Linde ökar kunskap kring trucksäkerhet


Posted 2017-04-24 in Näringsliv

I den logistiska processen ställs allt högre krav på säkerhet när det kommer till användandet av truckar och dess förare. Samtidigt som volymer och omsättning ökar, ställs också högre krav på effektivitet. Med det ökar risken för olyckor.

 

Enligt Arbetsmiljöverket sker mellan 800-900 truckrelaterade olyckor om året på arbetsplatser runt om i Sverige. Det kan bero på olyckliga omständigheter, någon som tappar kontrollen över sin truck eller rena förslitningsskador. Men en av de vanligaste orsakerna, menar AMV, är att trucken inte använts på rätt sätt. Några som vill förebygga olyckor och öka kunskapen kring logistikprocessen är Linde Material Handling, tysk trucktillverkare med svenskt huvudkontor i Örebro. Företaget kommer i maj åka land och rike runt med sin Linde Safety Roadshow, och fredag den 19 maj kommer man till Maskingatan i Örebro.

– Lasthöjderna blir högre och materialet blir tyngre. För oss som leverantör vill vi kunna erbjuda säkra lösningar, och för kunderna har det blivit en nyckelfråga med säkerhet. Det är rätt tid att lyfta säkerhetsområden och hur vi kan öka och förstärka dem med olika lösningar, men också med kunskap hos förarna, säger Felicia Ek, marknadskommunikatör på Linde Material Handling AB.

 

Vad är den generella inställningen till säkerhet på aktuella företag i Sverige?

– Utbildningar kanske inte hålls uppdaterade, men många företag är väldigt uppdaterade.

 

Är det första gången som turnén åker ut i Sverige?

– Det är första gången i Sverige. Konceptet kommer från vårt huvudkontor i Tyskland där Linde grundades. Själva turnén gör en Europaturné, och vi kommer ha stopp i Sverige mellan den 10 och 19 maj, men det är också första gången vi genomför den här typen av turné.

 

Hur bra är Örebro-baserade företag på trucksäkerhet, jämfört med andra städer?

– Oj, bra fråga. Jag har inte tillgång till någon sådan statistik, men det är förmodligen representativt för snittet. För vissa är det en hjärtefråga, för andra är det tyvärr inte högsta prioritet. Vi anser självklart att det ska vara prioriterat; i nio fall av tio handlar olyckor om den mänskliga faktorn. Vi tror man kan komma runt det genom att öka kunskap genom utbildningar, men också genom olika system. Efter 7,5 timmar i trucken är det inte så konstigt att man blir trött. Har man då ett system för att underlätta arbetet kan man också minska risken för olyckor.

 

I Sverige har Linde fyra regionkontor, med huvudkontor i Örebro. Och samtidigt som Linde Safety Roadshow gör ett stopp i Örebro kommer Industridagen att hållas. Även fast Linde Safety Roadshow är ett stängt event som företag behöver anmäla sig till tror Felicia Ek på positiva synergier mellan eventen.

– Vi hoppas ändå att det är samma typ av målgrupp, och de som har tänkt gå på Industridagen får gärna anmäla sig till oss. Vi tycker det är jättekul att det händer något i området, menar Felicia.

Linde Safety Roadshow anordnas samtidigt som Industridagen på Maskingatan strax utanför Örebro. För anmälan och mer information, besök safetyroadshow.se.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.