50 år med Adolphson & Falk

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2018-12-02 in Musik, Nöje

Adolphson & Falk

Adolphson & Falk ger sig nu ut på turné för att fira 50 år som artister. Med sig har de Greg FitzPatrick och hans konstutställning Synthkonst. Den 6 december kommer de till Konserthuset i Örebro.

 

Greg FitzPatrick har skapat tolv konstverk till Adolphson & Falks jubileumsturné där varje konstverk är en visuell tolkning av en av bandets låtar. Och konstverken kommer att gå att köpa under turnén.

– Greg kommer att sälja sin konst och vi kommer att sitta och signera och sälja skivor i foajén efter konserterna. Det blir lite annorlunda mot det vi är vana vid, säger Tomas Adolphson när vi samtalar om den stundande konserten i Örebro.

Adolphson & Falk har skapat musik sedan slutet av 60-talet. Deras stora genombrott kom 1981 när de medverkade i Kjell Alinges nu smått legendariska radioprogram Eldorado. De skrev låtar som specialinslag och i november 1981 spelade de in ”Blinkar blå” tillsammans med Greg FitzPatrick.

 

Låten blev en hit. SR Records, radions eget grammofonbolag, som gav ut singeln på Eldorados etikett, hade aldrig varit med om något liknande. Några veckor innan hade Tomas och Anders, tillsammans med bandets producent LG Nilsson, spelat in en egen julsång på önskemål av programledaren Kjell Alinge till 1981 års sista Eldoradoprogram.

– Vi döpte den till ”Mer jul” och det var meningen att den skulle spelas en gång i programmet och inte mer. Nu blev det inte så, säger Anders Falk.

Jullåten, som skulle spelas en gång i ett program, ingår numera bland de där klassiska svenska jullåtarna som bara är ett måste varje jul.

 

En låt som spelas frekvent varje jul – blir det fett med royalties från den?

– Njaee, det är inget vi kan leva på, men den betalar vår semester varje år. Typ nöjeskontot. Men tanke på den arbetsinsats vi gjorde då och vad det gett tillbaka, så måste man nog säga att det betalat sig bra. Det blir lite vardagslyx.

 

Och nu blir det jubileumsturné. 50 år.

– Ja, vad tiden går fort när man har kul. Hehe. Det har varit en fantastisk resa som vi inte sett slutet på än. Det är nästan obegripligt att vi hållit på så länge. Ett halvt århundrade. Vi har kunnat göra det här vid sidan om våra ordinarie jobb. Ny platta är släppt med tanke på detta jubileum och vi turnerar nu med ett sexmannaband och så medverkar givetvis Greg FitzPatrick.

 

Så nu är det slut på rock´n´roll-livet?

– Njae… vi har väl direkt aldrig levt något rock´n´roll-liv. Vi är nog alldeles för lugna för ett sådant liv. Det är bara de senaste åren vi gjort mellan 10-15 gig per år. Innan det gjorde vi bara en längre turné på 80-talet.

 

Vad får vi höra på Konserthuset?

– Det blir låtar från alla plattorna. Vi försöker få med så mycket av det bästa vi gjort. Det mesta blir tillsammans med Greg FitzPatrick.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.