Beasts Of The Southern Wild


Posted 2012-12-19 in Nöje

Beasts Of The Southern Wild
Regi: Benh Zeitlin
I rollerna: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Gina Montanan, Philip Lawrence, Pamela Harper, Amber Henry, Lucy Alibar

Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) lever tillsammans med sin pappa någonstans i den amerikanska södern i en obestämd framtid. Att de lever i misär vore att överdriva åt det mer lyxiga hållet och tillvaron handlar om att överleva dagen. Allt annat är oviktigt. Oftast får sexåriga Hushpuppy klara sig helt själv när pappans inre demoner gör honom icke närvarande. De försupna grannarna erbjuder visserligen tak över huvudet, men är inte precis någon social trygghet.

Det är en ytterst dystopisk framtidsversion som regissören Benh Zeitlin bjuder in och målar upp för oss i ”Beasts of the Southern Wild”. Filmen är baserad på pjäsen ”Juicy and Delicious” av Lucy Alibar som även medverkar i en liten biroll och som tillsammans med Benh Zeitlin också skrivit filmens manus.

Det här är ingen lätt film. Hopplösheten hänger som en blöt och illaluktande yllefilt över hela tillvaron. Är man det minsta lilla deppad eller på dåligt humör så kommer inte ”Beasts of the Southern Wild” precis att hjälpa till i vardagen, snarare tvärt om. Den här filmen förutsätter att du har en bra dag, annars gör du bäst i att skippa den helt.

Filmen producerades också med en för amerikanska mått låg budget – det vill säga 1,3 miljoner dollar – vilket är kaffepengar i filmsammanhang i Hollywood. ”Beasts of the Southern Wild” har blivit hyllad på i princip alla filmfestivaler den deltagit i – allt från Sundance till Reykjavik.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.