Familjelivet har gjort Oscar mer harmonisk

Text: Anders Björk Foto: Tomas Karlsson
Posted 2018-08-16 in Leva & Bo, Nöje

Kanske har Oscar Jansson varit ÖSK:s bäste spelare under säsongen. Lagets form har varit som en berg- och dalbana, men som sista utpost har Oscar stått stabil i såväl bra som mindre bra tider. Rollen som småbarnsfar har utvecklat honom, både på och vid sidan av planen.

 

Ett träningspass är just avklarat för Oscar Jansson och hans lagkamrater när vi slår oss ner på en bänk bredvid planen. Bakom sig har ÖSK en tuff period där vårens många segrar nu förbytts mot förluster som avlöser varann. Laget har tappat rejält i tabellen och blev utbuade efter senaste hemmaförlusten mot Brommapojkarna.

– Fotboll framkallar massa olika känslor och känslan just nu är inte så rolig när resultaten gått emot oss en tid. Jag hade dock varit mer orolig om vi inte skapat några lägen, men det gör vi, tyvärr har vi problem att sätta dit bollen just nu, konstaterar Oscar.

Det är en markant skillnad mot vårsäsongen. ÖSK startade serien urstarkt och var obesegrade efter sju omgångar. Att jämföra med de senaste sju matcherna, i skrivande stund, som resulterat i två poäng av 21 möjliga.

 

Vad är skillnaden mot när poängen trillade in, är det bara stolpe ut, eller vad tror du det beror på?

– När man har flyt studsar bollen alltid rätt. Vi kanske inte gjorde alla rätt i våras, men fick ändå med oss resultaten, nu är det tvärtom. Jag tycker inte att det är nån skillnad på vår arbetsinsats nu och då heller, utan det är kvaliteten i de avgörande lägena som saknats. Det vi måste göra nu är att fortsätta jobba hårt, både på träning och match, så kommer det att lossna, det är jag säker på.

 

På hemsidor och supporterforum har laget fått ta emot mycket kritik när poängen uteblivit. Vissa anser att det verkar saknas krav från ledarhåll och att en del spelare skulle behöva en utskällning för att vakna till. Oscar förstår frustrationen, men köper inte resonemanget.

– Det är egentligen tvärtom, Axel Kjäll (tränare) ställer väldigt höga krav på oss. Det här med att stå och skrika och skälla, jag tror inte att det är något som hjälper. Det finns många olika sätt att sprida energi på och för supportrar kanske det tydligaste sättet att se att man ställer krav är genom att vara högljudd, men det handlar om att göra laget bättre och då finns det bättre sätt att nå ut på.

 

Oscar Jansson kan i alla fall se tillbaka på en bra säsong ur personlig synvinkel. Han har hållit en jämn formkurva, kryddat med ett par riktigt bra matcher, och kanske varit bäste ÖSK:are såhär långt. Livet som pappa är en sak som hjälpt honom att utvecklas.

– Jag älskar fotboll och det var det som gällde 24/7 för mig fram till jag fick barn. Men livet vid sidan måste fungera bra det också för att man ska må bra och jag trivs väldigt bra med min sambo och små barn. Det har verkligen varit nyttigt för mig att ha något annat än fotbollen att kunna fokusera på när man kommer hem, det har gjort mig till en mer harmonisk människa. Fotbollen är inte mindre viktig än tidigare, jag vill fortfarande vinna lika mycket nu som då. Men det är skönt att känna ibland när man vaknar efter en tung period på planen att det inte går att tänka för mycket på fotbollen utan jag måste upp och ta hand om barnen, de bryr sig inte om jag vunnit eller förlorat senaste matchen.

I somras spelades det VM, något som utvecklade sig till en folkfest med svenska framgångar i det soliga vädret. Oscar såg en av Sveriges matcher ihop med laget på Frimis och övriga hemma. Att studera just målvakter när han tittar på fotboll är dock inget han gör.

– Ser jag matcher på tv slökollar jag helst. Vill jag studera andra målvakter finns det mycket bra att hämta från nätet, och ibland kollar jag video med mig själv innan träning för att gå igenom positionsspel och övrigt agerande.

Pratstunden går mot sitt slut. För Oscar och lagkamraterna väntar närmast Hammarby borta. Ett Hammarby som slåss i toppen i år.

– Det är en av årets roligaste matcher att spela och finns inget bättre läge att möta dem i än nu, vi har allt att vinna och ska bara se möjligheterna, avslutar Oscar Jansson.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.