GES: ”Vi finns egentligen inte!”

Text: Thomas Helsing Foto: Morgan Norman/Mattias Johansson
Posted 8 månader sedan in Musik, Nöje

Frimis vårevent 2019 – banner

Det var i runda slängar femton år sedan det begav sig sist för herrarna i GES. Då en turné som beskrevs som ”mer en stillsam skolutflykt än en hård rockresa” av Aftonbladets reporter. Den 18 augusti kommer de till brunnsparken i Örebro.

 

Visst blir det en och annan drink efter gigen, erkänner Orup, men han betonar att det ligger på en väldigt stillsam nivå.

– Det är klart att man efter gigen går ut och tar ett par drinkar och käkar men ingenting värre än så. Ju äldre man blir desto mer återhämtning behöver man och vi gigar ju ganska tätt i sommar. Det vore oansvarigt av oss att vara ute och festa hela natten, slår han fast.

Men hur gick det till egentligen? Varför nu och blir det en fortsättning även efter sommarens turné? Jag har fått 20 minuter konferenssamtal med Anders Glenmark, Tomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt för att reda ut dessa och andra frågetecken men ljudet är lite dåligt så de flyttar mikrofonen mellan sig. Först ut är Niklas som levererar det inövade och ganska självklara svaret på den första frågan.

– Det började med den där allsångstimmen Orup gjorde 2016 då vi kom in och körde två låtar. Vi hade inte spelat tillsammans på, vad blir det nu, ja men 15 år. Men det var verkligen jättekul och det verkade publiken också tycka, berättar Niklas.

På hösten samma år kom en förfrågan om de ville göra två konserter på Öland.

– Vi har sagt nej så många gånger och tiden går. Så vi började fundera på hur länge man faktiskt har chansen att säga ja. Men det här handlar inte om att starta en ny karriär, det är här och nu som gäller och det är något lustfyllt.

Här tackar Niklas för sig och försvinner bort från mikrofonen, ut ur rummet. ”Han ska träffa sin mamma” får jag förklarat för mig. Istället tar Anders Glenmark vid.

Det finns slående likheter mellan hur den första vändan på 1990-talet gick till och hur det har utvecklat sig den här gången. Det som ”bara” skulle bli en låt blev en hel skiva som sedan byggdes på med turné. Allt växte rätt oplanerat – organiskt – för att ta till mer moderna termer.

Den här gången kom frågan om att göra ett par konserter som sedan snabbt växte till sex stycken. Det var sommaren 2017 och spelplatsen var Öland. Därifrån växte det ytterligare till en landsomfattande turné, med stopp i Örebro den 18 augusti, och som passande nog avslutas på Skansen i Stockholm. Den naturliga följden på det borde handla om att göra nytt material, en ny skiva, men den tanken slår Anders snabbt ner.

– Nej, det blir ingen skiva. Vi finns ju egentligen inte, vi är bara ett hobbyband som gör det här som en tillfällig grej.

Vi pratar om embryot till den här tillfälliga turnén istället. De där konserterna på Öland förra sommaren som gav massiv mersmak.

– Det var chockerande roligt. Vi har alla varit med om både uppgång och fall under karriären och att få vara med om något sådant här är verkligen jättekul. Det var strålande väder, ett underbart band och man var omgiven av kompisar på scenen. Det var bara positiva minnen.

 

Fanns det något som helst tvivel på att GES skulle funka igen efter 15 år?

– Jag har alltid varit försiktig med det där. Vi har haft ett extra långt uppehåll efter varje gång vi varit ute så det är klart att man frågade sig om det var klokt att göra det här nu. Men när vi väl bestämt oss fanns det inga tvivel kvar, då var det bara att köra.

 

På scenen verkar ni väldigt tajta och ni verkar ha kul. Hur mycket umgås ni när ni kliver av scenen?

– Det är roligt för som grupp är vi samma på scenen hela tiden men privat är vi olika. Vi umgås inte hela tiden när vi är ute på turné. Niklas drar iväg och spelar golf så fort han kommer åt, Orup spelar Playstation och jag gör väl något annat.

 

 

När Orup åter greppar telefonen ser jag att den kvarvarande intervjutiden är knapp så vi flyttar snabbt fokuset till konserten i Örebro och Brunnsparken den 18 augusti.

– Jag har spelat mycket där. Dels med Rocktåget. Sedan har jag spelat på en klubb där som var riktigt bra. Vad hette den nu, Roxy

 

Nja, Roxy är en gammal klassisk biograf. Du tänker kanske på Ritz?

– Ja Ritz, så var det. Det var kul att spela där. Men det finns mycket att gilla med Örebro. Fotbollsarenan lyser upp även om det är synd att den bytt namn. Det finns ju en fantastiskt rolig ramsa, du vet vilken jag tänker på, va?

 

Jag har mina aningar.

– Kuken, Ballen, Eyravallen!

 

Här blir det en stunds skratt och flams kring ramsan. Med lite lätt sårad stolthet påpekar jag att vi numera kallar arenan för ”Behrnabeu”, efter Real Madrids hemmaarena, men det finns inte samma verkshöjd av humor i det. Jag berättar istället att Örebro har en fin tradition av humor med många ståuppare som förlägger sina premiärer hit. Jag undrar vem som axlar rollen och står för det roliga mellansnacket?

– Mellansnacket görs till nittio procent av Niklas. Vi har alla lite olika roller och det där är hans grej. Mitt är mer det visuella och att se helhetsbilden, berättar Orup och lämnar återigen över telefonen till Anders.

 

 

Låtmaterialet under turnén, blir det blandat med något från era solokarriärer?

– Ja, det är roligt att blanda med våra egna låtar. Vi kommer att göra 3 låtar från oss var.

 

Vad har du för favorit bland GES-materialet?

– Det finns flera som är roliga att sjunga, även årets version av ”Hon är min”. Den har vi byggt ut så den blir ganska lång. Den är rolig.

 

Någon sista hälsning till Örebropubliken?

– Kom och njut så har vi det trevligt tillsammans.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.