Ulf Axelsson – entreprenör med kvalitet som bara växer


Posted 2012-09-11 in Näringsliv

– Avsikten med företaget har aldrig varit att bli större och större men tävlingsinstinkten har inte kunnat hejda mig berättar Ulf Axelsson, vd för Puts & Tegel i Örebro AB.

För örebroarna är Puts & Tegels logotype en vanlig syn i stan där nya byggnader upprättas eller äldre hus renoveras. Marknads utsände träffar Ulf Axelsson för en pratstund över en kopp kaffe på ett av stans många populära caféer. Puts & Tegel bedriver idag verksamhet från den norska gränsen till Storstockholmsområdet – ett brett geografiskt band från väster till öster i södra Mellansverige.

 

Stark expansion

– Vi har vårt huvudkontor i Örebro. Expansionen har skett snabbt under 2000-talet. 2004 öppnade vi kontor i Karlstad efter att ha varit verksamma i Värmland sedan länge. 2010 var det dags för Stockholm och genom etableringen där befäste vi vår position på marknaden i Storstockholm. Under försommaren i år flyttade vi in i nya lokaler i Västerås, säger Ulf och fortsätter.

– Puts & Tegel Hans Axelsson AB bildades 1970 och ombildades 2000. Idag drivs entreprenadverksamheten inom företaget Puts & Tegel i Örebro AB. Jag är majoritetsägare med Åsa Axelsson och Mathz Ericsson som delägare. Puts & Tegel i Örebro AB – puts, murning och plattsättning är tjänsterna vi erbjuder – är moderbolag till Puts & Tegel Hans Axelsson AB som är vårt fastighetsbolag.

Vi befinner oss i hjärtat av Krämaren strax bredvid rulltrappor upp till Clas Ohlson. Varuhuset är relativt välfyllt av förväntansfulla kunder – månadens ”lönehelg” står för dörren. Den relativt höga bakgrundsmusiken i varuhusets högtalare och skrikande barn i bakgrunden förefaller inte beröra Ulf Axelsson det minsta. Han är koncentrerad och talar entusiastiskt och medryckande om jobb, brottning, jakt och fotboll. Han har lätt för att skratta och visar sitt breda eleganta leende titt som tätt. Ulf är lättpratad och hans minne är gott. Årtal, händelser och byggprojekt har han en väldigt god ordning på.

 

Startade 1970

Hans Axelsson var Ulfs pappa som startade företaget 1970. Då hade företaget två anställda. Idag har Puts & Tegel 120 personer och beräknas omsätta ca 120 miljoner kronor 2012.

Det började med ytterst enkla utrymmen vid Oset nära den gamla oljehamnen i östra Örebro – inte långt ifrån det nuvarande Naturen Hus.

Ett år senare flyttade verksamheten med kontor och lager till en avstyckad lantbruksfastighet mellan Fjugesta och Hallsberg – Hackvads Via. Idag ligger huvudkontoret med lager på Aspholmen i Örebro. 2013 flyttar verksamheten till egna lokaler på Pilängen.

– Vi har vuxit sakta men säkert och företaget har utvecklats tillsammans med våra kunder och självklart med tillgången på byggobjekt, menar Ulf och fortsätter.

 

Honnörsord och ”mjuka” värden

– Precis som under min pappas tid är ärlighet och kvalitet honnörsord för mig och våra medarbetare. Vi har en väldigt stark ambition att utveckla familjeföretaget och det gör vi genom att vara orädda i vårt entreprenörskap. Vi gillar utmaningar och jag är säker på att vi har vad som krävs för att genomföra även mycket komplicerade uppdrag tack vare vår långa erfarenhet och omfattande branschkunskap.

Ulf pekar också på sådana ”mjuka” värden som familjeföretagets vi-anda, yrkesstolthet och intresset för att bygga starka relationer till kunderna.

I Puts & Tegel är alla proffessionella på sin sak och vill ständigt öka medarbetarnas kunskap. Intresset för att lära sig mer om att jobba med äldre och traditionella material och metoder vid kulturrenoveringar är exempel på detta.

Den sena eftermiddagssolen skiner blek genom en av Krämarens stora glasade entréer. Under våra fötter är golvet klätt i keramiska plattor i grått och nästan vitt – mönstrade i parallella band. Väggarna är i dominerande vitt och glas med inslag av gråsvarta plattor och med mängder av detaljer i rostfritt stål. Atmosfären är generöst luftig, ljus och elegant.

 

Storslagna idrottsinsatser

Som så många andra ägnade sig Ulf åt idrott som pojke och ung man. Redan som sjuåring började han träna brottning och deltog som nioåring i den första tävlingen.

– Så fort jag hade lärt mig kunna gå så följde jag med farsan till Idrottshuset när han skulle träna brottning i Örebro Atletklubbs, ÖAKs, lokaler i Idrottshusets källare, berättar Ulf leende.

Det blev guldmedaljer i Ungdoms SM, Junior SM och Junior EM. Som senior vann han silver 1977 och brons i ”stora” SM 1980 och 1981. Under åren som aktiv gick han sammanlagt närmare 2 000 brottningsmatcher. Ulf fortsatte sedan som tränare och ledare och för bara tre år sedan avgick han som ordförande i ÖAK efter 16 år – en storslagen ideell ledargärning!

 

Genomtänkt delegation inför pension

Ulf Axelsson berättar att han började arbeta direkt efter skolan hos sin pappa. Under 15 år jobbade han på byggen innan de administrativa, organisatoriska och strategiska uppgifterna tog överhanden. – Idag har Puts & Tegel utsedda projektledare och distriktschefer som fått stor frihet genom att jag har delegerat flera av mina tidigare arbetsuppgifter. Därför finns det byggfolk som tror att jag redan har slutat arbeta, berättar Ulf och visar åter sitt breda leende.

I Örebro finns det ett stort antal byggnader vars främst fasader och fasadrenoveringar bär Puts & Tegels kvalitetsmässiga signum – Arbetarhuset vid Kanslibron, Universitetets nuvarande entrébyggnad, Rådhuset, Svampen, Conventum Kongress och Clarion Hotel för att bara ta några exempel.

För att inte tala om den stora mängd kyrkor i landet som exterört har tillvaratagits av Puts & Tegel under årens lopp.

 

Nuvarande projekt

– Just nu är ett riktigt ”prestigejobb” på väg att slutföras i Karlstad, där stan håller på att få ett nytt landmärke. Murningsarbetena på den 60 meter höga byggnaden utförs av Puts & Tegel.

På Bryggudden uppförs en första etapp av ett område som enligt planerna ska innehålla 500 lägenheter. Det första huset är 20 våningar högt, rymmer 62 bostadsrätter och har ritats av Wingård Arkitektkontor AB tillsammans med Bergfjord & Ivarson Arkitekter AB.

− Det komplicerade består bland annat av att det måste göras fem avväxlingar. Vi murar även med en fasadsten som är ovanlig i Sverige. Den har måtten 108x37x520 mm, säger Ulf.

– Ett annat uppdrag som Puts & Tegel är sysselsatt med som också saknar Örebroanknytning, men väl så uppmärksammat nationellt, är Brahehus – som blev ruin 1708 – utmed E4:an vid Vättern. Det gäller då att vårda arvet efter Per Brahe d.y. Vi lagar murverk och byter ut felaktiga fogar, berättar Ulf Axelsson och fortsätter.

– 2011 genomfördes en första etapp och etapp 2 under 2012 av ett slott som började uppföras 1637 och stod klart först 20 år senare. Den långa arbetstiden förklaras med att byggmaterialet – mest sten – fick transporteras uppför det branta berget 90 meter över Vätterns yta.

 

Kommande projekt

Andra projekt som Puts & Tegel har ”på gång” är Sjöhistoriska Museet och Karlbergs Slott i Stockholm och Hantverkföreningens Hus i Uppsala – således ytterligare några exempel på kulturhistoriska byggnader, vars varsamma renoveringar affärsmässigt tilldelats Puts & Tegel pga av sin tidigare visade höga kompetens.

– Sammanfattningsvis kan man väl svara på din fråga att bland de största uppdragsgivarna genom åren har varit NCC, Peab, Skanska, NA Bygg, ÖBO, Byggbolaget i Värmland AB och faktiskt de flesta fastighetsägarna i Örebro.

 

Sponsring och jakt

Puts & Tegel i Örebro AB sponsrar idrotten med 250–300 000 kronor per år. Det är ÖSK Fotbolls Inre Cirkeln och en loge tillsammans med Bleck & Plåt på Behrn Arena Fotboll, Indianerna i Kumla och Svenska Brottningsförbundet – det gäller att synas!

 

Fritid

Ulf Axelssons stora fritidssysselsättning är annars jakt på vilt. Han jagar allt menar han och vi förstår inte riktigt vad han menar.

– Farsan fick mig intresserad av jobbet, brottingen och även jakt. I Sverige gäller för mig rådjur, älg och hare. I Spanien och Polen har jag deltagit i jakt på hjort och vildsvin och i Sydafrika på antilop. Kanske har det mest intressanta ändå varit att stå öga mot öga med en björn i Canada på 30 meters avstånd – adrenalinet rinner till som om det vore en vanlig idrottslig brottningsmatch för länge sedan, avslutar Ulf och ser mycket entusiastisk ut.

Utanför de stora fönsterrutorna mot Drottninggatan kastar solen sina sista bleka sensommarstrålar mot marken. Hösten nalkas med stormsteg – om det kanske inte är så att den redan är här.

 

Ulfs favoriter

Mat – Entrecôte
Dryck – Öl och kanske rött vin
Författare – Conn Iggulden
Film – Gudfadern – alla tre
Musik – Country & Western och blues
Bil – Jaguar
Idrott – Brottning och fotboll – numer endast åskådare
Hobby – Jakt
Familj – Hustru Birgitta, en dotter, en son och två barnbarn
Bor – I villa vid Sveaparken, Örebro

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.