Magnus Pojen – vd för McDonald’s i Örebro


Posted 2012-11-08 in Näringsliv

– Idrotten i min ungdom och senare företagets samarbete med idrottsföreningar har gett mig så mycket. Jag har fått mängder av vänner genom idrotten och det har jag verkligen haft nytta av i mitt arbete, berättar Magnus Pojen, vd för de fyra McDonald’s företagen i Örebro.

 

Örebros största restaurangägare

I Sverige finns det idag drygt 220 McDonald’s restauranger. McDonald’s är representerat i 119 länder i världen med totalt fler än 32 000 restauranger. I Örebro är de fyra och de omsätter tillsammans mer än någon restaurangkedja gör i Örebro – närmare 100 miljoner kronor per år – utan försäljning av alkohol! Man redovisar drygt 100 årsarbeten, vilket innebär att cirka 70 personer jobbar heltid vid McDonald’s i Örebro och livnär sig på detta. Sammantaget är det med deltid och timanställda ungefär 250 personer som varje år jobbar vid McDonald’s. Därmed är man en betydelsefull arbetsgivare för Örebro kommun.

 

McDonald’s stora samhällsengagemang

– Har man en position i samhället där man kan påverka utvecklingen ska man göra det, menar Magnus Pojen bestämt och fortsätter:

– Vårt samhällsengagemang är betydelsefullt för oss. Vi på McDonald’s vill ge någonting tillbaka till det samhälle vi lever och verkar i. Som företag är vi en del av samhället och allting vi gör och är – som mötesplats, som restaurang och som arbetsgivare – lämnar spår och avtryck. Samhällsengagemanget har alltid varit en del av vår företagskultur, varför det är viktigt för oss att hela tiden vidareutveckla oss i sådana frågor.

Vi sitter över ett par koppar kaffe i en stramt elegant möblerad restauranglokal med svarta och knallröda stolar tillsammans med svarta bord. Golvet är klätt med relativt stora keramiska plattor i gråmelerat och under flera bord ligger äkta mattor för att dämpa sorlet. Väggarna är dominerande vita och fyllda med dels riktigt stora inramade affischer med franska motiv i en lång räcka, dels foton och bilder från främst Paris.

 

Mängder av idrott i ungdomen

Magnus Pojen är klädd i en bländande vit kortärmad skjorta med det typiska McDonalds-emblemet med det gula M:et diskret broderat på bröstet. Han talar på ett entusiastiskt sätt. Han är mer lågmäld än han brukar vara och hans entusiasm inför samhällsfrågor som han själv kan påverka uppfattas starkt och äkta.

Magnus är född på Danderyds sjukhus i Stockholm för 46 år sedan. Bodde några år med sina föräldrar i Täby och flyttade som fyraåring till Västerås. Kom som sexåring till Örebro där han växte upp företrädesvis i Adolfsberg tillsammans med yngre syster och bror.

Det blev väldigt mycket idrott i ungdomen – Gymnastik i AGF, bandy i Örebro SK, fotboll i Adolfsbergs IK, handboll i Örebro HF, IFK Örebro och IF Start. Magnus hade tagit dykarcertifikat och började ägna sig åt vattenrugby.

– Det värsta idrottsgren jag någonsin utövat var när jag spelade undervattensrugby med basketkorgar som måltavlor på fyra meters djup. Det enda vi bar bortsett från badbyxor var cyklop för ögonen och simfenor på fötterna, berättar Magnus och visar ett brett leende.

Han bedrev sin skolgång vid den gamla Adolfsbergskolan, numer Waldorfskolan, nya Adolfsbergskolan samt gymnasiet på Risbergska. Magnus Pojen hade inte fyllt 18 år när han började arbeta extra vid sidan om sina gymnasiestudier vid Örebros första McDonald’s restaurang, som hans mamma Åsa Johansson hade startat vid Våghustorget 1984. Hon var den första kvinnliga chefen för ett McDonald’s i Europa. Åsa Johansson blev litet senare ett av de riktigt kända namnen i Örebros samhällsetablissemang.

 

Hörnstenar för McDonald’s

Vi kommer i vårt samtal in på det som så starkt kännetecknar McDonald’s – KSR&V. Det står för Kvalitet, Service, Renlighet och Värde och är hörnstenarna för McDonald’s verksamhet över hela världen. Nu blir Magnus mer intensiv i rösten och något allvarligare. Vi förstår att det han nu säger är viktigt för honom.

– KSR&V genomsyrar allt vi gör på våra restauranger – varje dag året runt, menar Magnus Pojen med frenesi och fortsätter:

– Kvalitet sätter sin prägel på hela McDonald’s verksamhet. Det handlar om att allt vad vi gör är förenat med våra högt ställda kvalitetskrav. McDonald’s har ett väl beprövat system för att säkerställa kvalitet – från krav på de bönder som levererar till våra underleverantörer, hur vi sedan transporterar, bereder och tillagar vår mat – fram till varje gästs bricka, menar Magnus. Personlig och snabb service är vägledande för oss som arbetar på McDonald’s restauranger. Det handlar om att bry sig om gästen för att kunna ge varje gäst den service som hon eller han vill ha och allra helst vill vi överträffa den.

– Höga krav på renlighet har varit kännetecknande för McDonald’s redan från början. Vi ställer mycket höga krav på såväl våra leverantörer som på oss själva. Det ska vara rent och snyggt i hela restaurangen men också utanför restaurangen. Renlighet handlar också om hygien och matsäkerhet. Våra gäster ska kunna lita på oss och alltid känna sig välkomna till en ren och snygg restaurang, berättar Magnus och sammanfattar:

– Sammantaget ska kvalitet, service och renlighet i förhållande till priset ge ett gott värde för våra gäster. Det handlar om att ge alla våra gäster valuta för pengarna helt enkelt.

Ur restaurangens högtalare där vi sitter ljuder trivsam musik med franska populärmusikartister som Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Mirelle Mathieu och Yves Montand svagt i bakgrunden. Mycket lågt hörs plötsligt något i nutid och inte franskt – det svenska stjärnskottet Agnes i högtalarna – befriande långt ifrån fyrtiotalisternas favoritmusik. Atmosfären är mycket god för ett samtal.

 

Lokalt samhällsengemang

– Cirka 80 procent av McDonald’s restauranger ägs och drivs av lokala företagare och med deras arbete som förebilder på den lokala orten kan göra tydlig skillnad. Det är den vetskapen som driver oss att fortsätta arbetet med att engagera oss även i lokala samhällsfrågor – både genom restaurangen men också genom personligt engagemang i kommun, i näringsliv och andra lokala nätverk, berättar Magnus Pojen.

Han menar att samhällsengagemanget och viljan att hjälpa numer sitter i ryggmärgen och han är tacksam över att i sitt företagande få möjlighet att göra positiva saker för sin hemort.

– McDonald’s är en stor aktör och en del av samhället. Vi har väldigt många gäster på våra restauranger och jag vill att de ska känna att vi bryr oss om dem, att vi bryr oss även om dem på deras fritid och deras säkerhet i vardagen, säger han.

Magnus Pojen är aktiv och efterfrågad, varför han sitter som ledamot bland annat i styrelsen för Eco Örebro Basket, City Örebro, Ronald McDonald’s Barnfond och i Brottsförebyggande Rådet. I det senare är han bland annat initiativtagare till ett projekt där lokala företagare i Örebro sponsrar väktare för att patrullera på gatorna. Under den period som projektet varit igång har man sett en kraftig minskning i antalet överfall och personrån.

– Det har fallit väldigt väl ut under testperioden så det här är något jag hoppas att vi kan vidareutveckla.

 

Betydelsefull sponsor/partner för Örebroidrotten

– Sedan jobbar vi väldigt mycket med sponsring av olika lokala aktiviteter, främst ungdomsidrott. Vi budgeterar varje år 1,5 procent av vår omsättning till sponsring. Exempelvis så sponsrar vi varje år en fotbollscup för tjejer som Örebro SK Ungdom arrangerar och även ungdomsturneringar i handboll, bandy och innebandy som syftar till att barn och unga ska få möjlighet att testa nya sporter.

– Bland idrottseliten stödjer vi KIF Örebros damer och ÖSK Fotboll, där bland annat menyn ”ÖSK-målet” på de fyra Örebrorestaurangerna ger två kronor vardera till ÖSK Fotboll respektive ÖSK Ungdom – två kronor från kunden och två kronor från oss. Eftersom det idag innebär ungefär 4 000 sålda ”ÖSK-mål” i månaden kan vem som helst räkna ut vad det innebär. Jag kan berätta att det har varit betydligt mer tidigare – pengarnas storlek speglar så väldigt väl hur de sportsliga framgångarna i elitsammanhang går.

Vi undrar slutligen hur Magnus hinner med allt han engagerar sig i och han svarar ömt och kärleksfullt följande.

– Ett gott liv för mig är när min familj mår bra. Det är inte alltid så lätt som man tror men anstränger man sig lite så går det. Mår min familj bra, och det är de viktigaste för mig, så mår jag bra och sover gott. Sömn är en underskattad hörnsten för att må gott. All utbrändhet börjar med sömnproblem.

Restaurangen där vi sitter börjar fyllas med matgäster och vår trevliga pratstund är över. En av november månads första dagar har fyllts med strålande solsken men med bara 7–8 graders värme. Utanför restaurangens stora fönsterrutor faller snart mörkret – sommartiden har utgått, våra klockor har backat en timme, och det är dags att byta till vinterhjul för de bilägare som inte har allvädersdäck på fälgarna.

 

Magnus favoriter

Mat – Italienskt med pasta och mycket vitlök.
Dryck – Det som passar.
Bok/författare – Läser inte böcker, men Jan Guillou har lästs.
Film – Bästa film = Ondskan.
Musik – Musik är mycket viktigt för att jag ska fungera. Elton John startade mitt musikintresse. Han är grym. Sedan kom Pink Floyd, Pet Shop Boys, 80-tal och synt, George Michael är helt grym. Helt plötsligt kom U2.
Bil – AUDI RS6, över 600 hk – en dröm!
Idrott – Älskar alla idrotter. Följer allt som rör sig inom idrott.
Hobby – Följa mina barn i alla idrotter som de utövar. Tyvärr krockar det för ofta.
Kuriosa – Den jag är idag är jag för att jag valde bort tyskan och valde psykologi istället, så bra.
Familj – Min familj betyder allt för mig – hustru Anna, dotter Miranda, 17, söner Adrian, 15, och Isaac, 12.
Bor – Hovsta. Tackar, tackar!

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.