att övertyga tyskarna. Men numer finns butiker även i Frankfurt, Hamburg och Hannover till exempel.  

Lena äger och driver fortfarande butiker i Schweiz men kände efter att ha träffat sin sambo Lasse Högberg, som bodde i stan, att det var dags att återvända till Sverige och Örebro. Nu gör de två en rejäl satsning tillsammans med en butik på Kungsgatan. En fin lokal med stora fönster där hunden Bosse redan hunnit bli en stor profil där han ligger och sover på sin kudde.

– Jag vet inte hur många som varit framme och fotograferat Bosse och lagt ut bilder på sociala medier, säger Lena och skrattar.

 

Men varför öppna en butik Örebro?

– Jag hade inte alls tänkt att öppna en butik här i Örebro, säger Lena och ler. Det var Lasse som först väckte idén.

Lasse som utfört rörinstallationer de senaste 25 åren har med andra ord bytt bransch helt och hållet. 

– Den första tanken på en Hästensbutik i Örebro kom under en resa till Mauritius där representanter för Hästens i Köping fanns med. Vi pratade lite om det och de tyckte att vi skulle köra. I och med att Lena hade sitt kontor hemma där hon bland annat skötte sina butiker i Schweiz så var det bättre att hon sitter här, säger Lasse när jag är på besök i butiken.

– När allt har kommit igång här så kommer jag att resa ett antal dagar i månaden till Schweiz för att sköta om butikerna där, då får Lasse sköta Örebro, förtydligar Lena.

 

Hur ska ni få örebroarna att välja Hästens sängar?

– Vi tänker berätta om varför man ska välja Hästens. Vi vill visa att det inte är en statussymbol utan en säng som ska vara för alla. Ja, sängarna kostar en del men de håller en livstid så slår man ut det så blir inte kostnaden så hög, säger Lena.

– Dessutom kommer vi att vilja jobba mycket med event, gärna med grannarna på gatan, hjälpa varandra, lyfta varandra, ge energi och ha kul. Vi vill ha publicitet och synas, avslutar Lena Steding-Lundberg.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.