Balanserat och stilrent från Eskilstuna Ölkultur

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 2019-04-17 in Mat & Dryck, Nöje

Eskilstuna Ölkultur

Den 26-27 april går Örebro Brew fest av stapeln på Conventum Kongress. För att hjälpa till med uppladdningen inför mässan kommer vi att presentera några av bryggerierna som kommer till mässan. Först ut är Eskilstuna ölkultur.

 

Det började med en liten förening med ölentusiaster men idag är Eskilstuna ölkultur ett fullfjädrat företag som ser det som sin uppgift att brygga balanserade öl som är typiska för sina stilar.

 

Den första ölen bryggde de 2006 och två år senare öppnade de sin bryggeripub som än idag är en central del i verksamheten.

– Vi skriver ju på hemsidan att vi var först i Sverige med en bryggeripub. Det kanske fanns någon mer när vi startade men vi var definitivt tidigt ute, berättar vd:n Anders Olsson när vi når honom på telefon några veckor före mässan.

Eskilstuna ölkultur tillhör inte de bryggerier som gör de mest experimentella brygderna. Visst provar man något nytt då och då men fokuset ligger på klassiska ölstilar och smaker.

– Vår filosofi är att brygga stiltypiskt och balanserat, och att göra det i många olika stilar. Balanserat är ett nyckelord för oss, berättar Anders.

Ett exempel på att det trots allt ryms experimentlusta inom bryggeriets väggar är en nyhet som man kommer att ta med till Örebro Brew Fest – Eskilstuna ekologisk björköl. Första tanken är att det handlar om björksav på något vis, men det tillbakavisar Anders.

– Vi har använt oss av björklöv som fått koka ungefär som humle. För några år sedan hade vi en öl som hette ”Spruce ale” som var smaksatt med granskott. Det här är nästa led i våra försök att utforska nordiska smaker. När många experimenterar med att hälla i kryddor, frukter eller kemikalier väljer vi att gå till den svenska naturen.

 

Vilka trender ser ni för 2019?

– Den stora trenden är fortfarande Ipa och så kommer det att se ut i några år till. Det är först nu som medelsvensson fått smak för Ipa så vi har inte sett toppen på den vågen än. En stor trend i trenden är det som kallas New England Ipa, och där kommer vi att ha med en sort till mässan.

 

En del säger att den klassiska lagern är på väg att göra comeback?

– Man ska komma ihåg att lageröl står för 95 procent av försäljningen men som trend stämmer det, speciellt ofiltrerad lager. Vi gör alla våra öl ofiltrerade men det är inget som vi trycker på som speciellt.

 

Nyheter från Eskilstuna ölkultur på Örebro Brew Fest

Eskilstuna ekologisk björköl, säljstart den 26 april
Eskilstuna blonde, säljstart i maj
Eskilstuna sommar-ipa, säljstart i maj

Dessutom tar man med sig Eskilstuna Dubbel Ipa (bryggeriets signaturöl, enligt Anders), Eskilstuna stolt lager och Eskilstuna Tripel (årgångsöl som är Anders egen favorit).

Läs mer på Eskilstuna ölkulturs webbsida.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.