Svagt filmår 2019 – trots nya mästerverk

Text: Rebecca Unnerud Foto: Pressbild/Nikolaj Møller
Posted 2019-12-30 in Kultur, Nöje

årets bästa filmer 2019

Jag tycker inte att det har varit ett superstarkt filmår (till skillnad från tv-seriefronten) men de filmer som ligger allra högst upp på denna lista är mästerverk. Listan över årets bästa filmer 2019 innehåller hela tre (!) Netflix-filmer.

 

Rebecca Unnerud skriver återkommande i Nollnitton och på Totally Örebro om aktuella företeelser från film- och tv-världen. 

 

1. Den skyldige

Det finns ingen film som fick mig så imponerad som denna danska thriller som tyvärr många verkar ha missat. Med små medel (filmen lämnar aldrig Jakob Cedergrens ansikte och inte heller larmcentralen han arbetar på) visar den svenske debutanten Gustav Möller en enorm skicklighet. Nagelbitande spänningsfilm men också ett existentiellt vardagsdrama med många bottnar.

 

2. Joker

Årets största snackis som lever upp till sin hajp. Det är en otroligt välgjord film och om man är ett stort fan av Martin Scorseses mörka och ångestladdade ”Taxi driver”, som filmen har hämtat mycket inspiration ifrån, så är det inte svårt att jubla. Filmen vann Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig och kan nog vänta sig en del nomineringar vid den stundande Oscarsgalan. En är åtminstone självskriven, Phoenix överträffar sig själv gång på gång och gör sitt livs hittills bästa roll i en av årets bästa filmer 2019.

 

3. The Favourite

Filmen som har vunnit pris efter pris på olika galor, nu senast i alla tunga kategorier på Europe film awards. Regissören Yorgos Lanthimos egensinniga stil, det förstklassiga skådespeleriet och inte minst manuset – som är fyllt med repliker som kommer gå till historien – är några av alla de saker som sticker ut. Ett kaxigt och löjligt underhållande kostymdrama som tilltalar de flesta, inte minst oss som annars väljer bort kostymfilmer.

Årets bästa filmer 2019

4. Us

Jag älskade Jordan Peeles ”Get Out” (2017) och även om hans senaste inte är lika bra är det en av de bästa skräckfilmerna de senare åren. Det är en visuellt häftig film med en udda historia som skapar obehag samtidigt som den, likt ”Get Out”, innehåller mycket symbolik och samhällsdebatt. Lupita Nyong’o gör en fantastisk rollprestation i huvudrollen liksom Elisabeth Moss i birollen som en ytterst läskig mamma.

 

5. Marriage Story

Noah Baumbach bjuder på ett gripande, romantiskt och humoristiskt skilsmässodrama som innehåller lysande prestationer av Scarlett Johansson (har hon någonsin varit bättre?) och Adam Driver. En emotionell berg- och dalbaneskildring av en separations alla faser.

 

6. The Irishman

En fin ”avskedssaga” av Martin Scorcese med drömensemblen Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci. Att se dessa legender tillsammans på vita duken i Scorseses regi är bara det värd en placering på listan, men det finns mer än så. Scorsese tar god tid på sig i detta 209 minuter långa maffiaepos. Han vill skapa eftertanke och bygga upp inför det vemodiga och ångestladdade slutet.

 

7. El Camino: A breaking bad movie

Onödig och innehållslös film enligt vissa. För mig är det ett högst värdigt avslut och epilog på Jesse Pinkmans resa. Det är en film för oss hårdbitna som älskar Breaking bad-universumet och även om inte filmen överträffar de bästa avsnitten från serien är det gott nog.

 

8. Hjärter dam

Denna dansk-svenska relationsthriller handlar om ett spännande och tragiskt maktspel mellan den medelålders styvmodern Anne (Trine Dyrholm) och styvsonen Gustav (Gustav Lindh). Det är ett oerhört trovärdigt manus med imponerande skådespelarkonst där även svenske Magnus Krepper gör en minnesvärd roll.

 

9. Once upon a time in Hollywood

Tarantino och en bromance mellan Pitt och DiCaprio. I denna episka metafilm skildras Hollywood med ett otroligt snyggt bildspråk och 60-tals musik á la Rolling Stones och The Mamas & the papas. Inte Tarantinos bästa men han kanske är den regissör i världen som har högst lägstanivå?

 

10. Blind spot

Tuva Novotny regisserade en av de filmer som jag blev mest besviken på i år – ”Britt-Marie var här”. Desto bättre lyckades hon med denna norska pärla som är riktig imponerande. I en enda tagning (!) berättar hon om en flicka som utan förvarning tar livet av sig och familjen runt omkring som försöker förstå.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.