Familjekänslan och talangutvecklingen ska ta Kif Örebro till nästa nivå

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2021-04-20 in Leva & Bo, Nöje, Sport

KIF Örebro

KIF Örebro står inför en säsong där man för första gången på ett tag skulle kunna kalla dem för “stabila”. De senaste årens ekonomiska problem är under kontroll, förra året slutade med en fin sjundeplats med korn på övre halvan och årets trupp ser ut att ha en skaplig mix av erfaren rutin och hungrig talang.

 

Frågan nu är vilken väg klubben ska ta framåt? I samtal med tränaren Rickard Johansson och lagkaptenen Frida Abrahamsson har Nollnitton försökt pussla ihop en möjlig bild av det.

Jag når Rickard Johansson i bilen på väg hem efter ett träningspass med laget på Behrn Arena. Hem betyder i Rickards fall den lilla orten Mantorp. Villasamhället utanför Linköping är mest förknippat med motorstadion Mantorp Park men motorsport är inget som lockat honom.

– Jag bor faktiskt precis vid motorstadion. Jag kommer ihåg att jag var där som liten någon gång när min pappa tog med mig men jag fastnade aldrig för det, säger Rickard och skrattar.

Istället är det fotboll som gäller och, kanske ännu mer, att utveckla fotbollsspelare. För alla vill vinna matcher, särskilt på den här nivån, och så även Rickard. Men hans riktigt stora drivkrafter finns bortom det.

– Jag drivs av att utveckla spelare till att ta klivet till nästa nivå. Jag vill utveckla de som inte riktigt fått sitt genombrott – oavsett om de är 16 eller 22 år – och där kan Kif Örebro konkurrera med andra klubbar. Vi kan inte värva färdiga landslagsspelare som Häcken eller Rosengård, förklarar han.

Rickard Johansson är ny huvudtränare med särskilt fokus på att utveckla spelarna.

Samtidigt betonar han att det inte är något som händer snabbt eller på kort sikt.

– Det här är en process, det tar inte tre månader precis, men vi vill tampas med de bästa klubbarna på de här delarna.

 

Hur gör man för att utveckla unga spelare då?

– En sak som utvecklar är spelidén. Vi vill ha en offensiv spelidé för vi tror att det utvecklar spelarna. Att backa hem och vara defensiv tror vi inte är särskilt utvecklande. Sedan vill vi gärna spela underhållande fotboll, försöka ha ett högt bollinnehav och använda målvakten i speluppbyggnaden. Kif ska ha en tydlig identitet och det tycker jag att vi har visat, sen klarar vi det inte riktigt i 90 minuter än så länge.

Rickard Johansson skrev på som ny huvudtränare i december förra året och efterträdde Stefan Ärnsved. Trots en ganska kort tid i klubben har han gett ett gott intryck på spelarna, enligt lagkaptenen Frida Abrahamsson.

– Jag har fått ett jättebra intryck från första början. Man förstod tidigt att han var seriös och proffsig. Han är väldigt fotbollskunnig.

Frida själv är inne på sin fjärde säsong i Kif Örebro och har varit lagkapten under nästan hela sejouren, först som vikarierande när dåvarande lagkaptenen Hanne Gråhns skadade sig och blev borta ett tag. När Frida förlängde sitt kontrakt inför den här säsongen kallade sportchefen Jonas Karlberg henne för en “sann kulturbärare” i klubben. Frida har en bra känsla för vad den där ‘Kif-kulturen’ egentligen består av.

– Som jag ser på den så är det viktigaste ordet “familjärt”. Det handlar om stämningen i gruppen och den kultur som spelarnas och ledarnas personligheter skapar. Det är både det hårda jobbet vi gör och det roliga vi gör runt om som bidrar till att vi trivs tillsammans. Jag tycker att det sammanfattar hur vi varit som lag under de här åren.

Frida Abrahamsson fortsätter med kaptensbindeln även i år.

Frida Abrahamsson kom till Kif Örebro från Piteå, en annan klubb hon beskriver som väldigt familjär.

– Jag trivdes otroligt bra där med stämningen och mentaliteten i det laget. Det var nog där jag lärde mig mycket och tog efter hur man skulle bete sig och vara. Att man tar hand om varann och kombinerar hårt jobb med att ta hand om varandra.

Året efter att hon lämnade den norrländska klubben skrällde de och tog ett överraskande SM-guld. Frida känner dock ingen som helst ånger över att ha lämnat och missat det. Istället var det bara genuin glädje.

– Jag kände verkligen bara glädje för deras skull. Jag vet hur hårt de jobbat och tyckte bara att de var extremt värda det, säger hon.

 

Det går att se likheter mellan Kif Örebro och Piteå. Är det realistiskt att hoppas på att Kif skulle kunna göra en sån där perfekt säsong och knipa ett SM-guld?

– Det är väldigt stora ord och stora mål att säga ‘ja’ på en sådan fråga. Damallsvenskan är en sån liga att det alltid finns några lag som är lite bättre än andra, men fortfarande så kan alla slå alla lag, men det krävs en väldigt speciell säsong.

När de här raderna skrivs är det dessutom långt kvar till att serien är avslutad och en vinnare korad. Fokuset ligger som sig bör fortfarande på förberedelser och trots att det kommit in flera spelare sent under försäsongen så har Rickard Johansson ändå en positiv känsla.

– Det är positiva vindar som blåser i föreningen just nu. Man har brottats flera år med dålig ekonomi men har fått ordning på det och hamnat på plusresultat. När det gäller truppen har det varit mycket ‘ombyggnation’. Det är ny ledarstab, ett nytt spelsätt och en del nya spelare utan erfarenhet. Vi kanske ligger 3-4 veckor efter de andra lagen just nu så det kommer att ta lite tid att få ordning på allt. Men vi känner definitivt att vi har vind i seglen just nu, slår han fast.

Men vind i seglen betyder inte att det per automatik blir någon lätt seglats. En annan utmaning för Rickard och hans tränarkollegor är att hitta balans mellan resultatkrav, utveckling av spelarna och en offensiv spelidé.

– Nu tror vi dock att de sakerna hänger ihop – att får vi ihop spelidén så får vi med oss resultaten också. Men man behöver ha respekt för att det tar tid. Det kommer att finnas lag som har spelat i Allsvenskan ett tag och som är mer färdiga. Några av våra spelare har inte spelat en minut i Damallsvenskan tidigare, förklarar han.

Frida är positiv till nytänkandet som Rickard tagit med sig till laget.

– Jag tycker att det är kul med en sån spelidé. Det betyder att vi vill framåt och ta nya kliv. Vi har en bild för oss själva att vi ska ta steg och bli etablerade. Det skapar en målsättning för laget att ha ett driv framåt.

Förra säsongen började sent och fick ett stundtals kompakt spelschema. Trots allt som den speciella säsongen kom med i form av utmaningar och hinder så slutade Kif Örebro på en fullt godkänd sjunde plats, med häng på den övre halvan. Frida minns det som en säsong präglad av frustration.

– Jag minns att det fanns en frustration inom en när man inte visste när saker skulle dra igång. Försäsongen blev väldigt lång och man hade hela tiden förhoppningar om att “nu kanske vi får spela…”. Så det blev en besvikelse hela tiden att inte få köra igång. Men jag tycker att vi hanterade det bra ändå. Vi hade ett tidigt sommaruppehåll och fick extra tid att spela ihop oss och bli redo tills det var dags. Så jag tror det ändå att det gynnade oss när det väl var dags.

Frida kommer att få bära lagkaptensbindeln även i år och tränare Rickard ser henne som en viktig ledare i laget.

– Som lagkapten står hon för kontinuitet i ett lag med många nya spelare. Hon är en ledartyp som tar tag i saker, pratar med gruppen och kan planera. Frida är en jättetillgång för oss ledare, slår han fast.

Själv ser hon en av sina viktigaste uppgifter att hjälpa till att hålla ihop laget även utanför träning och match.

– Vi behöver hitta glädje i andra roliga saker tillsammans. Kanske spela paddel nån dag istället för vanlig träning. Matcher är ofta fokuset i vardagen och det ser man fram emot men att bara käka ihop efter träning kan bli små glädjestunder. Jag tror man blir bättre både individuellt och som lag om man känner att vardagen är kul.

 

Så ni umgås även en del utanför klubbens arrangemang?

– Ja det gör vi. Jag tycker att vi under alla år varit duktiga att göra saker i mindre grupper och i mindre format. Många lunchar med varann på dagarna och det bidrar till en bra sammanhållning. Är man ny i en stad eller ett land så har man dessutom bara varandra.

Någon exakt målsättning med säsongen har de ännu inte om man tänker resultatmässigt. Fridas personliga målsättning handlar om att spela så många matcher som möjligt för att utveckla sig som spelare. När det gäller laget fokuserar Rickard mer på olika parametrar.

– Vi har kollat på nyckeltal på de offensiva bitarna. Det handlar om offensiva passningar, bollinnehav, nyckelpassningar och så vidare. Där har vi varit bland de tre sämsta lagen och förbättrar vi de sakerna så kommer vi att komma på bättre placeringar i ligan, slår han fast.

 

Till sist då, om ni inte förbättrar parametrarna tillräckligt redan i år så att ni tar hem serien – vilket lag ser ni som troligast att vinna SM-guld?

Frida: Jag tror att Häcken blir för starka även i år så det blir tufft att ta ett guld från dom. Jag tycker att de spelar en underhållande fotboll.

Rickard: Häcken ser oförskämt bra ut. De körde över Linköping, som är ett bra lag, relativt enkelt i en träningsmatch här. Jag har svårt att se något annat lag som vinnare.

 

Och hur ska Kif Örebro besegra ett sådant lag?

Rickard: En bra fråga, för det är tufft. Jag tror att om man möter Häcken och bara backar hem och försvarar så kommer de göra mål ändå. Jag tror på att vara modig och göra de grejer vi vill göra, även mot topplag som Häcken. Även om de har landslagsspelare på nästan varje position så är det viktigt att vi spelar vårt spel. Även om det tar fem matcher mot dem där vi utvecklar oss så kommer det till slut en en match när vi lyckas.

Kif Örebro inledde årets säsong av Damallsvenskan med en förlust borta mot Djurgården. Hemmapremiären sker nu på lördag den 24 april då man tar emot Vittsjö.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.