Kvarteret Bryggeriet – laddat med kreativitet

Foto: Cecilia Wendin
Posted 2020-06-13 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Mode & Shopping, Näringsliv

Kvarteret bryggeriet

Nej, du är för sent ute om du vill ladda revolvern. Men du kan fortfarande smita runt hörnet och få en lokalt tillverkad pilsner. Eller få på käften när du vill. Det låter kanske inte som målet för en utflykt med familjen när man beskriver Kvarteret bryggeriet i Nora så skämtsamt, men det är det.

 

Den officiella beteckningen ”Noras kreativa kvarter” lockar antagligen fler men faktum är att när sådana som Barbro Bohlin, som gör linnekläder och smycken, öppnade här för tio år sedan så tillverkades fortfarande ammunition i en del av kvarteret. Och Nora brygghus finns här och tillverkar ett hyllat öl – samtidigt som tidigare boxningsstjärnan Åsa Sandell har ett boxningsgym här i kvarteret.

– Det är ett väldigt vackert kvarter som sjuder av liv, säger Barbro Bohlin som är en av de kreativa krafterna som har funnits här längst.

Redan under 1500-talet blev kvarteret ett tillverkningsområde tack vare sitt läge intill tre forsar. De byggnader vi ser här idag bär också historia – bryggerihuset från 1893 som är i stort sett oförändrat och där öltillverkning pågick fram till 1950-talet. Idag finns två andra bryggerier i kvarteret.

Andra byggnader på området härstammar från samma tid men sedan har det byggts här till mitten av förra seklet och störst har varit Nora tändrörsfabrik som tillverkat stubintråd, förvarat krut, haft tjärkokeri och annat här. Men Kvarteret bryggeriet är inte i första hand historia utan istället mycket nutid och framtid.

När kvarteret firade tioårsjubileum den andra veckan i juni 2018 gjorde man det med båda fötterna i nutiden och anrika Bryggerihuset har till exempel bidragit starkt till att visa upp Nora på konstkartan genom uppmärksammade utställningar med ett brett perspektiv.

– Det är väldigt roligt att finnas här, konstaterar Barbro Bohlin vid symaskinen i ateljén där vackra kläder blir till.

 

Ateljé Barbro Bohlin i Kvarteret bryggeriet

 

Och det är just ordet ”levande” alla engagerade här trycker på. Här finns ateljéer och verkstäder, tillverkning och lokala hantverk, mat, dryck och fika, konst och musik, träning och hälsovård och när man behöver reklam, trycksaker eller webbhjälp så finns allt ’know how’ också i lokaler i kvarteret.

Men det är inget Skansen, inget museum över hur det var förr, utan en levande verklighet och kreativitet. Levande ’hantverk-lighet’.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Casino utan gränser

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.