Filmen om Trädgårdslive

Text & foto: Ulf Hjelting
Posted 2021-07-08 in Kultur, Musik, Nöje

Filmen om Trädgårdslive

Att tänka utanför den så kallade boxen och att vara kreativa är något av Kulturaktiebolagets signum. Totally Örebro har träffat Ki Sandholm och Björn Wallgren för att prata om filmen om Trädgårdslive.

 

Vi träffas vid restaurangen Stå och i den nya vinterträdgård som byggts. Ute spelar våren ett av sina spratt och ger mer intryck av höst på väg mot vinter. Det duggregnar. Det är kallt.

Både Ki och Björn sitter med varsin laptop och arbetar. Björns mobil ringer och tjuter av mottagna sms om vart annat.

– Det är ju kallt! Ska vi slå på ett av värmeaggregaten eller räcker det kanske med lite kaffe?

Björn tänker högt samtidigt som det kommer en kanna nybryggt kaffe till vårt bord. Både Ki och Björn har fått tänka om betydligt fler gånger än en under denna pandemi.

– Men kommer det en till pandemi i anslutning till denna så vet jag inte om vi kommer att finnas kvar, säger Ki.

Och tänkt om har de gjort i form av bland annat Trädgårdslive. Trädgårdslive var ett unikt sommarkoncept där flera kända artister genomförde konserter och shower i privata trädgårdar, på sommarcaféer, vandrarhem och konstateljéer. I slutet av pandemisommaren 2020 hade Trädgårdslive haft över 10 000 besökare och genomfört över 200 konserter, standupkvällar och magishower runt om i hela landet. Många nya arrangörer fick vingar och uppstod i och med det nya konceptet. Och vem som helst kunde boka en artist för en unik upplevelse i sin egen trädgård genom Kulturaktiebolaget.

Det här konceptet har nu resulterat i filmen om Trädgårdslive i samarbete med Gaffa. Den finns att se här.

”2020 blev speciellt på flera sätt. Präglat av nationella restriktioner och på säkra avstånd genomfördes under sommaren över 200 trädgårdsspelningar med över 10 000 besökare. Femtio personer i taget. Detta är en film om den sommaren, om kärlek till kultur och behovet av mänsklig värme. På en armlängds avstånd.”
– regissören Henrik Källman i ett pressmeddelande.

 

Hur ser det ut inför sommaren 2021? Blir det något liknande?

– Just nu vet vi inte hur många vi får vara i en trädgård. Blir det åtta personer, så blir det svårt, men kan vi, som förra året, vara 50 personer så kommer det att fungera. Då kan vi gå runt med biljettförsäljning och artisten blir nöjd, säger Björn.

 

Och vad kommer att hända med filmen om Trädgårdslive?

– Den kommer att visas på SVT. Troligtvis i slutet av sommaren/början av hösten. Programtablåerna sätts flera månader i förväg, oftast ett halvår, men tanken är att den ska visas, säger Ki.

 

Vad finns i pipeline just nu?

– Vi har lite idéer, men allt bygger på vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, men vi ser positivt på framtiden.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.