Per Holknekt ser världen med andra ögon


Posted 2016-07-11 in Näringsliv

Per Holknekt är företagare, entrepenör och föreläsare. Han har varit med och startat välkända företag som Svea och Odd Molly, varit framgångsrik skateboardåkare och flipperspelare. Förlorat allt och levt som hemlös och sedan klättrat upp igen. Nu använder han sig av all sin samlade erfarenhet för att hjälpa företag att nå sin fulla potential.

 

Första uppdraget som konsult på professionell basis kommer från Inkubera i Örebro. Företaget Splitgrid har utvecklat ett system för butiker och leverantörer, som fördelar pengar automatiskt och därmed bygger bort en stor del av risktagandet för inblandade parter.

– Splitgrid är mitt första konsultuppdrag. Jag får ständigt förfrågningar men deras produkt fångade mitt intresse. Jag skulle inte ha gett mig in i det om jag inte trodde på idén och retail går mot stora problem idag. Det finns en stor oro för krympande marginaler och ökande hyreskostnader. Samtidigt finns det ett stort behov på marknaden för den här typen av lösning och jag tror att det här kan bli en standardlösning på sikt, säger Per Holknekt.

Per har varit med och startat upp ett trettiotal företag och säger sig ha god kunskap om de fallgropar som finns och de vanligaste misstagen man kan göra.

– Ett vanligt problem är att många startups stirrar sig blinda på produkten. Jag försöker få dem att fokusera mer på strategi och branding.

Per Holknekt anno 2016 håller sig sysselsatt. Dagen innan vi talas vid har han besökt Splitgrid för ett uppföljande möte och den här dagen ska han besöka ett företag i Gävle.

– Jag tar mig an nya uppdrag hela tiden. Jag åker ut till företagen en halvdag och sitter som en doktor och försöker att inte stirra på samma fläck som företagarna själva.

Per Holknekt -3Med den mängd förfrågningar som Per Holknekt får är han förstås tvungen att sålla. Företagen eller idéerna ska först och främst fånga hans intresse.

– Jag lockas främst av sådant som jag inte kan eller har jobbat med själv tidigare. Då kan jag komma in med nya ögon och se sådant som de inte tänkt på. Ta som exempel ett dataföretag som vill sälja ett tekniskt system till företagare som inte förstår den tekniska jargongen. Jag brukar lite skämtsamt säga att jag talar som man talar till barn. Jag försöker att förklara produkten på ett lättfattligt sätt. Produkten måste gå att förklara på en minut, längre tid än så får man oftast inte idag, säger Per.

Att se saker från andra vinklar är något han haft med sig sedan barnsben. Redan i skolan märkte han att han inte såg på saker på samma sätt som sina kamrater.

– Jag har alltid tyckt om att uppfinna saker och att lösa problem på mitt eget vis. Jag minns matematikproven i skolan där man skulle lösa ekvationer och sedan förklara hur man kommit fram till lösningen. Alla skrev samma formellösning medan jag kunde skriva flera sidor och förklara hur jag kommit fram till lösningen på mitt eget sätt. Jag fick alltid fel på frågan av lärarna för att jag inte använt rätt metod, trots att jag löste ekvationen. Jag var en rätt udda fågel på det viset.

Utöver konsultuppdragen tar han sig även an andra utmaningar. När den här texten skrivs har han precis skrivit på för hockeyklubben Mora IK. Inte som spelare men väl som mental coach. Utöver det har han dessutom tackat ja till ett uppdrag från FN där han ska ingå i en grupp som ska arbeta med att utveckla exporten av några afrikanska länders industrier. Per berättar att det handlar mycket om rapporter och Excel-ark och det låter som en ypperlig utmaning för någon som försöker förklara saker på barns vis.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.