Ovolin Färgfabrik & Byggnadsvård – unikt och miljövänligt


Posted 4 månader sedan in Leva & Bo, Näringsliv

Ovolin Färgfabrik & Byggnadsvård
Casinotopp banner

En unik färgfabrik och butik i Karlslund, ett av Örebros mest natursköna och vilda kulturområden. Där i ett gammalt tegelmagasin utmed Svartån, inte långt från Karlslunds herrgård, ligger Ovolin färgfabrik & byggnadsvård. Har ni inte hittat dit än så är det hög tid nu då man erbjuder gedigen expertis inom byggnadsvård och unika färgalternativ.

 

Den här artikeln är ett samarbete med Ovolin Färgfabrik & Byggnadsvård.

 

Vid samma avfart som till Karlslunds herrgård svänger man av för att besöka Ovolin färgfabrik & byggnadsvård. Lite längre ner på grusvägen efter att ha passerat hästhagar och öppna fält så ligger det gamla Tegelmagasinet vackert invid Svartån med Fallets forsande vattenbrus som fond. Det är ett klassiskt kulturområde med flera byggnader som är skyddade för sin tidstypiska stil. Ingen plats för att bedriva den verksamhet som Ovolin gör passar bättre än just här.

Det som gör Ovolin så speciellt är deras två unika färgtyper som man är ensamma om i Sverige. Bland annat genom att tillverka och sälja äggoljetempera färdig på burk. Här använder man nästan enbart traditionella jordpigment som blandas med ekologiskt äggpulver från ägg som inte platsar för att säljas i butik samt linolja från Berga gård i Fjugesta. En tusen år gammal teknik som från början mest användes som konstnärsfärger då ägg var dyrt och exklusivt. Att måla med äggoljetempera ger en matt yta som lever med i dygnets olika ljusskiftningar.

Ovolin Färgfabrik & Byggnadsvård

Dessutom är Ovolin en av få butiker i landet där man kan kliva in och få sin linoljefärg bruten på traditionellt vis medan man väntar. Här använder man inga brytmaskiner med förinställda knappar, istället häller man färg i färg efter recept som alla gjorde en gång i tiden vilket ger de äkta pigmenten en helt annan lyster och hållbarhet.

Butiken är murrig, rustik och inbjudande, väl värd ett stopp för att ge sig in och botanisera. Från nytillverkade byggnadsvårdstillbehör i gammal stil, exempelvis beslag, tapeter och fönster, via inredningsdetaljer som dukar, filtar, lampor, porslin, tvålar och presentartiklar och vidare till penslar, rollers, träskydd och trädgårdsmöbler. Det som inte finns i butiken frågar man efter så hjälper ägarna och personalen till att leta i de kanaler man upparbetat väl under de 30 år som Ovolin som företag har funnits.

Ovolin Färgfabrik & Byggnadsvård

Bredvid Tegelmagasinet, i ett gammalt trähus, finns även ett ‘showroom’ med inspiration för de som funderar på att köpa en gammal Närkestuga eller kanske äger en Backstuga. Det är en liten mässhall med uppställda, tidstypiska husfasader för de som funderar på att visa vördnad inför sina hus och inleda operation byggnadsvård. Kliv in från er hundpromenad eller söndagsutflykt. Om inte annat för att ta er en titt på väggen med fotografier över ödehus i Närke.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.