Battle of the Sexes


Posted 2014-03-05 in Nöje

Casinotopp banner

Battle of the Sexes

Regi: James Erskine/ Zara Hayes
I rollerna: Amanda Edwards, Billie Jean King, Bobby Riggs, Richard Nixon, Barack Obama

Premiär 7 mars

Feminism.
Kvinnans frigörelse.
Jämställdhet.
Lika aktuellt idag som 1973.

Battle Of The Sexes handlar om tennismatchen mellan den dåvarande kvinnliga världsettan i tennis – Bille Jean King – och den 54-årige före detta Wimbledonmästaren Bobby Riggs. Året är 1973 och snabbkäftade manschauvinisten Bobby Riggs har inte vett att hålla käft när han gör ett uttalande om att kvinnliga tennisspelare inte kan spela och att han, som 54-årig, stelbent och otränad före detta tennisspelare kan sopa banan med de bästa kvinnliga spelarna. Var som helt. När som helst.

Bakgrunden är den massiva orättvisa som uppträtt inom tennisen. Männen börjar vid den här tidpunkten kunna tjäna så bra på sin tennis att de kan leva på det som yrke, men kvinnorna är kvar på en nästan obetald amatörnivå. När några av de då bästa kvinnliga spelarna börjar opponera sig agerar Internationella tennisförbundet på så sätt att de minskar antal turneringar och speldagar. Konsekvensen blir att kvinnorna startar en konkurrerande tennistour. Det är då Bobby Riggs öppnar glappkäften …

Som historisk händelse är detta en oerhört intressant händelse. Som film är Battle Of The Sexes rena rama sömnpillret – tyvärr. Regissörerna Erskine och Hayes har egentligen en straffspark mot öppet mål utan målvakt och lyckas sparka stolpe ut. Ack ja.

Det mest spännande med denna match är att det skulle dröja tills 2007 innan kvinnorna fick lika mycket betalt som männen i tennis. Faktum är att tennisen även i dag är en av de få sporter detta sker.

Hur det gick i matchen mellan Bille Jean King och Bobby Riggs? Nähä! Det tänker jag inte avslöja.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.