Lanna – klockorna som är rätt i tiden


Posted 2018-02-17 in Leva & Bo, Näringsliv

Det ska vara stilrent när Daniel Lindberg designar sina klockor med märkesnamnet Lanna. Idag finns fem modeller och fler är på gång. Marknad träffade honom för ett samtal om klockor inne på Ahléns ur i Örebro.

 

Idén till att designa egna klockor fick Daniel Lindberg under en joggingtur hösten 2014. Nu, fyra år senare, finns fem modeller av Lannaklockorna att välja mellan. Och mer är på gång. Mycket mer.
Den första klockan, herrklockan Premier silver, lanserades i december 2016. Precis lagom till julhandeln.

– Jag har samlat på klockor länge och både sålt och köpt exklusiva klockor och på så sätt lärt känna en del folk i branschen. Det jag vill skapa med klockorna är en helhet, en story, där klocka, ask och certifikat ingår i ett sammanhang. Det var själva miljön runt gruvan/kalkbrottet i Lanna som satte igång idén om att marknadsföra klockor med fotomiljö från Lanna, berättar Daniel Lindberg under vårt möte.

För att göra sin idé om klockor till verklighet tog Daniel därför kontakt med en svensk konsult i Kina som hjälpte till med att hitta lämplig fabrik och tillverkare för att kunna säkerställa den kvalitet som eftersträvades.

– Klockorna måste vara godkända efter de EU-krav som finns och efter det att jag beställt och fått provklockorna från Kina tog jag god tid på mig för verkligen prova ut dem och testa.

Det är här som Sten Lindstrand på Ahléns ur kommer in i bilden. Han har under hela processen fungerat som bollplank och är även den som testar urverken enligt konstens alla regler.

– Det har varit väldigt få, om ens någon, reklamation på de här Lannaklockorna. Med tanke på den prisbild de har så är det väldigt väldigt mycket klocka man får vid ett köp, säger Sten.

Den första omgången med klockor kom lagom till julhandeln och som ett löfte vid förhandsbokningen av klockorna lovade Daniel personlig hemkörning.

– Så blev det också och med 150 förbeställningar, så fick jag se en del av Örebro med omnejd. Det var verkligen jättekul att få träffa de som valt att förhandsbeställa. Det blev både en och två koppar kaffe under de där resorna.

En ny modell har just lanserats med namn Blue Mountains. Och fler modeller är på gång.

– Nästa modell kommer att bli en riktig gamechanger hoppas och tror jag. Hittills har jag valt att lansera mina klockor i små serier och numrerade. Jag gillar stilrena klockor, gärna med retrofeeling.
Sten nickar instämmande om att klockan som lanseras efter Blue Mountains kommer att bli något alldeles extra.

Entreprenör ut i fingerspetsarna skulle man även kunna kalla Daniel Lindberg, men han har dock den utmärkt goda smaken att skapa samarbeten med andra lokala entreprenörer och tillverkare.

– Till Premium Silver startade jag ett samarbete med en lokal producent av läderband. Han hade hittat gamla svenska militärhandskar i ett arkiv i Riga som han köpt och av dessa gjorde vi 30 stycken numrerade läderband som VR Workshop i Riga sydde. Till nästa klockprojekt har jag kontakt med en finsnickare som kommer att göra boxar av alm – alm för Närke. Så det blir samma nummer på både boetten som på boxen.

 

Nu handlar det inte bara om att göra och designa klockor, utan även om att marknadsföra och att sälja. Till den första lanseringen hyrde Daniel därför in sig på Örebro slott där det fanns ett showroom där det gick att ta och känna på klockorna och testa om Lanna klockor kunde passa som en investering.

– Jag blev faktiskt avrådd både en och två gånger från att ge mig in i den här branschen och det är också en stenhård konkurrens. Främst använder jag mig av facebook, instagram och min hemsida för att marknadsföra klockmodellerna. Men, visst, några traditionella annonser i tidningar har det även blivit under åren.

I samband med att modellen Blue Mountains skulle lanseras ville Daniel ha en reklamfilm gjord med en viss tv-serie som inspiration.

– Jag gillar True Detective med Woody Harrelson och det var därför jag kontaktade Backa Studios för att göra reklamfilmen och jag tycker att de verkligen lyckades förmedla känslan från den tv-serien.  Det blev riktigt lyckat.

Till filmen behövdes det även göras filmmusik och det hittade Daniel i Lanna i form av Mattias Bergstedt, eller One little mountain som han även kallar sig.

– Innan jag träffade Mathias, och han gjorde musiken, så hade jag ett helt annat arbetsnamn på den här klockan. Men nu föll allt på plats med hans musik, Lanna och Kilsbergens blå berg. Blue Mountain är ett mycket bättre namn än det som jag först hade valt.

Målet med Lanna klockor är givetvis att kunna livnära sig på inkomsterna från dessa. Men riktigt där är inte Daniel Lindberg. Inte än. Till vardags arbetar han som enhetschef för äldreomsorgen i Kristinehamn och det finns inget annat än ett gediget intresse för klockor som bakgrund.

– Nej, jag har ingen teknisk utbildning utan ser mig själv som en riktig klocknörd. Visst vore det kul att kunna livnära sig på klockorna och det skulle jag väl kunna göra egentligen, men det handlar mer om att våga att ta det steget. Som det har varit nu så har intäkterna från förhandsbokningarna gjort det möjligt för mig att kunna starta utveckling av nästa klockmodell.

 

Var befinner sig du och Lanna klockor om fem år?

– Förhoppningsvis sitter jag i mitt kontor i Örebro och jobbar med utveckling av nya modeller tillsammans med intressanta samarbetspartners som även de brinner för det här med klockor. Och så lever jag på inkomsterna från försäljningen.

 

Hur ska den ultimata klockan se ut enligt dig?

– Oh! Svår fråga. Jag är ganska konservativ i min design och gillar främst klassisk formgivning från 60-, och 70-talet. Det ska inte för mycket märkliga detaljer. Jag gillar gamla Longines och Omega och så ska det vara kvalitet på klockorna i form av bra urverk och safirglas. Kan jag få till det så börjar jag känna mig nöjd.

 

Vad har du för råd om någon vill designa egna klockor?

– Det är som sagt en hård bransch att ge sig in i. Det finns märken som lyckats, som exempelvis Daniel Wellington, men det är undantagen. Det handlar mycket om att våga och vill man så kan man.

 

Har Lanna klockor lyckats hitta kunder utanför Örebro och Närke?

– Ja faktiskt1 Det finns kunder både i Stockholm och Göteborg som beställt Blue Mountain av mig. Så det börjar rulla på riktigt bra nu.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.