Emma Knyckare återvänder till humorscenen

Text: Thomas Helsing Foto: Kitty Lingmerth
Posted 5 månader sedan in Kultur, Nöje

Frimis vårevent 2019 – banner
emma knyckare

Programledare för Morgonpasset och Tankesmedjan i Sveriges radio P3, föreläsningsuppdrag, medverkan i tv, festivalarrangör och författare. Det handlar om Emma Knyckare – ståuppare i grunden och dessutom mamma sedan tre år.

 

Vi har bokat in en telefontid en kväll för att prata om hennes show ”Årets Mama” som gör ett turnéstopp på Frimis salonger den 17 november. När jag ringer är det ingen som svarar och jag börjar så smått fundera på om hon kanske har lite för många bollar i luften. Till slut ringer hon dock upp och förklarar läget.

– Jag har precis suttit i telefon med Aftonbladet Klick och den tjejen ville aldrig lägga på, säger hon och skrattar.

Det här är en hektisk period för Emma och det är inte så konstigt att intervjuerna avlöser varandra.

– Jag har verkligen superfullt upp. Jag gör flera olika saker nu med turnén, tv och föreläsningar – men jag lever i alla fall, slår hon fast.

I mars släppte hon sin bok ”Hit med flaskan” där hon skildrar en omvälvande tid som först gravid och sedan det fantastiska mammalivet.

– I den berättar jag om det första 1,5 året med min dotter Maggan. Jag har försökt att skriva om hur det verkligen är. När jag blev gravid fanns det bara faktaböcker eller bloggerskor som berättade om hur fantastiskt det är att bli förälder. Jag ville skriva en ärlig skildring och utan pekpinnar. Men samtidigt har jag min humorbakgrund och jag upptäckte att jag avslutade varje kapitel med en punchline, och det är ju inte så bra om man just har berättat om något skitjobbigt.

Så Emma fick klippa ut alla punchlines och samla i en hög på sidan om. När boken väl var klar började hon sammanfoga skämten till showen ”Årets Mama” som hon nu åker ut på turné med.

 

Blir det här en sån där igenkännande show där man får sitta med skämskudden?

– Haha, det blir snarare jag som får stå för skämskudden så att publiken kan gå hem och må bra över att det finns någon som haft det värre. Jag tänkte förr att det fulaste som finns är ”mamma-komiker” men idag pratar jag nästan bara om det. Jag har helt slutat att konsumera nyheter och istället hänger jag nästan bara på Familjeliv.se.

 

Du har också samlat på dig nya insikter och lärdomar som förälder. Om du fick åka tillbaka i tiden och ge dig själv ett enda råd – vad skulle det vara?

– Då skulle jag säga åt mig själv att lyssna mindre på de som sa ”njut och ta vara på den här tiden”. Min första tid var inte njutbar när jag hela tiden sprang och kollade andningen på min dotter. På dagarna gick jag bara och väntade på att min man skulle komma hem och rädda mig från min egen otillräcklighet. Jag skulle istället ha sagt till mig själv: ”Slappna av, den här tiden är snart förbi”.

Emma Knyckare gjorde sin första turné 2013 ihop med Simon Svensson. Då var själva turnépremiären förlagd till Örebro kårhus vid Örebro universitet. Fem år senare är hon tillbaka och nu på betydligt mer centralt belägna Frimis Salonger. Hon har lärt sig en del om turnerande sedan den där debuten.

– Jag har lärt mig att man ska göra saker med människor man tycker om. Den här turnén gör jag tillsammans med min svåger och min svägerska som också är mina bästa kompisar och det är jätteskönt. Det är verkligen en trygghet och min svägerska Matilda är ju Maggans faster. Det är kul att få förena min humor med hennes musik. Jag kommer stå för humorn och hon står för det finstämda på scenen, säger Emma.

Örebro är på inga sätt en främmande stad för henne. I en tidigare intervju har hon exempelvis berättat att några av de första och bästa festerna hon gick på var i Örebro. Men idag har hon nästan ingen kontakt med staden, åtminstone inte direkt.

– Men jag var faktiskt på ett bröllop nyligen. Han som gifte sig var en person som jag träffade på tåget mot en av de där festerna i Örebro.

Mellan boksläpp och förberedelser inför turnén har Emma Knyckare haft fokus på Statement festival. Den gick av stapeln för en månad sedan i Göteborg och blev omtalad innan för att det var en festival för icke-män. Efteråt verkade rubrikerna mest handla om att inte ett enda brott anmäldes under festivalen.

Emma var initiativtagare och tillsammans med en projektgrupp på 30 personer och en hel del ideella krafter lyckades hon ro festivalen i hamn.

– Jag har nog varit lite för engagerad i festivalen. Den har varit min stora kärlek under året så det har varit svårt att fokusera på showen jag nu ska turnera med. Så fort Statement var över tänkte jag ”okej, nu vidare till nästa grej” och redan dagen efter var jag uppe på stand up-scenen igen.

 

Blev du förvånad över att det inte kom in en enda anmälan om brott under Statement?

– Någon procent förvånad. Om man tar bort de som står för våldsbrotten så återstår ju ändå några. Men att det inte ens anmäldes en enda stöld är förstås skönt. Och de som var där fick ju känna på en helt fantastiskt utomjordisk känsla.

 

En del riktade kritik mot festivalen för diskriminering. Varför tror du att det är så provocerande för en del killar att inte vara välkomna i vissa rum?

– Jag har träffat många som gjort ”high fives” i efterhand. Många har förstått i efterhand vilka festivalen var till för – innan var det fokus på vilka den inte var till för. Men killar är vana att komma in överallt så då provocerar det väl en del.

Till showen den 17 november är dock alla välkomna och Emma hoppas att det ska bli en positiv upplevelse.

– Jag hoppas att man går därifrån och känner hur mäktig man faktiskt är. Att bli förälder är det mest fantastiska man får vara med om, säger hon.

 

Någon sista hälsning innan vi lägger på?

– Då säger jag: ”Kära Arbogabor, vi ses i Örebro. Det kommer bli härligt!”

 

Klicka här för mer information om showen och biljetter.

Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.