Axel Kjäll: ”Jag förväntar mig att han blir en ledare!”

Text: Anders Björk Fotograf: Mikael Sundberg
Posted 2019-01-18 in Leva & Bo, Nöje

Axel Kjäll

Seriestarten är drygt två månader bort och truppen börjar bli klar, men det finns några offensiva luckor som måste fyllas medger ÖSK:s tränare Axel Kjäll, som även avslöjar för Totally Örebro vilka drömförvärv han har till ÖSK. Men mer om det längre ned.

 

– Jag är jättenöjd med de spelare vi har och tycker det är en fin mix mellan erfarenhet och yngre. Men vår ambition är att fylla truppen med en eller två offensiva spelare till, säger Axel Kjäll på sitt kontor vid arenan.

Tomrummet efter Nahir Besara och Kennedy Igboananike har man i skrivande stund inte kunnat fylla. Axel håller med om det, men vill även fastslå att det finns spelare i den offensiva linjen som mycket väl kan ta stora kliv framåt i år.

Den främsta värvningen man gjort är att ta tillbaka Martin Broberg. Det blev succé när Broberg, med 10 mål på 15 matcher, kom till ÖSK 2015. Kan han nå den nivån igen?

– Vi vet att han har utvecklats mycket under sina två år i Norge. När han kom hit 2015 hade man inte samma förväntningar på honom som nu, jag förväntar mig att han blir en ledare både på planen och i omklädningsrummet.

En spelare som lämnat är 22-årige backen Sebastian Ring som valde spel i England där han skrivit på ett kontrakt på 1,5 år med Grimsby Town.

– Nu fick vi in Daniel Björkman från BK Forward istället, en spelare vi haft ögonen på en längre tid. Sebastian kan jag bara önska all lycka, det är ett spännande steg han tar och om han är nöjd med sitt beslut är jag glad för hans skull.

 

Axel har varit huvudtränare i ÖSK i ett och ett halvt år. Han säger sig trivas förträffligt i rollen och det är framförallt två orsaker till det. Den ena är kontakten med personal, ledare och spelare i klubben. Och den andra?

– Jag har själv spelat många år i ÖSK och är född och uppväxt i stan, så jag vet vad ÖSK betyder för många örebroare och det är en klubb som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

 

Förra årets säsong slutade med en niondeplats, kanske inte så upphetsande. Men Axel visar upp en statistik som mäter ekonomi i klubben kontra resultat och enligt den tabellen var ÖSK en av tre klubbar som gjorde bättre ifrån sig än väntat 2018. Övriga två var GIF Sundsvall och IFK Norrköping. Och trots att ÖSK ekonomiskt är långt efter vissa klubbar tror Axel att möjlighet finns att nå deras nivå på planen.

– Chansen finns absolut, både sett över ”bara” en säsong, men även över en längre tid. Mitt mål med de förutsättningar jag har är att göra ÖSK så bra som möjligt. Börjar man titta för mycket på vad man inte har maximerar man inte sina möjligheter.

Familjelivet, med tre barn, tar upp den mesta tiden vid sidan av ÖSK. Är det något Axel prioriterar att hinna med förutom det är det att hålla kroppen i form med träning. Drömyrket i yngre år, och till viss del fortfarande, var att bli polis. Yrket som fotbollstränare är en osäker bransch och skulle det ta slut är oddsen låga att Axel satsar mot polisyrket.

 

Finns det någon uppfattning om dig du inte tycker stämmer?

– Om man tittar på intervjuer får man lätt uppfattningen att jag är väldigt korrekt och kanske lite stel, det handlar om att jag alltid försöker tänka efter vad jag säger. Men om du skulle fråga de jag umgås med i vardagliga livet hoppas jag att de tycker att jag är ganska så rolig.

 

Har du några realistiska drömförvärv till ÖSK?

– Vi har ju ett gäng spelare som är från staden och närområdet men som aldrig spelat i ÖSK. Två av de namnen är Jiloan Hamad och Pierre Bengtsson, jag hoppas jag får möjlighet att vara deras tränare nån gång i ÖSK framöver, avslutar Axel Kjäll.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.