Almby Brewery – ett bryggeri i utveckling

Text: Thomas Helsing
Posted 2019-04-19 in Mat & Dryck, Nöje

Almby Brewery

Den 26-27 april går Örebro Brew fest av stapeln på Conventum Kongress. För att hjälpa till med uppladdningen inför mässan kommer vi att presentera några av bryggerierna som kommer till mässan. Idag tittar vi närmare på lokala bryggeriet Almby Brewery.

 

Ursprungligen är han bergsingenjören som utbildade sig till måltidsekolog vid Grythyttan. Bengt Hallberg startade öltillverkning på Almby Brewery i slutet av 2016. Idag finns bryggeriets ”Lätt Ale” på ICA Maxi och ett öl finns på Systembolaget.

 

Öl har enligt forskare och arkeologer bryggts med början från cirka 5 000 år före Kristi födelse. Då användes troligen vilda jästsvampar och den moderna bryggeritekniken utvecklades i kloster under medeltiden. Så som det bryggs öl idag har vi gjort sedan industrialiseringen under slutet av 1700-talet.

Öl bryggs i huvudsak på jäst, vatten och malt. Det går även att använda vete, ris eller majs. Vid ett besök på ett helt annat bryggeri sa deras bryggmästare att ”kan du baka bröd så kan du brygga öl”.

– Målet jag har är att synas mer. Bland annat vill jag in på fler dagligvarubutiker. Just nu kan man köpa min ”Lätt Ale” på ICA Maxi och så har jag en öl, ”India Pale Lager”, på Systembolaget. Tre olika typer av öl vill jag få in på Systembolaget och det är det jag siktar på. Och så kommer jag att ta fram fler specialöl med inriktning mot restauranger och pubar, säger Bengt Hallberg vid Almby Brewery.

Det går bra för Almby Brewery. Tillverkningsvolymerna förra året ökade med 30 procent. I år fortsätter arbetet med den utvecklingen och installationen av nya jästankar för att öka kapaciteten ytterligare.

– Utmaningen nu är att se hur mycket det går att prestera i den lokal jag har idag. Jag kommer att ta hjälp av lite hjälpmedel så som trycktankar. Vi får se om jag kanske måste byta lokal eller inte.

Intresset för ölbryggning väcktes 2011 då en kompis en kväll visade hur man gör en Imperial Stout. 2014 dök det upp en möjlighet att arbeta på heltid med öl genom distributören Maltmagnus. Det var även här som Bengt fick möjlighet att ta fram ett ölrecept till ett ölkit som fick namnet Simply Bengt. Det var efter det som tankarna om ett eget ölbryggeri började få form.

Idag finns det 18 olika typer av öl i den arsenal som Almby Brewery brygger, och fler är på gång.

– Till Örebro Brew Fest kommer jag att ha med en ny IPA i klassisk amerikansk västkuststil. I övrigt kommer jag att ha Champagneöl, White IPA, Pineapple IPA, GT Ale, Simply Bengt och mer i min monter, avslutar Bengt Hallberg.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.