Årets spel 2018 – sällskapsspelen som räcker länge

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson/Press
Posted 2018-12-23 in Kultur, Leva & Bo, Nöje

Årets spel 2018

För tredje året i rad har Totally Örebros speltestare gått lös på nyheterna i årets spelflod. Vi har testat allt ifrån det obegripliga (två spel gick inte att förstå i år) till det komplicerade såväl som det löjligt enkla, men åh så roliga.

 

I år var det förstås extra spännande att se vem som skulle gå segrande ur ”kändisduellen” när både Leif GW Persson och Anders Bagge satt sina ansikten på varsitt spel. Här har du våra tips på årets bästa sällskapsspel.

 

Så här gjorde vi: Tre testpaneler i olika åldrar har fått spela några av årets nyheter och ge både korta omdömen och betyg från 1 till 5. Här är våra åtta favoriter från årets nyhetsflod.

 

Lära mera: Bokstäver
(Akademibokhandeln)
Betyg: 3,0 av 5

Ett pedagogiskt korsordsspel som till en början verkade lite för simpelt för vuxna men som visade sig bjuda på lite djup och variation. Med hjälp av korsord av olika svårighetsgrader lär sig barnen olika bokstäver samt att läsa och stava olika ord. De vuxna får viss utmaning med den högsta svårighetsgraden.

 

Hundkaos Anders Bagge
(Alga)
Betyg: 3,2 av 5

Det ena kändisspelet i årets test och i den duellen fick Anders Bagge ge sig mot GW. Speltestarna hade synpunkter på vingliga spelpjäser som ramlar hela tiden men så länge visst hundintresse finns är det kul för hela familjen.

 

Sing Sing
(Ninja Print)
Betyg: 3,3 av 5

Enkelt men väldigt roligt musikfrågespel för de som gillar att sjunga. Här ska du kunna låttexter vilket gör att det kanske inte passar alla. Men för de som gillar att sjunga med i låtar var det toppen. Extra plus för det smidiga formatet som man kan bära med sig.

 

GW:s Brott
(Alga)
Betyg: 3,4 av 5

När Leif GW Persson sätter sitt namn på ett tjuv och polis-spel så är det en avancerad form av ”Sänka fartyg”. En spelare är GW som ska fånga motspelarnas skurkar och efter en bökig inledning med att lära sig reglerna blir det ett småspännande och klurigt spel.

 

Rackare! 2
(Ninja Print)
Betyg: 3,7 av 5

Spelet som ofta placerar sig under bältet vad det gäller humorn passade förstås inte alla. Hos de som gillade det sprutade dock tårarna och skrattanfallen var många och långa. Komplettera en mening med de galnaste, roligaste eller fyndigaste orden. Årets förfestspel!

 

Go Go Eskimo
(Tactic)
Betyg: 3,7 av 5

Designat av den prisvinnande speldesignern Reiner Knizia, och det märks för det är väldigt genomtänkt. På ytan ser det enkelt ut – gå med eskimåerna och samla så mycket fiskar du kan. Under ytan väntar dock ett väldigt strategiskt och utmanande spel. Kvalitetsspel för hela familjen.

 

iKnow
(Tactic)
Betyg: 3,8 av 5

Ett avancerat frågespel där flera ur testgrupperna ville spela mer efter avslutad omgång. Här räcker det inte att kunna svaret på frågan, du behöver också gissa vad motspelarna vet och hur mycket du vågar satsa på det. Perfekt för de som inte ”bara” vill spela ett frågespel.

 

Dosa
(Tactic)
Betyg: 3,9 av 5

Spelet som verkligen sticker ut i årets spelflod och visar att sällskapsspel inte bara behöver involvera hjärncellerna. Kasta dina puck-liknande dosor längs med spelplanen och samla poäng. Kräver visserligen ett stort bord och utrymme men har man det är det ett roligt precisionsspel som alla kan spela.

 

Musik i Kubik
(ALF)
Betyg: 4 av 5

Musik var temat för några av årets spel och ”Musik i kubik” fick till och med de mest blyga att vilja sjunga, trots att det inte krävdes av reglerna. Varierade spelmoment håller intresset uppe och utan fokus på någon speciell musikgenre så kan alla vara med. En värdig vinnare som accepterades av nästan alla testdeltagare.

 

Slutsats: I år var det tuffare än någonsin i toppen där fyra spel var med och slogs om titeln Årets spel. I år var det inga spel baserade på tv-program men däremot två spel med tv-kändisar. Annars var ett litet tema sång och det allra roligaste spelet på det temat var ”Musik i kubik” som alltså tar hem årets test.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.