Julmusiken i butikerna kan vara ett arbetsmiljöproblem

Text: Thomas Helsing Foto (porträtt): David Bicho
Posted 2019-11-28 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

julmusiken i butikerna

December och juletid. Du går omkring på stan eller något köpcenter och sippar på en kanel-latte, tittar på julskyltningen och känner mysfaktorn av julmusiken i butikerna som strömmar ut genom högtalarna. Och när du går hem har du kanske fått en lagom dos för att räcka den dagen. Men baksidan är det få som talar om.

 

Samtidigt som julstämningen får butikerna att slå rekord för julhandeln ännu ett år lider butiksarbetarna i tysthet. När fackförbundet Handels nyligen gjorde en undersökning svarade varannat skyddsombud att julmusiken i butikerna är mer påfrestande än musik under resten av året. Detsamma tyckte 40 procent av butiksarbetarna när Handels genomförde samma undersökning bland dem förra året.

– Att julmusiken är mindre omväxlande och att personalen inte har inflytande över den blir ett arbetsmiljöproblem. Musiken finns bara där att stå ut med under hela arbetsdagen i en redan stressig julhandel, säger Stefan Carlén som är chefsekonom på Handels och författare till rapporten.

Problemet är i grunden de butiker som inte låter medarbetarna få vara med och bestämma vad som spelas. Då blir det nämligen ett arbetsmiljöproblem vilket ses som allvarligt från den fackliga organisationens sida.

Musik i någon form spelas i ungefär två tredjedelar av alla butiker. En tredjedel slipper alltså riskera hälsan under årets stressigaste månad. Så håll det i åtanke nästa gång du går in i en butik och trallar till julmusiken i högtalarna. Kanske borde de svenska konsumenterna göra det lika självklart att fråga om de anställda får påverka musiken som att fråga om schyssta löner och villkor?

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Casino utan gränser

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.