Thomas Strömberg arrangerar 20:e Jobbmässan

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2020-02-11 in Leva & Bo, Näringsliv, Sponsrat

Jobbmässan öppnade upp för första gången 2006. Då i kommunens lokaler på Ringgatan där det snabbt blev för trångt, så efter den tredje upplagan beslöt man att flytta till Conventum där man blivit kvar. En som varit med varje gång är Thomas Strömberg, samordnare på Ung arena på Örebro kommun.

Han tar emot i nya lokaler på Drottninggatan. Arbetet med att arrangera årets mässa är i full gång och intresset från företagen är som vanligt stort.

– Det var jag som startade Jobbmässan en gång i tiden. Då var det helt nytt så det fanns en viss osäkerhet om hur det skulle fungera. Dock såg vi fler fördelar än risker, så vi körde, berättar Thomas från sin kontorsstol.

Och bra gick det. Så pass bra att man anordnade mässan två gånger per år i början och även fick sprida mässupplägget till andra städer i Sverige. När den fjärde mässan skulle arrangeras fick de dessutom en medarrangör i form av Arbetsförmedlingen. Och med flera lyckade jobbmässor i backspegeln fick Thomas mer att göra.

– För min del har det medfört att jag fått arrangera fler mässor, som Gymnasiemässan och Yrkesmässan, säger han glatt.

 

Är det någon skillnad på hur du arbetar med Jobbmässan idag jämfört med när den startade?

– Från början körde vi ett koncept som utvecklades under de första åren. Det har sedan hållit hela vägen. Det ska vara snabbt och enkelt och mässan ska ske under kort tid. Mötena mellan företag och arbetssökande är det viktigaste.

 

Är det någon skillnad om du ser på företagen och besökarna jämfört med då?

– Frånsett dom som är arbetssökande och vill byta jobb så har vi efter önskemål från företagen börjat bjuda in gymnasieungdomar som slutar årskurs 3. Det är en attraktiv målgrupp inför sommarjobben och alla vill inte fortsätta att studera utan vill ut på arbetsmarknaden.

Årets mässa står dock kommunen själva bakom för första gången på länge.

– Ja, i och med att de håller på med en organisationsförändring på Arbetsförmedlingen så har de valt att inte vara med i år. Det blir lite tillbaka till hur det var från början.

Jag frågar om det är någon särskild mässa eller något specifikt minne som sticker ut lite och Thomas funderar en stund.

– Det är nog när det varit stora etableringar. När Citygross skulle etablera sig i Örebro var det en enorm kö framför deras monter hela dagen. Det slår allt annat som varit på mässan. Då kom vi dessutom från en lågkonjunktur så när Citygross kom in blev det ett enormt intresse. Så det är alltid roligt att få nyetableringar till mässan som vill visa upp sig.

 

Och vad är det roligaste med att arrangera Jobbmässan?

– Dels är det väldigt kul att se företagen rulla in och fylla montrarna och sedan, när dörrarna öppnas, att se hur besökarna rusar in på mässgolvet och veta att framtiden kommer att förändras för många av dem. Det är två väldigt roliga upplevelser på mässan.

 

 

Thomas tips till dig som besökare

 

 

Jobbmässan 2020

När: 26 februari, klockan 11-16.
Var: Conventum Arena, Fabriksgatan 26-28.

Jobbmässan tar i snitt emot 6 000 besökare och med ett hundratal utställare. Enligt utvärderingar gjorda med utställarna genererar mässan 500-700 nya jobb och 400-500 utbildningsplatser varje år.

Är du som företagare intresserad av att delta på Jobbmässan kan du kontakta Thomas Strömberg på 019-21 19 20. Mer information hittar du på www.orebro.se/jobbmassan.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.