I farfars fotspår med cykelaffären Norra

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2021-09-18 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

Norra cykelaffär

Han har ett förflutet som tävlingscyklist med både OS- och VM-meriter. I dag är Pelle Moberg egenföretagare och driver cykelaffären Norra vid Engelbrektsgatan i Örebro.

 

– Att jag började med cykel berodde mycket på att både far och farfar höll på med det. Farfar hade exempelvis Moberg cykel & sport när jag växte upp, berättar Pelle Moberg när vi träffas inne på cykelaffären vid Engelbrektsgatan.

Sedan ett år tillbaka är namnet Norra och inget mer. Minnesgoda18 örebroare minns säkert namnet Norra cykel & motor och är man ännu äldre så minns man att affären då låg i korsningen Strömmersgatan/Skolgatan på norr i Örebro. Flytten till Engelbrektsgatan gjordes i början av 1980-talet då hela kvarteret på norr revs och ersattes med nya byggnader.

– Ja, jag kommer ihåg den ’gamla’ cykelaffären och att det luktade en märklig blandning av gummi och mopedbensin i källaren. Det var mycket mopeder och de förra ägarna avvecklade den delen med motorer för cirka tio år sedan. Då blev namnet Norra cykel och sedan cirka ett år är det ny logga och nytt namn med Norra.

Det råder full aktivitet i verkstaden på Norra. Kunder kommer och går. En äldre dam vill ha båda däcken bytta och en service gjord. I affären står det en mängd olika typer av cyklar med allt från landsvägsracern för 108 000 kronor till första juniorcykeln med två hjul för drygt fyra tusen.

– Vi har en plan om att flytta själva verkstaden till en annan lokal som finns här på innergården så att vi kan få en ordentlig verkstad med utrymme för allt det vi vill göra, säger Pelle när vi går över innergården till det som tidigare använts som kontor.

 

Finns det likheter mellan att vara elitcyklist och driva företag?

– Ja, absolut! Som elitidrottare har du ett visst driv och har alltid en målsättning med vad du gör och vart träningen ska leda. Hade jag inte haft det drivet när jag tog över Norra cykel så vet jag inte om jag riktigt klarat av att vara egenföretagare. Man får vara beredd på att lägga en enorm mängd med tid på sitt företag – precis som när man gör en elitsatsning mot VM eller OS eller liknande.

Pelle Moberg var som bäst mellan åren 1987 till 1994 och han deltog bland annat som reserv i det lagtempolag med Björn Johansson, Michel Lafis, Anders Jarl, Jan Karlsson som tog brons i OS i Seoul. VM 2004 deltog han som mekaniker.

 

Om någon skulle fråga dig om råd kring att starta ett företag, vilket råd skulle du ge?

– Gör det du är bra på. Inget annat. I mitt fall så har jag hjälp med att sköta ekonomi och redovisning. Det här med siffror är inte min starka grej, precis. Jag kan sälja cyklar och reparera, ge service, det är min styrka. Sitta med momsredovisningar och annat… näää, det finns det andra som är bättre på än jag.

 

Kommer Norra att finnas kvar om fem år?

– Det hoppas jag verkligen! Vi befinner oss rent tekniskt i en mycket intressant period där cykeln utvecklas enormt. Skivbromsar blir allt vanligare, även på vanliga standardcyklar. Elektronisk växling där man växlar med touchkontroll kommer allt mer, för att inte tala om alla elcyklar.

 

Kommer ordet ’motor’ då att komma tillbaka i namnet Norra?

– Ja, hehe. Kanske det. Elcyklarna blir allt vanligare, men vi kommer att köra vidare på namnet Norra några år till.

 

Blir ni kvar i lokalerna vid Engelbrektsgatan?

– Vi har inte planer på att flytta, så det blir vi. Kunderna vet var de hittar oss och med nya verkstaden blir det ännu bättre. Det passerar en avsevärd mängd med cyklister i närheten av oss, så vi blir kvar här.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.