Davide fortsätter tävla i Köksmästarna


Posted 2014-03-14 in Nöje

Tretton professionella kockar från några av Sveriges bästa restauranger tävlar i Kanal 5 och Köksmästarna under våren. En av dessa kockar är Davide Lindqvist från Lilla och Stora Örebro och premiären var pirrig.

 

Platsen är Stora Örebro. Det är torsdag och snart ska premiärprogrammet visas på Kanal 5. En stor platt-tv har placerats på bardisken och personalen har tagit på sig vita t-shirts med Kanal 5-loggan och texten Köksmästarna tryckt på ryggen. Ett 60-tal personer befinner sig i restaurangen för att följa Davides öde. Ska han åka ut redan i första programmet eller kommer han att klara sig?

– Ja, det återstår ju att se om jag fixar första programmet, säger Davide och ler hemlighetsfullt.

Pizza och BBQ är det de tävlande ska tillverka så att det faller juryn i smaken. Juryn består i detta fall av Johan Jureskog, Paul Svensson och Karin Fransson. Johan Jureskog driver restaurangerna Rolfs kök och AG i Stockholm. Han har under flera år varit medlem av kocklandslaget och vunnit både OS och VM i matlagning. Johans krog AG har utsetts till årets köttkrog flera år i rad. Paul Svensson har varit kökschef på bland annat Bon Lloc och F12. Han har tävlat i Bocuse d’Or (VM för professionella kockar), vunnit stora matpriset, journalisternas kock och årets måltidsprofil. Paul föreläser dessutom om mat och gastronomi och har gett ut två prisbelönta kokböcker. Karin Fransson är en av Sveriges absolut främsta kockar. Hon kommer ursprungligen från Tyskland, men bor sedan mer än 30 år i Sverige där hon är köksmästare på Hotell Borgholm, en av Sveriges bästa restauranger enligt The White Guide. Karin är dessutom känd från Sveriges Radios matprogram Meny.

Köksmästarna_3_webb

– Inspelningen har pågått under en månad och ja, jag vet vem som vinner, men får självfallet inte säga något. Det här har varit en spännande utmaning och stundtals har det varit hysteriskt hektiskt i tävlingsmomenten. Det handlar inte bara om att laga mat. Ibland är det lagtävlingar, en gång handlade det om att med 200 kronor komponera en familjemiddag för fyra med ingredienser från Hötorgshallen, berättar Davide.

Sändningsdags närmar sig, men … tekniken på Stora Örebro är inte på sin snälla sida denna kväll. Bildöverföringen mellan dator och tv vill inte fungera.

– Det har varit oerhört kul att få vara med på den här resan och juryn vet verkligen vad de gör och det exempelvis Karin Fransson kan om smaker saknar motsvarighet i Sverige, säger Davide.

Antiklimax råder dock fortfarande! Platt-tv:n vill inte visa någon bild. Men som svar på frågan om Davide klarade sig vidare från första programmet: Ja, det gjorde han. Hur långt han tar sig i Köksmästarna? Det återstår att se …

Köksmästarna_2_webb

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.