Rikard Rosander – ung framåt koncernchef


Posted 2012-06-14 in Näringsliv

– Inom koncernen har vi ett extremt kundfokus. Personalen är vår främsta framgångsfaktor – deras engagemang, starka serviceinriktning och lyhördhet medför en strävan att alltid bli bättre, säger Rikard Rosander med viss frenesi.

Rikard Rosander är högste chef i det familjeägda ER Maskiner AB som i sin tur äger bl a Örebro Hyr-Lift AB och Enar Rosander Fastighet AB. Vidare ingår som dotterbolag Byggmaskiner i Örebro AB, Västerås Hyr-Lift AB samt Eskilstuna Hyr-Lift AB.

Vi sitter över en kopp kaffe i den eleganta hotellfoajén som domineras av svarta skinnsoffor och grå fåtöljer. På soffborden med rostfria stålben och mörktonade glasskivor står mängder med värmeljus. Loungen ger ett elegant och flärdfullt intryck.

 

Började på Gustafsson & Görtz

– Jag är född i Örebro 1968 och uppvuxen i Axberg, närmare bestämt i Ölmbrotorp, norr om Örebro city. Spelade fotboll och ishockey som de flesta andra killar. Pluggade på Teknis och utbildade mig till drifttekniker. Fick jobb på ÖBO men började aldrig där utan vid Gustafsson & Görtz som då låg på Holmens industriområde.

Det anrika Örebroföretaget Gustafsson & Görtz fanns under flera år i modern tid i det nordöstra hörnet av korsningen Storgatan–Fredsgatan i centrala Örebro. Gustafsson & Görtz var en järnhandelsfirma som startade 1902 och som senare sålde maskiner samt Fordbilar. Linus Gustafsson och Lars Görtz var företagsbildarna.

 

Enar Rosander och Er Maskiner AB

– Min pappa Enar Rosander hade tillsammans med Christina Marthon Lindgren 1979 startat bolaget ER Maskiner. Företaget var bland de första i Sverige att hyra ut liftar och under åren 1979–98 producerade och marknadsförde man även en egen saxlift under varumärket ER-liften, berättar Rikard och fortsätter.

– Omsättningen och lönsamheten var under 1980-talet i ständig tillväxt.

Användandet av liftar i början av 1980-talet var inte så omfattande som idag – och Enar Rosander blev därmed en pionjär i branschen. I takt med att kunderna kom till insikt om att man sparade både tid och pengar samtidigt som liftar underlättade arbete på höga höjder utökades såväl maskinparken som den geografiska expansionen av företaget.

 

Företaget växer snabbt

När verksamheten växte geografiskt med företag i Västerås 1983, Eskilstuna 1990 och under en period även Norrköping, valde man att namnändra samtliga dåvarande bolag till Hyr-Lift.

– 1995 utvidgades verksamheten i Örebro så att även uthyrning, försäljning och service av byggmaskiner samt försäljning av andra tillbehör för byggindustrin ingick i vår koncern. Örebro Hyr-Lift AB köpte – genom sitt dotterbolag Byggmaskiner i Örebro AB – Tibnors, fd Gustafsson & Görtz, byggmaskinavdelning, förklarar Rikard och fortsätter.

– Målsättningen med förvärvet var att skapa ett företag där befintliga liftkunder även skulle kunna hyra och/eller köpa byggmaskiner och tillbehör som krävdes inom byggnadsindustrin. Ett par år senare sålde vi tillverkningen av ER-liften till Bråbo Mekaniska.

– Med Byggmaskiner AB blev Arne Olsson både delägare och chef. Hans erfarenhet, kompetens och starka kundrelationer, vid sidan om hans fantastiska personliga egenskaper, var en avgörande förutsättning för oss, menar Rikard.

Arne Olsson är en välkänd Örebroare, bl a som fotbollsspelare i Örebro Sportklubb med 192 allsvenska fotbollsmatcher under åren 1967–78.

 

Rikard tillträder som vd

1995 efterträdde Rikard Rosander sin far Enar och övertog det övergripande ansvaret för koncernen. Marknaden för uthyrning av maskiner ökade rejält under 1990-talet och 2000-talet.

– Anledningen var bl a att för de flesta bygg- och hantverksföretag är maskinförsörjning inte någon kärnverksamhet. Så till exempel ökade vi vår omsättning från 30 miljoner kronor till 100 miljoner kronor under åren 1997–2007 – endast genom organisk tillväxt, konstaterar Rikard.

– Trenden har under senare tid visat att allt fler entreprenadföretag väljer att outsourca sin maskinhantering. Det är den utvecklingen våra företag vill ta del av – ”att hyra är att dela kostnader för investering, service, reparationer och nyttjandegrad med många användare” – det är syftet med vår verksamhet, ler Rikard.

 

ER-koncernen inför framtiden

– Under 2011 lät vi genomföra en relativt omfattande genomgång av ER-koncernen inför framtiden. Här presenterades bl a analyser av nuläget, omvärlden, konkurrenterna och framtida risker. Vidare tittade man på företagets möjligheter att växa organiskt eller via nyförvärv alternativt en kombination av dessa båda sätt, berättar Rikard och säger vidare.

– Vi genomförde även en undersökning – Nöjd Kund Index – hos våra kunder för att få besked om vad man är nöjd respektive mindre nöjd med. Vi fick besked om ett NKI över 90 av 100 möjliga, vilket naturligtvis är glädjande – men vi ska absolut bli ännu bättre på vissa punkter! För att bli mer tillgängliga öppnar vi i sommar uthyrning även i Hallsberg.

– Sedan 2007 har ER-koncernen investerat 87 miljoner kronor. Under samma period har omsättningen i koncernen ökat med 23 miljoner kronor. Omsättningsökningen beror förstås på flera olika faktorer som maskininvesteringar, byggkonjunktur, extra marknadsinsatser och beläggningsgrad.

– Ett stort problem vi har inom koncernen är att finna utbildad och kompetent personal. Det krävs unika kunskaper för att underhålla den maskinpark koncernen innehar, varför det är stor konkurrens om dessa duktiga personer, menar Rikard Rosander och fortsätter.

– Det är en av mina huvuduppgifter att ständigt entusiasmera vår personal – dagligen såväl som vid de aktiviteter vi ordnar tillsammans oftast utanför arbetstid.

 

Fortfarande ett familjeföretag

Framför våra ögon där vi sitter ser vi en kombinerad receptions- och bardisk. Golvet är klätt med ekparkett och på vissa ytor ligger mörkgrå mattor för att dämpa sorlet i den stora luftiga loungen. Ur högtalarna strömmar musik i bakgrunden med sång av bland annat Dionne Warwick och hennes kusin, den i vintras avlidna Whitney Houston.

ER-koncernen är idag fortfarande ett familjeföretag helägt med pappa Enar Rosander tillsammans med sina barn Rikard Rosander och Ingela Hellqvist som har en arbetsledande funktion i företaget.

– Jag är oerhört glad och tacksam över det fulla förtroende min pappa Enar Rosander visat mig under alla dessa år. ER-koncernens styrelsearbete bedrivs idag på en nivå där väldigt få strategiska beslut fattas. I stället arbetar företaget med en ledningsgrupp som jobbar med såväl strategiska som taktiska beslut. Ledningsgruppen är därför mycket aktiv med att förbättra och förnya företagets affärskoncept. – Kanske ska vi inför framtiden dels rekrytera en extern styrelseordförande, dels finna ledamöter till styrelsen med skilda externa kompetenser. Hur det blir med det återstår att se, avslutar Rikard Rosander.

 

Vet vad han talar om

Rikard ger ett sympatiskt intryck. Han verkar helt enkelt trevlig och lättsam – absolut inte ytlig. Hans omtanke om personalen och kunderna är ett ämne som han återkommer till vid flera tillfällen under vårt samtal. Hans kunskaper om byggbranschen och dess villkor förfaller vara djupa – Rikard Rosander vet vad han talar om!

– Jag är stolt över att vara Örebroare och jag brinner för Örebro som stad. Det är bland annat därför som vi är med och sponsrar till exempel Open Art och är aktiva partners i ÖSK Fotboll där vi är Team ÖSK-are med varumärkena Hyr-Lift och Byggmaskiner, avslutar Rikard Rosander.

Hotelloungen inför våra ögon är livligt trafikerad, dels med gäster som är på väg att checka in på hotellet, dels bargäster som träffas för att dricka en kopp kaffe, en öl eller ett glas vin som after-work. De väldiga glaspartierna utmed gatan sträcker sig från golv till tak och släpper effektivt in skenet från den påbörjade sommaren med dess junisol.

 

Rikards favoriter

Mat – Svensk husmanskost, t ex dillkött
Dryck – Kall öl, mineralvatten
Böcker – Självbiografier, svensk historia, faktalitteratur
Film – Forest Gump med Tom Hanks, Robin Wright Penn och Sally Field
Musik – Allätare efter sinnesstämning – klassiskt och Bo Kaspers orkester exempelvis
Bil – Ointresserad av bilar, i så fall Audi Q5
Idrott – Spelar själv badminton en gång i veckan, golf på sommaren, promenader året runt. Tittar gärna på ÖSK Fotboll och Örebro Hockey och annan lokal idrott i Västerås och Eskilstuna
Hobby – Gillar att laga mat och att vara i sommarhuset i Åmmeberg
Familj – Hustru Ann, sonen Filip, 18, och dottern Julia, 15
Bor – I lägenhet mitt i centrala Örebro

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.