Trädgårdsväxter AB kultiverar ett spirande intresse

Text: Thomas Helsing Foto: Pelle Blohm
Posted 2021-05-03 in Home, Leva & Bo, Näringsliv, Sponsrat

Trädgårdsväxter

Familjeföretaget Trädgårdsväxter AB har ända sedan 1964 drivits framgångsrikt av familjen Sundström i tre generationer. Idag är det Fredrik Sundström som hjälper Örebroare och andra att hitta rätt växter för uteplatsen eller trädgården.

 

Den här artikeln är en annons från Trädgårdsväxter AB.

 

Det är vår men nyckfullt aprilväder när Totally Örebro gör ett besök ute hos Trädgårdsväxter i Adolfsberg. Dagen innan har det snöat men trots det så har kunderna redan börjat hitta dit för att planera vårens trädgårdsinsatser.

– Störst efterfrågan från privatpersoner brukar vara buskar och träd. Förr var det väldigt säsongsbetonat men idag kommer kunderna från det att man kan börja gräva till att det inte går att gräva längre, berättar Fredrik Sundström.

Hans pappa tog över företaget 1985 och 2017 var det Fredriks tur att ta över och driva handelsträdgården vidare med sina idéer. Idag har Trädgårdsväxter AB tre ben att stå på. Dels butiken med bland annat just trädgårdsväxter dit privatkunderna kommer, dels en egen odling på 30-40 000 buskar i kruka samt beställningar från olika företag.

För drygt ett år sedan, när pandemin blev ett faktum, trodde Fredrik att det skulle innebära katastrof men istället blev det tvärtom.

– Folk upptäckte att de har en trädgård och dessutom blev det en trend med mer ätbara saker, säger han och skrattar men pekar också på att det är ett ganska säkert ställe att handla på i pandemitid eftersom det mesta finns utomhus.

I verksamheten arbetar också Fredriks fru Melani och hon har noterat en förändring bland kunderna som besöker dem.

– Trädgårdsintresset har krupit ned i åldrarna. Tidigare var det mest personer i 35-40-årsåldern och uppåt men nu är det många yngre som kommer hit, konstaterar hon.

Kollegan Pia Svensson tillägger att det finns en ny grupp kunder som har intresset men saknar kunskap.

– Allting börjar med kundens idé och den roliga utmaningen för oss ligger i att justera den idén och hitta något som fungerar, förklarar hon och Fredrik fyller i:

– Det är inte ovanligt att de går härifrån med något annorlunda, men bättre, än de tänkt sig.

Det roligaste de vet är just det där att få hjälpa kunderna att hitta rätt. Ibland innebär det också att de får leta efter något speciellt.

– Förra året fick jag jaga en särskild sorts syrén åt en kund. Den var speciell då den har lite tjockare stam. Visst tog det lite tid, men jag fick tag i den till slut. Vi har byggt upp ett stort kontaktnätverk ut i Europa som bara växer för varje år, avslutar Fredrik.

 

4 råd om trädgårdsväxter till nyblivna entusiaster

Läs böcker och titta runt efter inspiration. Ska det matcha huset? Ska det vara ätbart? Kom ihåg att du ska leva med den här trädgården under lång tid.

Gör upp en plan. Hur ska trädgården utformas? Ska det bli klart på en gång eller kan arbetet tas i etapper?

Vilket läge har du? I trädgården kan det finnas många olika mikroklimat och något som fungerar i en del av trädgården kanske inte fungerar lika bra i en annan. Ta hjälp av personalen på handelsträdgården för att hitta vad som fungerar.

Vänta inte med att beställa när du vet vad du vill ha. En del saker tar slut och andra kan ta tid att beställa hem.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.