Sista 9 – appen som ska bli varje golfares bästa vän

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 7 månader sedan in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje

Sista 9
Casinotopp banner

Framtidsplanen var klar tidigt. Hannes Rydell skulle åka till USA och bli golfproffs. Men idén om “Sista 9” drog honom in på en annan väg i livet.

 

Den här artikeln är ett samarbete med Inkubera.

 

Redan innan han åkte över hade han börjat skifta fokus mot det entreprenöriella.

– Jag hade börjat lägga ned tanken på att bli proffs redan innan jag åkte över. Jag tänkte först att jag skulle gå första terminen för att testa college-livet men jag åkte hem efter en månad, det kändes lika bra eftersom det var alldeles för stort fokus på golfen där borta, berättar Hannes.

En anledning till att det gick extra fort att åka hem var en idé han fått redan under gymnasietiden. Tänk om man kunde skapa ett system så att golfklubbarna fick en högre beläggningsgrad och spelarna fick fler tider att välja på? Lösningen blev en app som fått namnet ”Sista 9”.

– Bakgrunden till det här är att intresset för 9-hålsgolf ökar men det går inte att boka bara 9 hål, så halva tiden försvinner. Men vill du spela 9 hål nu meddelar du det i appen och då kan någon annan boka resten av hålen. Indirekt är det en stor intjäning för klubben då det frigörs fler tider.

Samtidigt får medlemmarna fler tider att välja på och det är det de önskar sig mest.

Innan Hannes åkte över till USA hade han, med stöd från Almi, hunnit skapa en enkel demoprodukt som testades på två golfklubbar och det var det han bestämde sig för att åka hem och satsa vidare på.

– Appen var den enklast möjliga vi kunde sätta ihop, så det gav väldigt dåligt med data i början, men vi kunde se att spelare nyttjade den. Att vi hade den var en stor anledning till att det gick bra sedan. Väldigt många har idéer som är bra men få gör en verklig produkt, menar han.

Han åkte hem från USA på hösten 2018 och samma höst stod han och pitchade sin idé för imponerade investerare under eventet Creative dragons. Faktiskt blev de så imponerade att han vann hela tävlingen vilket gav honom bland annat en kontorsplats på Creative house, men vad det dessutom gav var att öppna dörren till några kontakter som skulle visa sig bli väldigt viktiga för fortsättningen.

– Den första jag fick kontakt med var det tidigare golfproffset Mathias Grönberg som hörde av sig på Facebook och ville veta mer. Jag berättade om idén och han blev så intresserad att vi började röra vid partnerskap, berättar Hannes.

Mathias berättade sedan om ”Sista 9” för musikproducenten och entrepenören Niclas Molinder som i sin tur väckte intresset hos Fredric Öjebrandt på Creative house. I något som närmast kan likna en nätverksbaserad dominoeffekt så anslöt den ena investeraren efter den andre och snart var Hannes omgiven av mer kompetens och stöd än han vågat hoppas på.

– Och en anledning till att jag sedan fick kontakt med Inkubera var att de här personerna fanns med. När jag hade den första kontakten med Inkubera var bolaget inte ens registrerat och nu ska vi helt plötsligt vara med i Business Swedens acceleratorprogram.

 

Det är en snabb utveckling?

– Ja, det har känts som att bolaget hela tiden är på en högre nivå än det egentligen borde vara på och det har pushat mig. När jag helt plötsligt fick investerare blev jag tvungen att nå upp till den nivån, samma sak när Inkubera kom in. Jag har hela tiden blivit pushad att nå nästa nivå.

 

Det låter som att du gillar den utmaningen?

– Jag har lätt för att gå oförberedd in i saker och ibland utmanar jag mig själv för att se vad som händer. Man får så mycket mer gjort av att tänka på det sättet, även om man inte ska hoppa över planering helt såklart, men du blir duktig på att spontant lösa situationer du befinner dig i. Det är en väldigt bra egenskap för att fortare komma framåt.

 

Så din egen oräddhet och dina kollegors erfarenhet och nätverk har tagit er långt. Vad har du kompletterat med från Inkubera?

– Det är både finansiering men framförallt coaching. Att ha samtal varannan vecka kring det som uppstått och kunna få vägledning i det gör att man begår färre misstag. Småsaker blir lättare för att du bollat med någon under varje steg du tar. Du blir också vassare själv av att sitta 3 timmar varannan vecka med någon som är väldigt erfaren.

 

Vad ligger närmast på agendan för “Sista 9”?

– Härnäst gäller det att fortsätta införsäljningen. Det är jag som gör allt på sälj och marknad just nu och snart startar golfsäsongen.

 

Ja, apropå golfen, hinner du spela något själv nu för tiden?

– Jag har överraskande nog inte tappat så mycket och jag älskar fortfarande att spela. Många företagare spelar dessutom golf så det är en bra sak att kunna.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.