Fem sätt att umgås virtuellt

Text: Thomas Helsing Foto: Star Stable Entertainment AB/Anneli Nygård
Posted 2020-11-13 in Leva & Bo, Nöje

Under en pandemi av det här slaget är det allra bästa man kan göra att minimera närkontakt med andra människor. Samtidigt mår vi inte särskilt bra utan någorlunda regelbundna sociala kontakter. En viktig nöt att knäcka är därför hur man kan vara social och samtidigt praktisera ’social avhållsamhet’. För hundra år sedan hade enda lösningen kanske varit att skrika över kullarna men i dagens tekniklandskap stavas lösningen ’internet’.

 

Fem tips på hur du kan umgås virtuellt

 

Dejting i onlinespel – gå på raiddejt i bland orcher
Fördelar: Finns gott om onlinespel och därmed gott om idéer på vad ni kan göra på dejten.
Nackdelar: Svårt att hålla hand eller ge den där godnattkyssen om dejten går väldigt bra.

Tips för att få det att fungera: Är ni båda gamers kanske det är romantiskt att bjuda in till en klassisk raid i World of Warcraft. Annars kan ni ta en ridtur till konserten i Star stable eller slå er fram till de bästa konsertplatserna i Fortnite – båda erbjuder nämligen livekonserter då och då. Har ni kommit långt i dejtandet kan ni alltid bygga ert eget kärleksnäste i Minecraft.

Kolla dock upp eventuella kostnader för spelen innan, en del har gratis provperioder medan andra tar ut en månadsavgift eller tar betalt för saker inne i spelet.

 

Spela brädspel via datorn – roligare än att lägga patiens
Fördelar: Skapar du en chattgrupp kan ni vara med flera stycken och spela. Ni är på tryggt avstånd från varann om ni brukar bli väldigt osams.
Nackdelar: Den som har spelet hos sig får jobba hårt för att slå tärningar, dra kort och flytta pluppar åt alla.

Tips för att få det att fungera: Häng en webbkamera från taklampan för ett fågelperspektiv på spelplanen och sedan behöver ni varsin laptop för att se medspelarna, visa hemliga kort och liknande. Du växlar kameravy i datorn beroende på vad som händer i spelet.

 

Filmkväll – se filmen ihop med andra
Fördelar: Se film eller serie-maraton samtidigt med andra och diskutera i ett tillhörande chattrum.
Nackdelar: Inget soffhångel. Om du inte tål folk som pratar under filmen kanske du inte heller klarar av ett ihärdigt chattande. Tjänsten Teleparty finns inte till alla plattformar eller för alla streamingtjänster än. Alla behöver ett konto på samma streamingtjänst.

Tips för att få det att fungera: Ni behöver varsin dator med webbläsarna Chrome eller Opera. Gå till netflixparty.com för att läsa mer och installera tillägget. Skapa sedan en grupp, starta filmen och bjud in gruppen. Kör ni Disney+ istället så finns den funktionen inbyggd.

 

Virtuell middag – samma recept, olika kök
Fördelar: Roligare än att laga mat och äta ensam. Lär er av varandras misstag i realtid. Diskutera receptet och olika angreppssätt.
Nackdelar: Skärmen blir rätt kladdig om du och partnern försöker göra en Lady & Lufsen.

Tips för att få det att fungera: Bestäm er för ett recept som alla går efter. Använd misstag och fadäser som samtalsämnen. Ta sedan med webbkameran ut till servering och diskutera receptet och möjliga förbättringar under en trevlig måltid. Är Jamie Olivers eller Leif Mannerströms stekpanna bäst? Är “mer smör och grädde” alltid ett vinnande vapen?

Variant 1: Välj varsitt recept och håll det hemligt. Sedan leker ni ”gissa maträtten”.

Variant 2: Gör er egen tårtdekorationstävling, rösta fram en vinnare och fira sedan med tårtfrossa.

 

Powerpoint-party – improvisationslek av bästa sorten
Fördelar: Lär locka många skratt (och en del klassiska klipp om ni spelar in).
Nackdelar: Alla behöver Powerpoint eller något liknande program för att skapa presentationsbilder.

Tips för att få det att fungera: Alla bestämmer varsitt hemligt ämne och gör sedan fem powerpoint-bilder på det ämnet. Se till att dina bilder inte avslöjar ditt valda ämne rakt av. Slumpa sedan fram vem som ska hitta på en föreläsning kring vilken presentation. Du visar din presentation och sköter bildbyte åt den som presenterar. Luta dig tillbaka och försök att inte bryta ihop av någon annans konstiga associationer.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.