Närkes Energiteknik – värmepumpar för dina behov

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2019-10-13 in Leva & Bo, Näringsliv, Sponsrat

Casinotopp banner

Platsen är Örebros minsta och kanske mest anonyma industriområde där bland annat AB Roberts tillverkar extrakt till Champis och must. Här hittar vi även Närkes energiteknik som är specialister på att installera, serva och reparera värmepumpar.

 

– Fastigheten är från 1939 och det var här AGA fanns en gång i tiden, säger vd Ingemar Eriksson när vi träffas för att prata om Närkes energiteknik samtidigt som han pekar mot det som en gång var AGA:s gasklocka. Det är en liten spolformad gulputsad byggnad.

Det är här, precis bredvid AB Roberts vid Örnsrogatan, som Närkes energiteknik har sina lokaler. Det råder en febril verksamhet i huset och telefonen ringer nästan oavbrutet inne på Ingemars kontor.

– Jag har just skaffat en sådan där digital telefonväxel via mobiltelefonen och jag hinner knappt svara innan det ringer igen.

Ingemar har en lång erfarenhet av värmepumpar och har arbetat med tekniken sedan början av 1990-talet. För cirka tio år sedan startade han och Åke Sedin det gemensamma bolaget Närkes energiteknik.

– Åke var med fram till för cirka fem år sedan. Idag är vi nio personer som är knutna till bolaget under lite olika grader av anställning.

 

Varför ska man då skaffa en värmepump?

– Du sparar pengar och vinner energi. Om du stoppar i en kilowatt i systemet så får du ut fyra kilowatt som du kan använda till kyla eller värme. Främsta användningsområdet är uppvärmning av bostad och varmvatten.

Tekniken härstammar från de bananbåtar från Sydamerika som trafikerade Atlanten med bananer. De behövde effektiva kylrum. Denna teknik har sedan utvecklats till privat bruk och till livsmedelsbutiker. Idag har tillverkaren Nibe cirka 60 procent av den totala marknad.

– Den riktiga boomen för denna teknik kom i slutet av 90-talet och första delen av 2000-talet. Idag är det främst villaägare som installerar detta och vi jobbar främst med privatpersoner.

 

Om jag vill installera detta. Vad kostar det mig?

– Det beror alldeles på vilken teknik du väljer. Bergvärmen är generellt mellan 30 000 till 40 000 kronor dyrare är luft-vatten. Men då får du även fler funktioner. Allt beror sedan på hur stort hus du har och hur många personer som bor i huset. Och om det måste göras andra åtgärder, typ ta bort en oljetank, eller installera element eller dra nya rör. Sådant kostar pengar. Ska det borras för bergvärme kräver det speciella foderrör som kostar 575 kronor per meter. Räkna från 150 000 kronor, minst, när det gäller installation av bergvärme.

 

Under de här åren, har tekniken utvecklats?

– Jo, det har det. Värmepumparna är mycket effektivare idag än för 20 år sedan. En inverterteknik har tillkommit som varvtalsstyr kompressorn och anpassar till effekt efter behov. Sedan är allt numera mjukvarustyrda styrsystem, vilket underlättar vårt arbete.

 

Kommer Närkes energiteknik att finnas om fem år?

– Absolut! Vi har hur mycket som helst att göra och får tacka nej till större entreprenadjobb. Det är inte riktigt vår grej. Killarna i firman har en snittålder på ungefär 30 år, så företaget kommer att finnas kvar i många år. I den här branschen ser jag inte andra företag som konkurrenter, utan mer som kollegor.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.