Gardell gör stand up på Konserthuset

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2018-11-30 in Kultur, Nöje

Jonas Gardell

Teater, film, tv, böcker och podcast. Jonas Gardell rör sig obehindrat mellan dessa och 30 november kommer han till Konserthuset i Örebro med föreställningen ”Stand Up”.

 

– Ungefär hälften av materialet i ”Stand Up” kommer jag sedan att återanvända i föreställningen ”Queen of f*cking everything”, säger Jonas Gardell när vi samtalar om vad som kommer att hända under hans Örebrobesök den 30 november.

Det är en något stressad Jonas som ska byta till vinterdäck på bilen innan de första snöflingorna faller. Den stand up han gör på Konserthuset blir lite av en test av material för att se och höra publikens reaktion och åsikter.

– Det blir 90 skrattfest. Någon tidning skrev att det var ”ett väckelsemöte för levande och döda”. Lite allvar är det allt, men man ska känna sig glad när man lämnar föreställningen.

 

Så det blir inte en svart dekor där du står svartklädd och med tänt ljus berättar om döden?

– Haha, nej, nej! Alltså döden är ju alltid närvarande och det tror jag gör oss medvetna om att kunna leva ett bättre liv. Att ta tillvara på här och nu på ett bättre sätt.

Teater, film, tv, musik, böcker och podcast – Jonas Gardell är ytterst produktiv och rör sig nästan obehindrat mellan dessa olika genrer.

 

Finns det något du inte gör?

– Medverkar i Melodifestivalen igen. Det har jag liksom gjort och… fast man vet aldrig. Jag har ju medverkat både som artist och som mellanakt. Man ska väl inte utesluta någonting, men det vore kul att prova på rollen som programledare lite mer.

Du har sagt att vi alla blir lika Arne Hegerfors när vi blir äldre. Är det så?

– Haha! Det där kommer från när jag tog en selfie och såg ut som Arne Hegerfors. Det var en förbaskat snygg selfie, måste jag säga. Jag såg snygg ut, men konstaterade att jag även var väldigt lik Arne Hegerfors. Jag tror vi blir mer och mer lika varandra ju äldre vi blir.

Och podcast med Mark?

– Ja, det är ju jättekul. Vi har aldrig tidigare samarbetat på det sättet, men har upptäckt att det passar oss perfekt. Vi liksom kompletterar varandra på ett bra sätt.

Vad finns då kvar på bucketlisten?

– Just nu är jag väldigt fokuserad på att få både den här stand up:en och nästa föreställning ”Queen of f*cking everything” att fungera. Jag vet ungefär hur jag vill ha det. Och det kommer att uppta större delen av 2019. Sedan får vi se. En till bok ligger nog och lurar på att bli skriven.

Och din relation till Örebro?

– När jag var liten bodde all min släkt i Örebro och jag har tillbringat väldigt mycket tid där. Nu finns ingen kvar av mina släktingar, men jag älskar staden och särskilt Konserthuset som jag tycket är helt fantastiskt och som är en av mina favoritscener att uppträda på. Min senaste bok utspelar sig faktiskt i Örebro. Min morfar grundade skofabriken Pax och en del av det finns med i boken.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.