Lutum skapar i lera

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2020-09-25 in Kultur, Mode & Shopping, Näringsliv

Nordic Wellness 7jun-25jun
Lutum
Nordic Wellness 7jun-25jun

Den 24 oktober öppnar Sofie Eriksson och Cajsa Wiremalm sin ateljé och affär Lutum vid Änggatan 62. Här kommer det att finnas bruksföremål som muggar, tallrikar och krukor som duon designat. Totally Örebro har träffat Sofie och Cajsa.

 

Det är inte stort. Endast 28 kvadratmeter, men lokalen rymmer allt som behövs. I ett av hörnen står exempelvis en ugn som bränner leran till keramik.

– Det tar cirka sex timmar att få upp värmen i ugnen och sedan ytterligare tolv för den att svalna. Det här gör att processen tar cirka ett dygn och man slår på ugnen när arbetet börjar och stänger av den för att svalna under natten, säger Sofie Eriksson när vi samtalar om vad som händer i ateljén.

För drygt tre år sedan lärde Cajsa Wiremalm och Sofie Eriksson känna varandra. Båda gillar att skapa. Cajsa målade och Sofie gjorde saker i lera. Då blev det en gemensam lokal i Lindbacka. Nu har de flyttat till en lokal där Änggatan delar sig i Räntmästargatan och Södra stigen.

– Det är inte stort, men det fungerar för oss. Bordet har vi byggt själva och platsanpassat med hjul så det går att skjuta undan, säger Cajsa med hänvisning till de 28 kvadrat som allt ska rymmas på.

På en av väggarna finns muggar, och andra bruksföremål som duon skapat, på några uppsatta hyllplan och längst ner finns stort antal förpackningar med den lera som används.

– Det finns olika färg och olika grynighet på leran.

De muggar som det serveras kaffe i är självfallet egenhändigt tillverkade och de har även en inblandning av vulkanaska.

– Det är det som syns som små prickar i keramiken. Det sägs att inblandningen av askan ska göra muggarna mer hållbara och så blir det snyggt också.

Både Cajsa och Sofie har heltidsjobb vid sidan av affären och ateljén som fått namnet ”Lutum”. Cajsa arbetar som butiksinredare för Lidl och Sofie med webbdesign på Kreativa byrån med utgångspunkt Creative house vid Älvtomtagatan.

– Det här gör att vi bara kommer att ha öppet en helg i månaden med försäljning. Sedan går det alltid bra att knacka på när vi är här i lokalen. Det finns säkert de som undrar vad som händer här.

Den 24 oktober är det officiell invigning av ateljén och affären.

– Då kommer det att hända saker här. Det kommer att bli grillning utanför lokalen och självfallet försäljning av det vi har gjort. I ett längre perspektiv kommer vi även att ha andra grejer till salu. Vi funderar bland annat på att ta in kaffe, men inget är klart än.

 

Om vi blickar framåt tre år? Vad har hänt då?

– Då finns vi i en större lokal. Helst skulle vi finnas på CV-området. Det finns det en massa oanvända lokaler som skulle kunna användas. Sedan kommer vi att arbeta med andra metoder och andra saker och att ha en mer etablerad butik.

 

Och namnet Lutum? Var har ni fått det ifrån?

– Lutum är det latinska namnet för… lera.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.