Örebro Skylt & Dekor brinner för produktionen

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 5 månader sedan in Näringsliv

Örebro skylt & dekor

Berglunda industriområde växer så det formligen knakar. Nya företag etablerar sig nästan dagligen och ett av dessa är Örebro skylt & dekor.

 

Adressen är Östra vagnsgatan 6 och platsen är så ny att kartfunktionen och navigeringen via smartphone vill att bilen ska parkeras 150 meter från huset där Örebro skylt & dekor har sin verksamhet. “Framme”, säger navigationen. “Icke”, säger undertecknad.

När företag säger upp medarbetare eller får slå igen sin verksamhet kan det bland annat innebära att andra företag startas med den kunskapsbank som det föregående företaget vilade sin kompetens på.

– Jag skulle vilja påstå att vi har minst 150 års erfarenhet av det vi gör, säger Mimmi Angelmyr Fjellner när vi sitter i fikarummet hos Örebro skylt & dekor.

Faktum är att det finns hela fem företag i huset där Örebro skylt & dekor ägs av Triova AB och Fjellner grafik & musik AB.

– Jag skulle vilja kalla detta för kreativa huset, men det namnet är ju upptaget, säger Mats Fjellner som bland annat har ett mångårigt förflutet som trummis i band som Alice band, Big Deal och numera i skivaktuella Punsch.

Innanför ingången till huset möts besökaren av tre gigantiska bord. För dagen utförs ett arbete åt Trafikbutiken där kravallstaket av plast ska stripas med företagets logga och sedan användas vid Örebro hockeys matcher. Långa plastark ligger utspridda där man efter ”pepparkaksprincipen” ska skära ut det som sedan ska appliceras.

 

Finns det någon bortre gräns för hur stort ni kan arbeta?

– I princip inte. I början av året gjorde vi en sådan där etableringsskylt där ett byggföretag ska bebygga en tomt och den blev på drygt 100 kvadratmeter. Givetvis fick vi då skarva ihop flera delar men då måste man gå väldigt väldigt nära för att se dessa skarvar. Sedan kan vi göra dekaler som är bara några millimeter stora om man så önskar.

På rundvandringen passerar vi även ett bilgarage, eller appliceringshall, där fordon kan stripas med företagslogga eller vad som så önskas.

– Här vill vi bygga ut. Lokalen är alldeles för liten för ändamålet och när vi påpekade detta för fastighetsägaren så var han genast här och mätte upp på asfalten var det kunde göras en nybyggnation. Vi får se när det blir aktuellt.

Bakgrunden till att Örebro skylt & dekor finns idag är att en tidigare uppdragsgivare till Triova AB och Fjellner grafik & musik AB fick en annan majoritetsägare som då bestämde att den egna tillverkningen skulle upphöra. Mats Fjellner valde då att lämna företaget och så gjorde även Gert Hedström och Mimmi Angelmyr Fjellner när de blev uppsagda.

– Vi kände att vi hade mer kvar att ge och att vi var lite för gamla för att börja med något helt nytt och vi brinner verkligen för det vi gör, säger Gert Hedström.

– Sedan var vi tvungna att skapa ett säljbolag för att kunna arbeta mot slutkund och det var då vi startade Örebro skylt & dekor i juni i år, säger Magnus Sjöberg som med sina 37 års erfarenhet av serviceyrken mer eller mindre var självskriven för uppgiften tillsammans med Henrik Wale som arbetar som applikatör.

Vi vandrar vidare i lokalen och kommer till något som ser ut som en stor CNC-fräsmaskin med platt bädd. Här huserar Christer Linder som tidigare var producent för Hjalmarrevyerna med Peter Flack. Här sker utskärning av detaljer i 3D och i material som trä och metall.

– Vi gjorde skylten till nya Fratelli när de nyöppnade på Stortorget. Den som sitter invändigt på en av väggarna och är i mässing – den kommer från oss. Egentligen är det faktiskt bara fantasin som sätter gränserna för vad vi kan göra idag.

På övervåningen huserar Lisa Helldén som sköter administrationen, men som även rycker in som korrekturläsare och översättare i egna företaget Cordalis.

 

Och pandemin?

– Har självfallet satt sina spår. Nu kan det egentligen bara gå bättre och bättre.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.