Fem filmer för lata mellandagar

Text: Thomas Helsing
Posted 2018-12-24 in Kultur, Leva & Bo, Nöje

helgfilmer

Det finns många sätt att slå ihjäl lite ledighet men ett av de bättre är att bränna av ett gäng filmer. Med alla streamingtjänster idag har vi dock så stort utbud att det lätt kan kännas som att det inte finns något att se. Men det gör det förstås.

 

För att underlätta i ditt klickande (för det är väl ingen som zappar längre?) har vi plockat ut ett gäng filmer i olika genrer och på olika format som vi hoppas att du kan lockas av. Här är fem filmer för lata mellandagar:

 

Pelle Kanin
Sony
(Bluray)

Beatrix Potters Pelle Kanin-böcker får sägas ha varit en del av den brittiska sagoskatten i över hundra år. Enligt en uppgift säljer hennes sagoböcker i runda slängar två miljoner exemplar varje år. Man kan nästan undra varför det inte kommit någon film tidigare. I år kom den dock ut på bluray och resultatet var en helt bedårande charmig, rolig och sedelärande saga för både små och stora barn.

När gubben Karlsson hastigt avlider flyttar Pelle och hans vänner in i huset och lever livets glada dagar. Livet förvandlas till en fest ända tills en ättling till Karlsson flyttar in och visar sig hata kaniner lika mycket som sin förfader.

 

Foto: Merrick Morton/Focus Features

Nocturnal animals
Cmore
(Stream)

Galleriägaren Susan försöker fylla sitt liv med saker att göra. Dels för att inte behöva fundera på om hennes rike make bedrar henne men också för att försöka hitta någon mening i sitt liv. En dag får hon en roman från den man hon lämnade flera år tidigare.

I en slags parallell berättelse får vi följa handlingen i romanen samtidigt som Susan tänker tillbaka på sitt liv med sin före detta. Det är stundtals brutal film som får en att må illa över människans våldsammare sidor men det är också en film om livsval, relationer och hämnd.

”Nocturnal animals” är inte för alla men den är trots det en av de bästa dramathrillers vi sett de senaste åren.

 

Split
Cmore
(Stream)

Formen hos filmskaparen M. Night Shyamalan har varit rejält dålig sedan storhetstiden runt millennieskiftet men nu kan man se en starkt växande formkurva. Först kom den udda men utmärkta ”The Visit” 2016 och nu får vi ”multipel personlighets”-thrillern ”Split”.

James McAvoy briljerar som mannen som i tidiga år utvecklat flera personligheter efter ett trauma och i sedvanlig Shyamalan-stil lurar han in tittaren på ett spår bara för att i slutet rycka undan mattan och introducera en twist som får huvudet att spinna flera varv.

En extra scen i slutet gör det klart att den här filmen sitter ihop med en tidigare Shyamalan-film och en avslutning på trilogin är på gång.

 

Summer of 84
Netflix
(Stream)

Om du har svår ”Stranger things”-abstinens i väntan på säsong tre kan du, om inte bota, så lindra den med ”Summer of 84”. Den här filmen är sprängfylld med det mesta 80-talet hade att ge, inklusive en filmidé som var populär redan då.

Ett gäng ungar misstänker att deras granne är en seriemördare och tillbringar en sommar med att spionera och samla bevis. Ju längre sommaren lider desto större fara utsätter de sig för.

Produktionen är inte riktigt i nivå med ”Stranger things” men det duger mer än väl för att fylla tomrummet i väntan på en ny säsong av den sistnämnda serien.

 

Tårtgeneralen
SF
(Bluray)

När den lilla staden Köping utses till Sveriges tråkigaste i rikskänd tv får originalet och suputen Hasse P en idé. Han ska samla staden och visa att det finns saker att vara stolt över. Han ska se till att baka världens längsta smörgåstårta.

Även om manuset från herrarna Wikingsson och Hammar är ojämnt och på något ställe märkligt självförhärligande är filmen ändå som helhet klockren. Sommarens stora svenska komedi gör vad den ska och Persbrandt är sympatisk i huvudrollen. En feelgood-rulle att ta fram när det är som mörkast ute.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.